Kako se poljubljati s popolno prisotnostjo?

19. 11. 2022
Deli
Kako se poljubljati s popolno prisotnostjo? (foto: profimedia)
profimedia

Danes je splet poln člankov in nasvetov: ”Kako do boljšega orgazma, kako zadovoljiti žensko, moškega, triki, nasveti…” Pa res obstajajo navodila, ki lahko omogočijo boljši poljub ali spolni odnos?

Mar nismo ljudje unikatni in je vsak človek popolnoma svoj? Kako lahko potem obstajajo takšna navodila? Ne ženske in ne moški ne morejo biti manipulirani po določeni formuli, ta ne obstaja.

Ženska se zagotovo ne bo odprla moškemu zato, ker ji je rekel “prave” besede, ker se jo je dotaknil na “pravo” mesto, kakor morda piše v nekaterih “navodilih.” Morda bo spala z moškim, a to še ne pomeni, da se mu bo resnično odprla. Ne na način, kot bi se želel njen partner. Ne na način, ki je vreden. Ker “pravo” in “napačno” ne obstaja.

Sposobnost, da človek izrazi sebe bodisi skozi dotik, poljub ali spolni odnos je odvisen od tega, kako prisoten je v danem trenutku v sebi, v telesu. Končni rezultat pa je odvisen od obeh vpletenih. Nekdo v intimnem odnosu predstavlja moški princip – moško in zaupanja vredno energijo, nekdo ženski princip – odprtost, predanost. Pri tem spoli kot taki niso tako pomembni, zato govorimo zgolj o moškem in ženskem principu energij.

Scenarijev koga, kako in kdaj poljubimo je ogromno. Morda je to prvi poljub z nekom, morda je to neznanec, morda dolgoletni partner… V vsakem primeru pa poljub predstavlja intimno povezavo med dvema osebama, ki je lahko čaroben in globok dar, če ga pravilno “uporabimo”.

Za vsak poljub sicer veljajo isti principi: vse je odvisno od globine prisotnosti v danem trenutku. Odvisno je torej od tega, kako zavestni smo sebe in osebe, s katero smo. Ni pomembno, ali so poljubi grobi ali nežni, hitri, počasni… Kar je pomembno, je, še enkrat, prisotnost v sebi.

Kako torej poljubljamo s popolno prisotnostjo?

1. Prenehajte z vsem. Da, čisto vsem. Prenehajte govoriti, razmišljati, pisati sporočila, pregledovati maile, Instagram, Facebook, razmišljati, kaj morate še postoriti, kaj bo jutri v službi… Dajte telefon na tiho in stran. Odložite kozarec ali torbo. Prav tako prenehajte razmišljati, kaj bi morali storiti, kako boste izpadli, ali bo vse v redu... Poskušajte povsem umiriti um. Da, to je popolnoma enako kot pri meditaciji.  

2. Usmerite vso svojo pozornost na osebo, s katero ste. Globoko vdihnite in izdihnite. Opazujte, kako se počutite. Opazujte vonj. Poglejte v oči in celotno bit drugega. Opazite, kaj je na tej osebi unikatnega in lepega. Opazujte dih druge osebe. Bodite pozorni samo na osebo, s katero ste. Blokirajte okolico. Samo vi. Ostali svet naj za nekaj časa postane oddaljen in nepomemben.

3. Poljubljate osebo, in ne tam, kjer mislite, da bi morali, temveč tam, kjer čutite, kjer si želite, kamor vas vodi občutek… Pozabite vsa ta navodila, ki jih trosijo današnji mediji. Kako pa vedo, kaj si določena oseba želi? Če se resnično povežete s to osebo, ste popolnoma prisotni v trenutku, boste tako ali tako intuitivno začutili, kaj je prav. Vaša prisotnost je vaš največji dar sočloveku.

4. Dajte celotnega sebe. Poljub ni samo stvar ustnic in telesa. Poljub je delo celotne biti. Uporabite roke, telo in celotno svojo prezenco. Komuncirajte z vsem, kar imate.

In ne poslušajte tudi teh nasvetov, če vas kakorkoli omejujejo. Samo upoštevajte eno in edino pravilo…. Bodite prisotni v trenutku in dovolite svoji kreativnosti, da razpre svoja krila.

Pomislite na najbolj povezan spolni odnos ali poljub, ki ste ga kadarkoli doživeli. Ne glede na spol, gre običajno za odnos, kjer ima nekdo kontrolo (moški princip) in nekdo, ki se popolnoma odpre in preda (ženski princip). Podobno je pri poljubu, nekdo poljublja in nekdo je poljubljan. Ženska ima rada občutek, da je zaščitena in opažena, kar lahko začuti le, če je partner popolnoma prisoten. Ko se ta dva principa združita v eno, lahko čutita kot eno.

No, četudi je ena oseba popolnoma prisotna in odprta, pa sta za povezavo še vedno potrebna dva. Ženska si mora denimo želeti poljuba in zaupati partnerju, njen um mora biti prav tako umirjen. Prav tako se mora znati odpreti, kar je velikokrat težava, saj nas zavirajo strahovi, kako bomo izpadli, strahovi, ali smo dovolj dobri... A poljub je popoln trenutek, da opustimo vse strahove. Če je ena oseba z mislimi drugje, to seveda vpliva na globino povezave. 

Verjetno ste že doživeli nepovezane poljube, prazne, zaprte, hladne, neprijetne... Tako vsaj veste, kaj ni namen poljuba. Velikokrat verjetno tudi sami niste bili povsem prisotni.

Žal je globoka intimna povezava bolj redka... A kdor ima srečo, da jo doživi v fizičnem svetu, lahko za trenutek občuti, kaj je mogoče… Kakšno moč in globino prinaša ljubezen, ki je sila vesolja.

Kdo si ne želi poljuba, kjer se zlije z drugim? Poljub, ko vse tegobe v trenutku izginejo? Ko za trenutek ne opazimo prav nič okoli sebe? Ko se čas ustavi, samo smo in uživamo ter se predamo trenutku?

To je lekcija poljuba, ki jo je vredno prenesti v življenje. To prisotnost in uživanje v trenutku bi morali živeti vedno. Če tega še niste sposobni in imate možnost, naj vas naučijo poljubi.

Povzeto po avtorju: Derek Robert Delahunt, elephantjournal.com