Vse, kar potlačite vase, se prej ali slej obrne proti vam

Zakaj tlačimo vase probleme, neizražena čustva... ?

Vse, kar potlačite vase, se prej ali slej obrne proti vam (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
23. 1. 2019

Strah - največji nasprotnik samosprejemanja

Zakaj se ljudje ne sprejemajo? Glavni razlog je strah. Strah, da ljudem to, kar ste, ne bo všeč. Strah, da niste dovolj dobri, da ne obvladate dovolj nekega področja. Zato si ljudje v nekaterih podrobnostih niso všeč in se nočejo sprejeti. Ta področja lahko potlačite vase ali se od njih izolirate, predvsem pa se delate navzven bistveno drugačni, kot ste v resnici. Tako je strah največji nasprotnik samosprejemanja.

Ljudem, ki se v celoti sprejemajo, se spremeni hormonska slika, aktivira se hormon sreče serotonin, zato postajajo srečnejši.

Sreča ni stanje zavesti, ampak trenutek notranje izpopolnitve. Je dobro počutje, ko ste dobili, kar ste potrebovali oz. želeli. Pri vseh, ki se sprejemajo, lahko sreča postaja delček stanja zavesti, saj so lahko srečni brez kakšnega posebnega zunanjega razloga. Samosprejemanje je pot, ko postaja sreča vse bolj prisotna v vašem vsakdanjiku.

V nasprotju s srečo je notranji mir stanje zavesti. Oboje lahko dosežete s tremi koraki – delom na sebi, samosprejemanjem in odpuščanjem.

Nasprotniki samosprejemanja so tisti vzorci, iz katerih izhajajo posamezni strahovi. Poleg tega si na nekaterih področjih niste všeč in se nočete sprejeti. Če bi se sprejeli, bi pokazali svojo pravo podobo tudi navzven in bi tudi drugi videli, kakšni ste v resnici. Tega nočete, zato se ukvarjate z marsičem, samo s samim seboj ne. Delčke sebe, ki jih ne sprejemate, potlačite vase in se z njimi ne ukvarjate. S tem zaničujete delček samega sebe, del svoje celote, del svoje prihodnosti.

Vse, kar potlačite vase, se prej ali slej obrne proti vam

Zakaj ljudje tlačijo vase probleme, neizražena čustva... ? Ker je to v tistem trenutku veliko lažje, kot pa se soočiti s samim seboj, s svojimi problemi, ki in jih je potrebno razrešiti v svoje dobro. A morate vedeti, da se vse, kar potlačite vase, prej ali slej obrne proti vam. Ko najmanj pričakujete, priplava na površje in takrat je skrajni čas, da se začnete ukvarjati s seboj in uredite svoje življenje.

Vsi smo celota in kar je celota, se ne sme deliti. Ko se pretvarjate v tistih delčkih, ki vam niso všeč, izgubljate stik s samim seboj. Delate se drugačne kot ste. Delate se boljše, ker se bojite zavrnitve in si želite, da bi vas drugi sprejeli, imeli radi. Zaradi tega propade tudi veliko odnosov, ker se v začetku odnosa delate popolne, boljše, drugačne kot v resnici ste. Sčasoma pa maske padejo in resnica pride na plan.

Tisti, ki se sprejemajo, ne potrebujejo nič posebnega, da so srečni, ne delajo se drugačne in pokažejo vedno to, kar so. Ukvarjajo se predvsem s sabo, ne z drugimi.

S seboj se seveda lahko začnemo ukvarjati šele takrat, ko se povsem nehamo ukvarjati z drugimi.

V službenih odnosih se je včasih potrebno prilagajati in se držati določenih pravil. Tukaj pa govorimo o odnosu do sebe in bližnjih, do partnerja, otrok, staršev, ki zahteva popoplno iskrenost. Če boste doma to, kar ste, boste to tudi pred ostalimi. Če pa se že doma pretvarjate, se boste sčasoma na to navadili in boste takšni povsod.

Ko igranja oz. pretvarjanja ne potrebujete več, se osvobodite. Postanete svobodni, ker ne igrate več nekaj, kar niste, samo ste to, kar ste. Zaželeno je, da vam je vseeno, kaj si drugi mislijo o vas, živite svoje življenje in znate tudi reči ne.

Celosten razvoj z delom na sebi, samosprejemanjem in odpuščanjem vas pripelje do tega, da ste kompetentna, celostna oseba, ki ne temelji na egu in prepričanju, da dela vse prav, ampak živite v skladu s sabo, z moralnimi načeli in temeljite na ljubezni.

Vaš ego deluje, ko se počutite večvredni, boljši od drugih. Je velika ovira na vaši poti do samozadovoljstva in predvsem samosprejemanja. Ego je eden od vzorcev, ki vas ovira na poti samosprejemanja ali pa se sprejemate na povsem napačnih temeljih, vrednotah, ... Ego je spajanje z vašimi nasprotji, ko postajate to, kar niste. Bolj, ko se trudite to dokazovati, bolj se oddaljujete od samega sebe.

Ko sprejmete sebe, svoje napake, boste sprejeli tudi druge in njihove napake. Lahko boste odpuščali sebi in drugim. Jeza, zamere ne bodo več stalnica in tudi duhovna podpora bo iz dneva v dan intenzivnejša na poti vašega samorazvoja in razvoja v javno dobro.

Sandi, www.meditacija-sandi.com; www.deleroi.si