Klemen Mihelič H. O. P. E.: Cilji naj bodo realni, pa čeprav izjemni. Potem ni meja!

"Klemen je upanje za vse človeštvo!" mi je z olajšanjem vzdihnil Tomo Križnar pred kratkim, nekaj dni po vrnitvi iz sudanskega zapora. "Klemen je angel, ki samo deluje in se nič ne kaže. Taki so pač angeli. Če ga ne bi srečal leta 2009, bi odnehal. Z njim pa sem spet začel verjeti v človeštvo."

Klemen Mihelič H. O. P. E.: Cilji naj bodo realni, pa čeprav izjemni. Potem ni meja! (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
9. 9. 2016

Upam, da ima vsakdo osebo v svojem življenju, ki se ne utrudi, ko potrebuješ pomoč, spodbudo, nasmeh, še širši nasmeh, zgodbo, energijo. Znanje ali čudež. Upam. Ste pomislili na to osebo? Seveda se včasih tudi utrudi, saj to je človeško.

Kaj pa Klemen Mihelič? Standardi se nenadoma povišajo. Ko je že presežena razumna meja, ko je človek lahko nepretrgoma dobrodušen, navdihujoč, precizen, poglobljen, nikoli vulgaren, vedno v prizadevanju, da bi bil še boljši ... to in še vedno več je on. Saj poznam veliko in vedno več ljudi, ki so etičen zgled, izbrušenih misli, odprtega srca in z izrednim umom. A taka kombinacija dobrodušnosti, srčnosti, vedenja in znanja, iznajdljivosti, odprtosti za čudeže, kot z njimi postreže Klemen Mihelič, je res redka. Brez zadržkov se razda, mu uspe, potegne za sabo, navdahne, nauči, nahrani. In ko se luči ugasnejo, še pospravi za vsemi, ki so pozabili na to veliko majhno malenkost.

"Božji odposlanec na trdni zemlji!" je vzkliknil o njem Boštjan Videmšek, ki ga je vprašanje o Klemenu doletelo sredi 'divjanja', kot je povedal, na Kreti. Kjer so ljudje spet na begu, Boštjan pa z njimi. Na eni takih poti je Klemen srečal tudi Suleimana Jamousa in Toma Križnarja. Ta sveta trojica je skupaj začela mogočno zgodbo, ki prihaja spet k enemu od svojih dobrodejnih sklepov.

Klemen dela v grafični stroki. Je soustanovitelj in solastnik grafičnega podjetja, kjer omogočajo kompleksne in napredne storitve in za to dobivajo nagrade. Zadnjih dobrih deset let je tudi certificirani inštruktor UltraMind ESP metode in Jose Silva metode; sodeluje z ustanoviteljevim sinom in naslednikom Josejem Silvo mlajšim ter z Edom Berndom ml., ki je bil dolgoletni sodelavec Joseja Silve. Pravkar pišeta najnovejšo knjigo o tej dodelani in inspirativni tehniki za doseganje širših razsežnosti uma in Klemenovi veliki vlogi pri ohranjanju te metode.

Ko je Klemen Mihelič pred osmimi leti srečal humanitarnega koordinatorja in posrednika med uporniškimi skupinami v Darfurju Suleimana Jamousa ter Toma Križnarja, je v hipu prisluhnil, kaj sta že doživela in kje pomagata. In je odprl novo poglavje v osebni in svetovni zgodovini: ustanovil je dobrodelno organizacijo H.O.P.E. Z njo pomaga ustanovi Toma Križnarja in njegovemu boju za pravico do miru in vode v Sudanu ter človeškim prizadevanjem za enak dostop do obilja sveta. In se pridružil izjemnim prizadevanjem ljudi, kot so Alex De Waal, Julie Flint, Eric Reeves s Harvarda, igralka Mia Farrow ...

Klemen - Tomo - Sulejman

Klemen Mihelič, Tomo Križnar, Suleiman Jamous ob video-kamerah, fotoaparatih, računalnikih in opremi za zaščito civilistov pred posilstvi in drugimi grozodejstvi.

Ne želi tratiti časa za medijsko izpostavljanje, prevečkrat se je to izkazalo kot ovira pri nemotenem in predanem delu, njegovem in Tomovem. Tudi družinsko življenje mu z dvema sinovoma potrjuje, da metode, ki jih je Jose Silva primarno razvil za pomoč otrokom, in odločitve, ki jim z njimi prisluhneš, delujejo v prid najboljšemu dobremu.

V življenju si je Klemen Mihelič zložil zgodbo, ki s svojo avtentičnostjo že navdihuje mnoge. Mlade, da se vedno pogosteje znajdejo med slušatelji na njegovih seminarjih o metodah UltraMind Joseja Silve. Tako bodo postali boljši starši. Navdihuje 'levake', kot je bil tudi marsikdo v njegovi bližini še v preteklosti (in kanček tudi on sam), to so tisti, ki so za nekaj časa dopustili, da jim zakrni desna polovica možganov, in se zdaj z njegovim posredovanjem znanja odpirajo za intuitivno, nevidno, iracionalno, kdo bi rekel celo nadnaravno. In gotovo prihaja čas, da navdahne sodobne voditelje: če lahko toliko da in podari on sam in s svojim podjetjem ter z ljudmi, ki jih pritegne, koliko dobrega bi šele lahko naredili, če bi tak zgled uresničevali vidni voditelji in voditeljice?

Katere dele uma, srca in duha uporablja Klemen Mihelič, ki dela v grafiki, tisti, ki dela v humanitarnih projektih, in tisti, ki dela v Jose Silva UltraMind ESP sistemu?

"Včasih je res vsega toliko, kot da bi bogato okrasili novoletno jelko. A v resnici gre samo za to, kako vedno spodbujati najboljše v sebi."

Kaj vas je naredilo, da ste postali – Klemen Mihelič?

"Seveda so bile v življenju določene prelomnice. V zgodnjem otroštvu je bilo zelo luštno, čeprav je bilo nekakšno pomanjkanje, današnji svet bi rekel – revščina; starša sta gradila hišo, vsi otroci v kraju mojega otroštva na robu Ljubljane pa smo bili povezani z naravo. Ves čas sem bil na kolesu, v gozdu, plezal sem, po Savi smo se vozili na gumah, še preden sem znal plavati! V šolskih letih – ne vem, kaj me je reševalo, brihta ali intuicija, a vedno sem se 'zmazal'. Potem me je našel karate: vzel sem ga kot način razmišljanja in na začetku srednje šole sem že začel brati knjige o meditaciji, jogi, filozofijo ... Karate ni bil samo boj, že takrat sem ga dojel bolj kot duhovnost. Še zdaj imam iz tistega časa doma kup knjig, Knjiga petih prstanov, Bušido – kodeks samuraja, top literatura! Vzporedno ob karateju in vzhodnjaškem razmišljanju se je izkazalo, da se je vse dogajalo z namenom, tudi divje nočne ure, v katerih sem bil udeležen kot varnostnik, kar sem delal dobrih šest let."

Kaj gre študirat tak fant?

"Odločitev za strojno fakulteto sem kmalu zamenjal z usmeritvijo v grafiko: ves čas sem vedel, da bom šel 'na svoje', čeprav sem imel fantastično službo. Ko sem bil v marketingu v Petrolu, sem srečeval pomembne ljudi, zveneča imena, se od njih tudi veliko naučil, dobival res močne nauke. A sem prav moral oditi v tiskarno! Sem bolj 'levak', torej mi deluje leva, racionalna možganska polovica, tako da sem bil sposoben cele noči sedeti za računalnikom in se naučiti, kar sem si zadal. To je bila strast, tako zelo me je privlačilo vse v zvezi z grafiko in s tiskom – prav grafika, ne umetnost, te takrat še nisem razumel (smeh). Faks mi je sicer dal nekaj znanja, veliko pa sem raziskal sam in s kolegi, oziroma ko sem opazoval druge pri delu."

Kdaj pa ste preskočili iz leve tudi na desno, intuitivno stran možganov?

"Če me nekaj privlači, se stoodstotno poglobim, iščem informacije ... Leta 2004 sta istočasno zbolela oče in mama. Rak. A vedel sem, da je treba ostati pozitiven, vedel sem, da je to tisto, kar nas bo izvleklo, in da se ne smemo predati. Združil sem izkušnje iz karateja, joge, nadgrajeval prve izkušnje z avtogenim treningom in meditacijo. Meditiral sem tako, se spominjam, da sem legel, in tako prišel do jasnih misli. Saj teh sposobnosti nisem posebej treniral, takrat sem pač skušal zbrati vse moči za to, da bi pomagal staršem. Izobraževal sem se o zdravilskih tehnikah, opravil tečaj reikija, delal sem 1. stopnjo tečaja pri Zdravku Domančiću, pa quantum touch in spoznal še marsikatero dobro zdraviteljsko metodo. A nič me ni tako 'šutnilo' kot Silva! Kmalu sem spoznal Josejevega sina Joseja ml. in Eda Bernda, ki je bil Josejev sodelavec. Pravkar pišeta novo knjigo in Ed me je povabil, da napišem kakšno poglavje. Navedel me bo tudi kot 'vzorčni' primer. "

Klemen Mihelič

Kaj je UltraMind ESP sistem?

