Kako se povezati z močjo svete ženskosti preko starodavnih praks

V naših telesih teče tok bioelektrične energije: je naša spodbujajoča moč, naše sveto bistvo. V starodavni Indiji, so častili Boginjo, ki so jo poimenovali Šakti. Znana je tudi kot kundalini ali kača moči, ker leži kot kača, ovita okrog spodnjega dela naše hrbtenice, speča, dokler se ne aktivira. 

Kako se povezati z močjo svete ženskosti preko starodavnih praks (foto: shutterstock) shutterstock
5. 4. 2023

Moč Šakti je bistvo Boginje, ki ga prebujamo v živčnem sistemu, ko na potovanju solarnega spusta razkrijemo sedem Boginj, ki upravljajo naše čakre. 

Vsako čakro upravlja eden od sedmih vidikov Boginje, univerzalni arhetipi, ki zagotavljajo oris naše ženstvene psihe.

Ko razumemo moč in lekcije vsakega vidika Boginje, jih lahko z zaupanjem izrazimo v svojem življenju. Čutimo, da smo popolni in nam ni treba iskati nekoga, da nas bo »dopolnil«, piše Tanishka, »Lunina ženska« in voditeljica svetovnega gibanja Rdeči šotor v knjigi Modrost Boginje.

Sedem vidikov Boginje deluje kot »ključi« za odpiranje sedmih čaker. Ko vključimo vsakega od vidikov Boginje, odpremo čakro, da v našem energijskem polju izžareva močno živo barvo. Postopek dajanja moči sedmim čakram Boginje je zapleten, tako da je bolje, da ga delate pod nadzorom izkušenega izvajalca, ki lahko pri delu pomaga z ustrezno podporo, ko greste skozi sence, nevidne in zavrnjene plati vsakega vidika. 

Korenska čakra: Lilit, divja ženska

Ko svoji notranji divji ženski damo moč, smo zadovoljni s svojim naravnim jazom in z večino osnovnih (korenskih) oblik izražanja, kot sta poželenje in jeza. Spoštujemo jezo kot občutek, ki nas spodbuja, da gremo v kakšno obliko akcije, pogosto zato, ker se počutimo, da nismo varni. Če nam ob prepoznanju občutka jeze ni prijetno, lahko nad nami prevladajo drugi ali pa mi, s pasivno-agresivnim vedenjem, manipuliramo z njimi.

Če ne spregovorimo, ker se bojimo zavrnitve ali konflikta, zmanjšamo svojo osebno moč in strast. Imeti močno divjo žensko pomeni, da smo sposobni biti pristni v vsaki situaciji in nas nič ne ovira v našem erotičnem izražanju.

Spolna čakra: Afrodita, lepa muza

Afrodita je boginja lepote, tako da, kadar v naši psihi deluje na pozitiven način, spodbujamo ljubezen do sebe, tako da se odločamo na podlagi samospoštovanja. Vendar če nam ljubezni do sebe primanjkuje, se bo pojavila Afroditina senca. Uporabljanje blišča za zapeljevanje drugih z namenom prepričati sebe, da smo lepi in ljubljeni. Zaljubljanje v čustveno nestabilne osebe in zapletanje v vrste dram sta primera, kako se kaže Afroditina senca.

Kadar svoji notranji Afroditi damo moč, smo čustveno zreli. Tako je manj verjetno, da bi doživljali ogromna čustvena nihanja ali se preobjedali, da lajšamo svojo občutljivost.

Solarni pleksus: Atena, zlata junakinja

Ta arhetip Boginje je najbolj moški, ker upravlja naš razum. Je del nas, ki želi dokazati svojo vrednost z doseganjem kakšnih merljivih dosežkov. Če imamo nizko vrednotenje sebe, še tako veliko uspehov ne bo dovolj, da kompenzira našo rano. To pogosto vodi ženske, da delujejo iz sence Atene in postanejo deloholičarke.

Ko naša notranja Atena deluje dobro, smo odločni, organizirani, srečni, da je drugim uspelo, in se zaobljubimo, da bomo preračunljivo tvegali, da dosežemo svoje cilje. 

Ključ, da si okrepimo ta vidik, leži v priznanju stalnega prizadevanja, delati postopoma, da ne živimo v delu, tako da nas naše delo ne opredeljuje. Tisti, ki so poročeni s službo, si pogosto nakopljejo bolezen, ki jih na to opozarja.

Srčna čakra: Demetra, cesarica Zemlje

Naša arhetipska mati upravlja naš srčni center. To je del nas, ki zagotavlja, da so naše potrebe izpolnjene. Brez nje nismo dovolj osrediščeni, da bi lahko karkoli uresničili ali da bi si zagotovili razvoj sebe ali drugih. Srce je središče sprejemanja sebe, torej če ta čakra ni odprta, neprizanesljivo obsojamo sebe in druge, da nismo popolni ne mi ne drugi.

