Karel Gržan: "Ni nas treba biti strah smrti, ker gremo v nekaj lepšega, bolj blaženega."

24. 4. 2023
Deli
Karel Gržan: "Ni nas treba biti strah smrti, ker gremo v nekaj lepšega, bolj blaženega." (foto: Miran Juršič)
Miran Juršič

Pater Karel Gržan v novi reviji Sensa april/maj govori tudi o smrti. 

Smrt je zame dejansko prodor v razsežnost, ki je presežnost vsega, kar me tukaj utesnjuje. Nekdo je tako lepo izrekel, da se bodo mnogi ob tem jokali, jaz pa se bom neskončno lepo smehljal. Na poti sem videl številne obraze rajnih, s katerih sem lahko razbral njihovo poslednje sporočilo: nasmešek, blaženost, globoka umiritev. Takrat, ko so ljudje na meji med časom in prostorom in presežnim, ko že doživljajo presežno, se na njihov obraz dejansko vtisne sporočilo za vse nas: ne se bati.

Če ne bi bilo te blage spokojnosti in celo nasmehov, bi si lahko mislili, da gremo na pot, polno strahu, groze, negotovosti. Tako pa vemo, da je smrt odrešenost, je nasmeh. Zares so posmrtne maske naših dragih rajnih sporočilo, da nas smrti ni treba biti strah, ker gremo v nekaj lepšega, bolj blaženega; da se življenje samo spremeni, ne pa tudi izniči. 

Celoten intervju lahko preberete v reviji Sensa april/maj 2023; v prodaji od 7. aprila. Pomladno Senso lahko kupite tudi v kompletu s knjigo novih srčnic Mance Košir Iz neba do dna. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk