Kako težave reševati z modrostjo duše?

Duša ustvarja takšne in drugačne okoliščine v našem življenju zato, da se učimo na izkušnjah. Duše na primer ne zanima denar – zanimata jo izkušnja in spoznanje, ki ga osvojimo, ko denar imamo oziroma ga nimamo. Ko zaznamo težavo in pogledamo vase, lahko pogosto ugotovimo, da smo zaustavili svoj tok energije. Zakaj?

Kako težave reševati z modrostjo duše? (foto: pexels) pexels
6. 2. 2020

Duša nas s težavo opozarja na nekaj, česar nismo polno izkusili, ali pa na katero od svojih starih zablod o življenju. Težave najpogosteje našo pozornost preusmerijo natančno na tiste izkušnje, ki jih najbolj potrebujemo. Namesto da razmišljamo o strategijah in ukrepih, s katerimi bi težavne okoliščine spremenili ali se jim izognili, se zato raje sprostimo, vživimo vanje ter premislimo, na kaj nas želi duša opozoriti.

Težavo osmislimo na novo, tako da jo bomo razumeli kot pomoč

S tem se bomo znebili pritiska, ki nastaja zaradi odpora in bežanja pred težavo, in si odprli prostor za iskanje rešitve. Na težave glejmo predvsem kot na domeno duše in ne zgolj svojega fizičnega, čustvenega in mentalnega sveta.

Težavo prepoznajmo kot vprašanje

Namesto da si težavo razlagamo statično: »Potrebujem nov avto, vendar si ga ne morem privoščiti,« jo spremenimo v eno ali več vprašanj, preko katerih bomo prepoznali, kaj nam želi povedati duša. Vprašanja ustvarjajo gibanje. Kakšno izkušnjo mi prinaša potreba po novem avtomobilu? Česa bi me naučili na novo obujeni občutki varnosti, svobode in moči, ki bi mi jih zagotavljal nov avto? Kaj bi mi v tem trenutku pomenilo, če bi se lahko z večjo gotovostjo premikal/-a naokrog in obiskoval/-a nove kraje?

Vizualizirajmo rešitev težave

Ni nam treba čakati, da dejansko dobimo nov avto. Če si predstavljamo, da ga vozimo, čutimo moč pospeškov, zanesljivost novega motorja ali povečano samozavest in ponos, bomo dobili občutek, kaj nam želi povedati duša; kaj je tisto, kar v resnici potrebujemo. Če v domišljiji uporabimo vse svoje čute, bo telo to izkušnjo prepoznalo kot resnično. Omogočili smo si vpogled v resničnost duše, kjer so pozitivne osebnostne lastnosti sprejete, kjer smo zares svobodni in upravičeni do občutkov svobode in izobilja.

Težavo izkoristimo kot motivacijo

Ko smo v sebi začutili dovolj močno energijo in željo po novem avtomobilu, se bomo lažje odločili za nov poslovni projekt, ki nam bo zagotovil potreben denar, ali pa poiskali kakšno drugo možnost, da domišljijsko predstavo prenesemo v fizično resničnost in dokončamo novo življenjsko lekcijo.

Težavo prepoznajmo kot vodstvo duše

Poskrbimo, da bomo razumeli, kaj nam poskuša razkriti duša. Ko si dovolimo izkušnjo, na katero nas opozarja težava, smo pred odločitvijo o novi usmeritvi. Kaj želimo, da se zgodi? Kakšni so višji cilji duše? Kako nam je reševanje težave pomagalo, da se odpremo novi, boljši priložnosti?

Za različnimi težavami je običajno eno samo vprašanje

So trenutki, ko se nam težave kar kopičijo in vsaka prinaša še nove. Najverjetneje je to zato, ker se v podzavesti prebija na površje zelo veliko vprašanje, ki smo ga vztrajno dušili, zato nam želi duša nedvoumno povedati, da je zdaj zares že skrajni čas, da se z njim spopademo. Najbolje je, da ne poskušamo reševati vsega naenkrat, temveč si zastavimo nekaj vprašanj: Pred kakšnimi izkušnjami že od nekdaj bežim, ker me je strah živeti z njimi? Kakšnih izkušenj si obupno želim in vem, da bi bile zame običajne? Ko opravimo z jedrom problema, pogosto ustvarimo okoliščine, v katerih večino manjših težav razrešimo z eno samo potezo.

Vsakdanje težave kot sporočila duše

Na valju tiskalnika se pojavi nekaj, kar na odtisih pušča bele lise; sobne rastline nimajo dovolj vode; računalnik se začne med uporabo sam od sebe ugašati, ker potrebuje nov vir energije. Vsaka od takšnih in podobnih stvari nam simbolično sporoča nekaj, na kar nas želi opozoriti duša. Se morda oklepamo starega načina zaznavanja, ki nam onemogoča, da bi bili pri pisanju še boljši? Bi morali postati skrbnejši do okolja? Bi se morali ustaviti, odpočiti in regenerirati, da bi lahko še naprej delali enako dobro? Kadar smo v stanju, ko smo na takšne stvari zlahka pozorni in smo jih pripravljeni reševati, nas duša na 'težave' opozarja na neproblematičen način.

Povzeto po knjižni uspešnici Frekvenca, ki nas korak za korakom vodi do višjih stanj pozitivnega zavedanja

Pripravila Kaja Regula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri