Prenehajte primerjati svoje življenje z drugimi na socialnih omrežjih

Nikoli ne moremo vedeti, kaj človek v resnici v tem trenutku preživlja. 

Prenehajte primerjati svoje življenje z drugimi na socialnih omrežjih (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
22. 7. 2020

Velikokrat pozabimo, da so vse stari, ki jih objavljamo na socialnih omrežjih naši najlepši utrinki. Da objavljamo samo tisto, kar izgleda dobro, idealistično... Da se tam načeloma kažemo izključno v najboljši luči. Za vsemi popolnimi fotografijami pa se vedno skrivajo povsem normalni ljudje z vsemi svojimi težavami, ki jih seveda tam ne izpostavljajo. Socialna omrežja niso zasnovana tako, da bi prikazovala realistični prikaz tega, kar v resnici smo. 

S prihodom družabnih omrežij je prišlo do izgradnje nekakšnega nadomestnega ali vzporednega vesolja in sposobnosti ustvarjanja dvodimenzionalnih likov, ki se ne ujemajo vedno z našim dejanskim življenjem. Včasih se je potrebno spomniti, da tudi te osebe, ki navzven kažejo svojo popolnost, v resnici živijo povsem človeško, pomankljivo in včasih... ja, dolgočasno življenje.

Zelo enostavno je pasti v igro, kjer se primerjamo z osebami na zaslonu in pričnemo sanjariti, kako bi bilo, če bi bilo... 

Zato želimo z vami deliti nekaj nasvetov za negovanje bolj pozitivnega odnosa do socialnih medijev in, kar je še pomembneje, zdravega odnosa do sebe.

1. Ne pozabite, da gre za vrhunec dneva, ne za resničnost

Za vsako čustvo ni potrebno občinstvo, vendar ne moremo mimo slik nasmejanih obrazov in srečnih družin... Pri tem ne smemo pozabiti, da vidimo poudarjen in pretiran del življenja, ne pa nujno resnično življenje.

2. Bodi to, kar si

To se sliši klišejsko, vendar zelo hitro v svoje fotografije vstavimo nekaj filtrov in odrežemo kakšen delček fotografije stran. To lahko pomeni, da si želimo biti všečni drugim. Ali je to pravzaprav res pomembno? Ali ni najpomembnejše, da smo všeč sami sebi? Vedno se bodo našli ljudje, ki bodo kritizirali in sodili, tudi ko boste v fotografijo vstavili tistih nekaj filtrov. Za to se je res potrebno zavedati, da smo najlepši takšni, kot smo, odmislimo misli o tem, kaj si bodo drugi mislili in preprosto ostanemo zvesti sami sebi.

3. Prepoznajte razlike med vami in vašo spletno osebnostjo

Ko sem bila na potovanju po Aziji, sem vedno objavila najlepše trenutke z nasmehom na licih. Ampak samo jaz vem, da se za temi fotografijami skriva utrujenost in skrb, kako bo potekal prihajajoči dan. Prav tako me je skrajno žalostila misel o potepuških psih in kako tam ravnajo z njimi. Ta informacija ni zaničevalna, samo preprosto to niso trenutki, ki bi jih izbrala za skupno rabo z drugimi. Pomembno si je zapomniti, da tudi drugi ne delijo celotne zgodbe z nami.

4. Občasno se odklopite iz spletnega sveta in vklopite v svojih pet čustev

Včasih se zavedam, da predolgo drsam po telefonu gor in dol. Zavedam se trenutka, da sem nekako končala tri leta globoko v spletnem albumu osebe, ki je nisem videla že kar nekaj let ali pa je v resničnem življenju sploh ne poznam. Zakaj tako radi zapravljamo dragocene življenjske trenutke in buljimo v časovne okvirje neke druge osebe?

Uravnoteženost naših spletnih interakcij s svojim dejanskim dnevom je izredno pomembna. Ko pregledujemo in drsamo po telefonu, se moramo zavedati svojih lastnih čustev, ali se počutimo slabo, ko gledamo življenja drugih. Če smo ob tem prikimali, to vzamimo kot signal, da se je potrebno odjaviti in se zavedati realnosti. Lahko se vprašamo: kje so moja stopla? Kje stojim? Kaj lahko vidim? Kaj lahko slišim? Česa se lahko dotaknem?

Ko smo nazaj v stiku s svojimi petimi čustvi, nam povrne jasno sliko, kaj je resnično v našem življenju. Na nas pa je odločitev, ali nam bo povezava z dvodimenzionalnim svetom resnično služila v danem trenutku ali ne.

5. Predstavljajte si, da je vaša najljubša slavna oseba na tleh

 Včasih se nam zdi, da imajo slavne osebe popolno življenje, pravzaprav pa so prav tako ljudje, kot ti in jaz, z vsemi nepopolnostmi in napakami. Morda res prikazujejo popolni življenjski slog bogatih in slavnih, vendar tudi oni včasih posedajo na okoli, so imeli kdaj zlomljeno srce in verjetno imajo tudi oni osebe, po katerih se zgledujejo in hrepenijo. Vsi smo ljudje, ne glede na to kaj kdo prikazuje. 

Ključno je zavedanje samega sebe, da globoko vdihnemo in smo hvaležni za vse, kar smo že storili v življenju. Spomniti se je potrebno, da se za vsemi lepimi filtri in premišljenimi naslovi skrivajo povsem normalni ljudje.  

Vsak pa je odgovoren, kako se počuti v svojem lastnem svetu.

tinybuddha.com