Ko je ta čakra odprta, dopustimo in sprejmemo svoje nepopolnosti in razumemo, da so pogosto naše največje učiteljice. Ko damo naši notranji Demetri moč, ustvarjamo prijazen dom in uživamo, ko tu preživljamo čas, da se osrediščimo in poživimo. Ena od največjih Demetrinih lekcij je, da spoštujemo dejstvo, da je sprememba neizogibna, in da ima vse svoja obdobja, ne glede na to, ali rojevamo ustvarjalni projekt ali skrbimo za vrt. Ko je naša stvaritev popolnoma razvita, moramo spoštovati njeno potrebo po neodvisnosti.

Grlena čakra: Artemis, zdravilka

Ta vidik je osamljeni volk ali Amazonka, ki teži k temu, da ima rajši družbo svojih sester, medtem ko zdravi svoje rane iz preteklosti. Glede na to, da je ta čakra dostop do zgornjih energijskih centrov, je tu naš izziv, da vidimo svojo ranljivost z višje perspektive. Potem lahko določene stvari cenimo zaradi lekcij, ki nas lahko učijo. Ko se zdravimo, se izogibamo temu, da bi se zaprli in zaščitili, da bi se izognili dodatnim ranam.

Kadar temu vidiku damo moč, spoznamo, da naše dokončno zdravljenje prihaja skozi odpuščanje. Prav tako si zaupamo, da si postavimo jasne meje, ki spoštujejo našo ranljivost. Izražanje svojega notranjega jaza in ponovna povezava s svojimi občutki nam pomagata ostati čustveno na voljo sebi in drugim.

Tretje oko: Hekata, modra ženska

Hekata je arhetip modre ženske, ki biva v vseh nas, ne glede na to, koliko smo stari. Je del nas, ki je samotarski in uživa v meditaciji, ezoteričnih učenjih in svetih obredih. Kadar deluje v sencah, trpimo zaradi napadov depresije in nimamo dostopa do mističnih pogledov, da bi osmislili svoje temne misli, občutke in izkušnje. Če je tretje oko zaprto, ne upoštevamo nadnaravnih pojavov zaradi strahu ali nevednosti.

Naša notranja Hekata ponovno dobi svojo moč, ko ji priznamo modrost, ki smo jo pridobili skozi vse svoje »padle čase«. Ko ji damo moč, uporabimo intuitivna spoznanja, da pomagamo drugim najti smisel svojih potovanj po dolinah senc. Kadar je Hekata brez moči, se bojimo staranja in smrti. Kadar ji damo moč, si dovolimo izraziti svoje čudaškosti, brez strahu pred posledicami s strani tistih, ki se ob drugačnem pogledu čutijo ogrožene.

Kronska čakra: Ištar, visoka svečenica

Vidik, ki upravlja naše kronsko središče, je Ištar, tantrika. Njena lekcija je skozi sveti namen in s praksami v svetu poosebiti svoje božansko bistvo. Kadar ta arhetip nima moči, »ne delamo, kar govorimo«, kadar gre za naše duhovne vrednote. Če se od Ištar odklopimo, bomo svojo energijo prostovoljno prostituirali, ko bomo delali tisto, kar nas izčrpuje, le zato da pridemo do denarja. 

Prav tako partnerja izberemo zaradi varnosti in ne zato, ker povezava izpolnjuje dušo. Kadar naša notranja Ištar ima moč, smo samostojni in samoizpolnjeni, smo kraljica v sebi. Ko izbiramo partnerje, jih razpoznavamo, upoštevamo le tiste, ki so sposobni priznati in prevzeti odgovornost za svoje moči in slabosti.

Razlogi za aktiviranje čara svoje Boginje

1. Sprožimo svojo ustvarjalno energijo.

2. Ustvarimo čist kanal za intuitivna spoznanja.

3. Dobimo dostop do spominov preteklih življenj.

4. Preko pretanjenih čutil zaznavamo stvari onstran fizičnih čutil.

5. Smo bolj vitalni, kar ljudi privlači k nam.

6. Živimo dalj in smo bolj radostni.

7. Povečata se naša spolna moč in spolna privlačnost.

8. Lahko dostopimo do višjih stanj brez pomoči substanc.

9. Lahko se v vseh situacijah povežemo s svojim pristnim glasom resnice.

10. Čutimo povezavo z življenjem in se nič več ne bojimo sprememb ali smrti

Kaj je šaktipat?

'Šaktipat' je energijski prenos, ki elektificira naše kode spominjanja in premakne našo dušo v stanje prebujene ali razširjene zavesti. To prebujenje duše pogosto izkusimo kot stanje ekstratičnega transa, ko čutimo blaženost združitve z vsem, kar obstaja, in se spomnimo, da smo večni.

Da aktiviramo svojo moč Šakti, moramo v svoji psihi sprejeti drugo za drugo sedem obličij, vidikov Boginje, ki upravljajo sedem glavnih čaker. To nam omogoča, da postopoma vgradimo energijske spremembe prebujanja.

Več o tem, kako se povezati z močjo svete ženskosti preko starodavnih praks in učenj v knjigi Modrost Boginje na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/modrost-boginje

Pripravila: Mirela Smajić, www.izbranozmirelo.si

Preberite tudi: