7 nasvetov, kako sovražnike spremeniti v učitelje

Vsak neprijeten položaj ali odnos lahko spremenite v priložnost, da ustvarite nekaj novega in lepega, vsakega mučitelja pa sprejmete kot učitelja.

7 nasvetov, kako sovražnike spremeniti v učitelje (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
10. 6. 2020

Resničnost je namreč zgolj interpretacija. Če boste situacije tolmačili tako, da boste v njih videli učenje, bo na lepem okrog vas vse polno priložnosti, ki jih lahko izkoristite. Kadarkoli se znajdete pred zatiralcem, mučiteljem, učiteljem, prijateljem ali sovražnikom (saj vsi pomenijo eno in isto), se opomnite, rekoč: "Ta trenutek je natanko takšen, kot mora biti." Ta trenutek so odnosi, ki ste jih pritegnili v svoje življenje, takšni, kot so vam ta hip potrebni, za njimi pa je skrit pomen, ki služi vašemu razvoju.

Kaj torej storiti, ko se znajdemo v konfliktni situaciji s človekom, ki bi ga najraje utopili v žlici vode?

1. Ne krivimo. To pomeni, da nikogar oziroma ničesar ne krivimo za položaj, v katerem smo se znašli.

2. Sprejmemo situacijo, dogodek ali težavo kot zabaven test in se ustvarjalno ter zavestno odzovemo na položaj, kakršen pač je v tem trenutku. Kadar se upiramo trenutku, ki nam ga ponuja življenje, se upiramo vsemu stvarstvu.

3. Zavemo se, da vse težave skrivajo v sebi semena priložnosti in jih lahko uporabimo sebi v prid.

4. Opazujemo samega sebe in gledamo pod lupo, kaj nas situacija uči ter na kaj nas opozarja. Je na testu morda naše odzivanje? Se odzovemo z jezo ali se v nas skriva strah pred izražanjem, ki ga moramo preseči? Morda pa nas pri neki osebi zmoti ravno tisto, kar nas v resnici moti pri sebi. Življenje nam bo prinašalo podobne situacije, vse dokler ne bomo sprevideli, kaj moramo spremeniti v sebi.

5. Izrazimo, kaj mislimo in čutimo - mirno, iskreno in brez drame.

6. Ostanemo odprti za različne poglede in se ne oklepamo togo potrebe, da za vsako ceno branimo svoja stališča. 

7. Delujemo z ljubeznijo in hvaležnostjo za vse situacije in učitelje, ki nam jih življenje ponuja, da se izklesamo.

Po navdihu Sedem duhovnih zakonov življenja, Deepak Chopra