Kaznovanje s tišino je čustvena zloraba - a to lahko preprečite

Po prepiru s partnerjem, prijateljem ali otrokom se morda zdi popoln odklop od te osebe, z ignoriranjem in blokiranjem vse komunikacije, enostavna rešitev - a je v resnici prav tako boleča, kot fizično nasilje.

Pazljivo s tišino kot izbiro kazni (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2016

Tišina je ubijajoča. Raziskave kažejo, da otroci raje vidijo, da povzdignete glas, ko jih kaznujete, kot pa, da jih ignorirate in za kazen z njimi ne govorite. Osamitev je tudi ena najstrožjih kazni v zaporniškem sistemu. 

Kazen s tišino je poznana oblika reakcije na negativno situacijo. Kazen, s katero se za drugo osebo ugasnete, zaprete svoje srce in živite življenje mimo njih. Gre za manipulativno obliko kazni, ki je zelo pogosta predvsem v odnosih. Takšna odtujitev potrditve obstoja druge osebe pa lahko pri občutljivih ljudeh ustvari veliko strahu in tesnobe. 

Ko kaznujete s tišino upate, da bodo dojeli zakaj ste jezni in da bo kazen vzbudila občutek krivde in posledično pripeljala do opravičila. Pač tipična pričakovanja, ko se namesto v dialog spustimo v opredeljevanje krivde, le da pri kazni s tišino damo drugi osebi vedeti, da je naredila nekaj tako narobe, da si zasluži odvzem naše "ljubezni". 

Kazen s tišino deluje kratek čas, dolgoročno pa ima lahko ogromno negativnih posledic. 

Ko kaznujete s tišino, se morda vaš partner zmede, prične begati okoli vas, išče načine, kako bi se ponovno povezal z vami in to vam vzbuja prijeten občutek zmagoslavja. A na drugi strani lahko takšen pristop vodi do tako težkih emocionalnih posledic, da se partner prične odmikati, kar lahko vodi tudi do konca razmerja.

Kaj čutite, ko dobite kazen tišine?

Se morda sprašujete, kaj ste storili narobe. Vas prevzame občutek osamljenosti, zapuščenosti, v sebi se počutite odtujenega in zanikanega? Morda vas celo prevzame občutek tesnobe, strahu in anksioznosti. 

Če so vam ti občutki znani, je to zato, ker ste k razmerju pristopili napačno. Čeprav se ti občutki zdijo strašljivi, jih v resnici občutite zato, ker ste v razmerju pričeli opuščati sebe in ste se toliko prepustili partnerju, da se zdaj od njega počutite odvisni (imate občutek, da je za vas odgovoren). Ker niste več celostna oseba, kot ste bili pred razmerjem, kazen s tišino lahko na vas deluje manipulativno. 

Da kazni s tišino v odnosu ne boste občutili tako čustveno in s takšno mero prizadetosti, morate delati na sebi. Skrbeti zase in za svoja čustva sprejeti popolno odgovornost. 

Če se vas partner odloči kaznovati s tišino, pomeni, da on ne sprejema odgovornosti za svoja čustva. Karkoli je že razlog, da ste si to kazen zaslužili, vi niste odgovorni za to, kako se bo s tem soočala neka druga oseba. Nad drugimi ljudmi nimate nadzora in ne morate vplivati, kako se bodo odzvali na stvari, ki jih v življenju počnete in v kar verjamete.

V kolikor vas takšna kazen močno prizadene, si vzemite nekaj distance od te negativne energije, da spet stopite v stik s samim seboj. Pojdite na sprehod, preberite knjigo, privoščite si kavo s prijateljem ali prijateljico. Ob tem pustite srce odprto za rešitve, ne gradite jeze ali obsodb do partnerja -  prav to je namreč tisto, v kar vas kazen s tišino želi zmanipulirati. 

Ne le, da ne smete dovoliti, da takšna kazen manipulira vaša čustva. Ne smete dovoliti, da deluje za tistega, ki kazen izvršuje.

Preverite še, kakšni so jasni znaki, da nekdo laže, pa tudi, kaj ljudje obžalujejo v zadnjih dnevih življenja.