Kdaj je pravi čas, da obiščete psihoterapevta?

14. 10. 2022
Deli
Kdaj je pravi čas, da obiščete psihoterapevta? (foto: profimedia)
profimedia

Ste že kdaj pomislili, da bi obiskali terapevta? Morda ste o tem razmišljali, a nikoli niste storili dejanskega koraka v tej smeri, saj ste se si prigovarjali, da bodo težave s časoma izginile. Morda pa se še vedno sprašujete, ali bi se morali z nekom pogovoriti, vendar niste prepričani, ali je to trenutno vaša prioriteta.

Vedeti, kdaj je pravi čas, da obiščete terapevta, je lahko včasih zahtevno. Navsezadnje ima vsak kdaj slab dan ali pa prestaja težko življenjsko situacijo. A kako vedeti, kdaj vam lahko pogovor s terapevtom pomaga?

Spodnji seznam opisuje nekatere razloge, zaradi katerih bi vam lahko koristil pogovor s terapevtom. Seveda to niso edini razlogi za iskanje pomoči, vendar so vam lahko v pomoč pri odločitvi. 

1. Potrebujete pomoč pri obvladovanju stresa

Življenje je že samo po sebi stresno in stresa se je težko v celoti znebiti. Nekaj stresa je pravzaprav dobro za vaše delovanje, a če imate težave z njegovim obvladovanjem, bi vam verjetno pomagalo, da bi se o tem z nekom pogovorili. Pretiran stres je namreč lahko začetna točka za mnoge druge zdravstvene težave. 

Terapevt vam lahko pomaga pri učenju zdravih veščin za obvladovanje stresa ali pa pri reševanju težav, ki vam ga povzročajo.

2. Težko uravnavate svoja čustva

Neprijetna čustva, kot sta tesnoba in jeza, je včasih težko obvladovati. In čeprav se vam zdi, da večino čustev dobro obvladujete, se morda najdeta dve takšni, ki vas pogosto spravita iz tira in vam vzameta vso energijo.

Terapevt vam lahko pomaga odkriti posebne tehnike obvladovanja čustev, kot je naprimer jeza, ki vam bodo ustrezale. Lahko vam pomaga pri razvijanju strategij za zmanjšanje tesnobe, s katerimi se boste hitreje pomirili in bolje počutili. Ne glede na to, s kakšnimi čustvi se spopadate, vam lahko pomaga razviti načrt, ki bo pomagal, da bodo vaša čustva delala z vami namesto proti vam.

3. Razvili ste nezdrave preživetvene strategije

Morda se prenajedate, ko ste pod stresom ali pijete, da bi se lažje sprostili – takšne strategije, ki ste jih razvili, da bi lažje shajali skozi življenje, lahko na dolgi rok prinesejo nove težave. Če gledate televizijo, igrate video igre ali celo berete knjige za to, da bi se izognili reševanju težav, lahko to kmalu postane nezdravo.

Terapevt vam lahko pomaga najti zdrave veščine spoprijemanja s stvarmi, ki zmanjšujejo intenzivnost neprijetnih čustev, hkrati pa vam pomaga, da se soočite s težavami. 

4. Želite delati na sebi in na vaših odnosih

Če se trudite doseči svoje cilje, pa vam vedno spodleti, če imate težave s samozavestjo, komunikacijo, če si želite izboljšati odnose, ki jih imate z ljudmi okoli sebe, če vas teži strah pred konfrontacijo ali pa imate težave z navezanostjo ... vse to so lahko tehtni razlogi, da obiščete terapevta. Ta vam lahko kot zunanji opazovalec ponudi objektivno mnenje in s tem odpre boljši vpogled vase, vas opremi z različnimi orodji za doseganje vaših želja in ciljev ter pomaga opustiti tiste stvari, ki vam v življenju ne služijo več. Pomaga vam narediti korak nazaj in se zazreti v vašo življenjsko situacijo tako, da bolje veste, kam in kako naprej. 

