Kako preboleti zaljubljenost?

26. 9. 2015
Deli
Kako preboleti zaljubljenost? (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Kako pozabiti, kako preboleti nekoga, v katerega smo zaljubljeni, a nam enakih čustev ne vrača. Ali še težje vprašanje: kako pozabiti, kako izničiti misel na osebo, v katero smo se zaljubili in nam ta oseba vrača ljubezenska čustva, a smo s tem prevarali partnerja?

Takšnih situacij, ko se poročeni partnerji zaljubijo v drugo osebo, je vedno bilo in jih vedno bo, a kaj narediti, če se zakonca kljub 'nasedlemu' zakonu odločita, da si dasta še eno možnost in poskušata ponovno oživiti svoj zakon?

Srcu težko ukazujemo

Dejstvo je, da srcu, kako ter v koga se bomo zaljubili, težko ukazujemo ali ga preglasimo s svojo glavo, razumom in voljo. Kot vsi vemo, smo med zaljubljenostjo malo nori. In dokler ta 'norost' traja, nam je skoraj vseeno za vse drugo, kar se dogaja okoli nas.

Prej ali pozneje spet treščimo v realnost in to, da moramo nekako osmisliti svoje ljubezensko življenje.

Ko se je eden od zakoncev zaljubil v drugo osebo in prevaral svojega partnerja, potem sta običajno dve poti.

Prva pot ali način delovanja je, da svojo zaljubljenost v drugo osebo skriva, taji in se na skrivaj z njo dobiva in uživa v ukradenih trenutkih. Ko je doma, lahko še naprej deluje z večjimi ali manjšimi vidnimi odmiki od ustaljenih vzorcev delovanja, a se po tiho veseli vsakega trenutka, ki si ga ukrade s svojo tajno ljubeznijo.

Druga pot je, da svojo zaljubljenost takoj prizna partnerju, pove, da si želi ustvariti svoje novo partnerstvo z novo ljubeznijo in da želi zaključiti dosedanjo zvezo. To je zelo pogosta reakcija, a kaj ko takšni instant zaljubljenci pozabijo, da hitenje iz ene zveze v drugo povzroča v glavnem le to, da stare vzorce in navade ob novem partnerju zopet ponovimo in zgodi se nam že znani in neuspešni scenarij, ko tudi nova ljubezen hitro postane bivša.

V realnem življenju se zakonca kljub prevari dogovorita, da bosta poskusila raziskati, kaj še lahko naredita za svoj odnos, pri tem pa se seveda borita še z izgubljenim zaupanjem, neiskrenostjo, težkim sprejemanjem dejstva, da se je bil partner zmožen zaljubiti v nekoga drugega.

A pri tem vedite, da sta žal oba prispevala k temu, da je v odnosu tako zaškripalo, da se je partner lahko zaljubil v nekoga drugega.

Kako preboleti

Kako torej preboleti tisto zaljubljenost, ki je ne bi smelo biti in za katero sta se zakonca dogovorila, da je ne bo več, če poskusita ponovno zakrpati svoje razmerje.

Odgovor: kaj takega se zelo težko preboli, ni pa nemogoče. Če je dogovor o ponovni oživitvi zakona iskren in trden, predvsem to velja za tistega, ki je prevaral, potem se bo trudil vedno znova in znova, da izrine drugo osebo iz svojih misli in želja.

Osredotočal se bo na lepe trenutke z zakoncem, deloval bo v dobro njune skupnosti, drugo osebo pa namensko izrinjal iz spomina. Tudi ko se bo spomnil na to osebo, bo s svojo čuječnostjo naravnal tok svojih misli na to, da mu ne posveča pozornosti v svojih spominih ali željah, temveč to nadomesti s trenutkom 'tukaj in zdaj'.

Uh, vem, to je zelo težko in tudi nikjer ne piše, da tako mora biti. Zdaj sem napisala le osnovni recept, kako z zavestnim ravnanjem sčasoma potisniti podobo osebe, ki jo želimo preboleti, vstran.

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok v kolumni za revijo Lisa