Karel Gržan: "Ob uradnih govorcih bi potrebovali tudi svet modrecev, ki bi presojal, kaj je in kaj ni modro..."

Pater Karel Gržan o tem, kako nujno potrebno bi bilo, da bi imeli svet modrecev.

Karel Gržan: "Ob uradnih govorcih bi potrebovali tudi svet modrecev, ki bi presojal, kaj je in kaj ni modro..." (foto: profimedia) profimedia
27. 9. 2021

V teh časih moramo poiskati vse načine, da čustveno preživimo. Človek ni samo fizično bitje. Človek je tudi bitje duha in srca. Ko razmišljamo o tem, kako obvarovati človeka pred virusom, je potrebno vedno razmišljati vzporedno, kako bo v danih omejitvah človek preživel čustveno in duhovno. Žal tega niso upoštevali in posledice so katastrofalne. Vsak četrti mladostnik pomisli na samomor! Kaj šele starejši, v domovih za ostarele, kjer so bili prisilno zaprti. Samice - to je vedno bil in še vedno je najstrožji način kaznovanja. Tega si preprosto ne bi smeli privoščiti. Zato srčno upam, da bo stroka, če je res strokovna, v prihodnje upoštevala celovito resničnost človeka. In omogočila ob fizičnem preživetju, tudi čustevno preživetje. Ljudje potrebujemo dotik in bližino. Ljudje nismo kužni kar tako in vedno. Bili smo priča situaciji, ko so si celo domišljali in dodajali ukrepe samo zato, da bi nas izolirali. Kot je rekel Rockefeller: "Naredimo ves svet v en velik zapor." In to jim je uspelo.

To je čas, ko moramo predvsem vključiti lastno pamet in lastni razmislek. In ob vseh ukrepih, ki so nam dani, presoditi, kaj je dejansko potrebno, kaj pa je tisto, kar življenje duši. Sam sem prepričan, da bi ob uradnih govorcih potrebovali tudi svet modrecev, ki bi presojali, kaj je modro in kaj ni modro. Kaj prebuja in varuje življenje in kaj življenje duši. V tem obdobju smo namreč veliko življenja zadušili. To moramo opredeliti kot nedopustno in krivično. 

Prva stvar je torej ozavestiti, kaj je dejansko potrebno, kaj pa je manipulacija človeka. Kaj nas dejansko varuje, kaj pa vzbuja pandemijo strahu? Strah in osamljenost namreč najbolj jemljeta življenjsko energijo in spodbijata imunski sistem.

Zato bo brez sveta modrecev, ki bi nadzaroval primernost ukrepov, težko živeti in preživeti.

Iz YouTube intervjuja Druženje poživlja duha in daje upanje - pater dr. Karel Gržan, Ljudska univerza Kranj