5. Soočanje z večjimi življenjskimi spremembami

Kadar smo na pomembnih prelomnicah v življenju, nas lahko popade strah in negotovost, ker se soočamo z novimi stvarmi, katerih še ne znamo obvladovati. Začetek nove službe, selitev v tujino, postati starš ali končati zvezo je le nekaj primerov večjih življenjskih prehodov, ki vam lahko ustvarijo precejšnjo stisko. 

Če se o tem pogovorite s terapevtom, boste deležni čustvene podpore, usmeritev in nasvetov, ki jih potrebujete, da se prilagodite spremembam v svojem življenju.

6. Upravljanje produktivnosti

Ko začne vaše mentalno stanje vplivati na vaše delo, je to lahko razlog za pogovor s terapevtom. Če vaše razpoloženje postaja ovira za učinkovitost in produktivnost, vam lahko terapevt pomaga pri spopadanju z vašimi občutki, spremembi načina razmišljanja in drugimi strategijami, da se spet vrnete nazaj v stanje produktivnosti.

Razlog za obisk terapevta je lahko tudi, ko začne vaše čustveno stanje vplivati na vaš apetit, spanec ali druge življenjske navade. Terapija je lahko celo koristna za ljudi, ki trpijo za kronično nespečnostjo. Kognitivna vedenjska terapija na primer uporablja različne strategije, ki ljudem pomagajo, da se usposobijo za boljši spanec.

7. Iskanje samega sebe

Če ste izgubili zanimanje za dejavnosti, v katerih ste včasih uživali, če trpi vaše družabno življenje ali če se v zadnjem obdobju počutite depresivno in izgubljate svoj smisel – pri vseh teh razlogih je lahko pogovor s terapevtom koristen. 

Terapevt vam lahko pomaga odkriti, zakaj izgubljate interes za stvari, ki so vas veselile; zakaj se počutite tako, kot se počutite; prav tako pa vam pomaga ugotoviti, kako lahko pomanjkanje razvedrilnih dejavnosti vpliva na vaše počutje. Skupaj lahko ugotovite, ali se za tem skriva še kakšna globlja težava, poleg tega pa ustvarite načrt, ki vam bo pomagal odkrivati in vključevati takšne dejavnosti v vsakodnevno življenje, ob katerih se boste počutili izpopolnjeno.

8. Soočanje z negativnimi mislimi

Če je vaša glava velikokrat polna negativnih misli in najslabših scenarijev za situacije, ki se sploh še niso zgodile, je morda pravi čas, da se o tem pogovorite s terapevtom. Če vam negativne misli omejujejo vaš vsakdan, če dvomite vase in sami s seboj grdo govorite, vam lahko terapevt pomaga, da spremenite te nekoristne in škodljive vedenjske vzorce. 

Pogovori, ki jih imate sami s seboj, so zelo pomembni. Način vašega razmišljanja vpliva na vaše delovanje in počutje. Terapevt vam lahko pomaga razviti bolj zdrav notranji dialog, ki je lahko ključen za boljše in kakovostnejše življenje. 

 --

Pri starejših, bolj tradicionalnih modelih terapije so ljudje na pomoč čakali dokler niso imeli hujših duševnih motenj. Vendar zdaj, ko se širi zavedanje o pomenu mentalnega zdravja in pomembnosti preventive, ta starejši način gledanja na terapijo počasi bledi.

Zgodnji pogovor s strokovnjakom za duševno zdravje lahko prepreči razvoj marsikatere duševne motnje, poleg tega pa vam lahko pomaga izboljšati kvaliteto vašega vsakdana. 

Upoštevajte, da pogovor s terapevtom ne pomeni, da je z vami kaj narobe. Lahko se preprosto odločite, da je obisk terapevta tisto, kar vam lahko pomaga postati najboljša različica samega sebe. In k temu bi morali stremeti.

Povzeto po: verywellmind.com