Kdo je v resnici "močan moški"?

Fantje so že stoletja naučeni, da morajo biti »trdni«, tekmovalni in predvsem, da morajo potiskati svoja čustva. 

Kdo je v resnici "močan moški"? (foto: Pexels) Pexels
4. 8. 2020

Moški, ki zatirajo svoje emocije pa ustvarjajo planet brez občutka za sočutje ter sodelovanje in posledično polno katastof. Smo na točki, ko lahko naš planet potone zaradi vodij, ki se obnašajo popolnoma nesočutno, delujejo uničujoče na celoten planet in človeštvo. 

Kje je rešitev? V vzgajanju bolj ljubečih moških, ki bodo sočutnejši do soljudi in matere narave. Še vedno namreč socializiramo fante, da sledijo svoji bolj agresivni strani, kot tisti bolj misleči in skrbni strani.

Emocionalno zatrt moški

»Fantje ne jokajo in jih ni strah,« je dejal deček, ki hodi v vrtec. Dokazano je, da se že otroci do petega leta naučijo zatirati svoja čustva. Osramočeni so, če pokažejo »nesprejemljiva« čustva in se tako že kaj hitro naučijo, da jih potisnejo nekam globoko vase. A tam tudi ostanejo in nezavedno butajo na plano. Dejstvo je tudi, da očetje obravnavajo svoje hčere drugače kot sinove. Raziskave dokazujejo, da so z hčerami veliko bolj nežni kot s sinovi. Sinovom običajno pokažejo manj fizične naklonjenosti, jih pogosteje popravljajo in se igrajo z njimi bolj tekmovalno. Prav tako tudi ne spodbujajo aktivnosti, ki niso v splošno sprejeti domeni »moškega«. In tako moški del sebe zatre. Susan Nolen-Hoeksema na Stanford univerzi je ugotovila, da so zato fantje do 12. leta že občutno bolj depresivni kot ženske.

V knjigi The Strong, Sensitive Boy pravi deček, ki ga je avtor intervjuval:

»Želel bi si, da bi moj oče prepoznal, da je več načinov moškosti. Ko sem igral klarinet v srednji šoli, je samo moja mama hodila na koncerte, oče nikoli. Da bi si pridobil njegovo pozornost, sem moral začeti igrati nogomet, čeprav ga nisem maral, saj je bil to edini način, da me je oče odobraval in prišel gledati, kaj počnem. Tako sem se v mladih letih naučil, da moram zanikati in potiskati svoje srčne želje, da lahko dobim pozornost in ljubezen.«

Naučiti se moramo nove definicije moškosti

Še posebej imajo pomembno vlogo očetje in tisti, ki vzgajajo in učijo fante. Poučiti bi jih morali, kako uničevalna je agresivnost, posesivnost, tekmovalnost in izpostavljanje nasilju. Hkrati pa videti vsakega fanta/moškega kot individualno bitje, ki izraža svojo moškost na svoj način. 

Vodilni bi morali biti le duhovni široki ljudje

Smo na točki, ko se bo moški moral spremeniti, če želimo mir na svetu. Dejstvo je, da planet potrebuje več ženske energije. Moški pa mora najti ravnovesje med svojo žensko in moško energijo. Ženske pa seveda prav tako. 

Kdo pa je v resnici močan moški? Tisti, ki se postavi v bran šibkejšim. Tisti, ki spregovori resnico o moralnosti in pravici, kot so to že počeli duhovno široki ljudje v preteklosti (Jezus, Buda, Gandhi, Martin Luther King Jr. itd.). Močan moški je samozavesten in si želi pomagati pri ustvarjanju bolj mirnega in zdravega ter humanega planeta.

Mlajšo generacijo je zato potrebno naučiti, da je edino, kar šteje ljubezen ter sočutje do vseh bitij. To je vrednota, ki lahko povzroči premik v zavesti na planetu. Takrat bodo vojne in konflikti postali preteklost, izkoriščevanje ljudi, živali in uničevanje okolja pa bo nesprejemljivo dejanje.

Ko se bodo starši zavedli svoje odgovornosti, prav tako tudi učitelji in seveda politične vodje ter ljudje na visokih položajih, ki bodo lahko le duhovni ljudje široke zavesti, katerih cilj bo ustvarjanje harmonije in miru. Takrat se lahko nekaj zares spremeni. Do takrat pa – smo na potezi mi, da vsak sam naredi največ, kar lahko.

Po navdihu zapisa Dr. Ted Zeffa