"To je tako odprt sistem, da sem lahko vanj privabil vse izkušnje in znanje, nabrano do takrat. Po navadi rečem, da potrebujem cel seminar, da razložim, za kaj gre. Recimo takole:

UltraMind ESP sistem Joseja Silve je zbirka miselnih tehnik za doseganje boljših rezultatov na vseh ravneh življenja. Vse se je začelo, ker je hotel kot oče svojim štirim otrokom pomagati do boljšega uspeha v šoli. Njegova življenjska zgodba je pionirska in prav filmska, saj je kot samouk od četrtega, petega leta starosti rasel v izjemnega raziskovalca; malo pred smrtjo leta 1999 je desetletja raziskovanja zajel v dve sistematični metodi, Jose Silva in UltraMind ESP sistem. Vedel je, da možgani proizvajajo električno aktivnost, saj so na začetku stoletja odkrili alfa ritem. Iz svojega znanja o elektroniki pa je vedel, da je idealni električni krog tisti, ki ima najmanjšo upornost oziroma impedanco, da lahko najbolje izrablja električno energijo. To je želel preskusiti tudi na možganih.

Za umirjanje misli svojih otrok je najprej uporabljal hipnozo; spoznal je, da so možgani bolj energični, ko so manj aktivni. Pri nižjih frekvencah, pod 10Hz, so sprejemali in shranjevali več podatkov. Bistveno vprašanje pa je bilo, kako ohraniti um buden pri teh frekvencah, ki so bolj povezane s sanjarjenjem in spanjem, kot pa z delom. Jose je prvi dokazal, da se lahko naučimo delovati pri alfa in teta možganskih frekvencah. Spoznal je, da sproščeno alfa stanje učinkovito odpravlja posledice stresa, krepi naš imunski sistem in omogoča hitrejše zdravljenje. Postopoma je razvijal tehnike, ki so se izkazale uporabne tudi na vseh drugih ravneh življenja. Pri odpravljanju vsakdanjih težav, pri poslovnih odločitvah, pri reševanju medsebojnih odnosov, v umetnosti, glasbi, pri učenju, športu ... Z uporabo vizualizacije na alfa ravni programiramo svojo podzavest za uspeh"

Jose Silva je rekel: Več ljudem ustrežeš, več uslug ponudiš, več težav rešiš – večja je nagrada, ki jo prejmeš.

"Cilj UltraMind seminarjev je, da bi desno možgansko polovico uporabljali enako učinkovito in pogosto kot levo. Naučiti se moramo poglabljanja v alfa raven možganskega valovanja. Tako nekako spremenimo podzavest v notranjo zavest. Nekateri jo uporabljajo povsem naravno, drugi pa se moramo tega naučiti oziroma ponovno naučiti, ker smo kot otroci že imeli vse te sposobnosti. Starši, šola, družba in neke vrste kolektivna racionalna miselnost so nas z učenjem uporabe zgolj leve možganske polovice od tega odtujili.

Pri ljudeh, ki živijo v sožitju z naravo, je to nekaj povsem običajnega. Ne gre za kaj nadnaravnega, temveč za preprosto in učinkovito uporabo lastnega uma. Naučite se programirati svojo podzavest, da vam ustvarjalno in konstruktivno pomaga doseči vaše cilje. Pri tem pa moramo upoštevati, kar je Jose Silva ves čas opozarjal – da ne delujemo samo zaradi morebitnih lastnih koristi. Prizadevati si moramo predvsem zato, da bomo reševali težave, kajti zaradi tega smo bili poslani sem. Želiš milijon? Daj človeštvu za 10 milijonov evrov svojih uslug in če zares potrebuješ milijon evrov, ga boš dobil!

Vse je torej odvisno od vaših potreb in načrtov za prihodnost. Ti določajo, kaj potrebujete za dosego svojega cilja. Ljudje imamo prav posebno dolžnost: naši cilji ne smejo predstavljati le koristi za nas in za naše bližnje – to počno živali. Ljudje želimo pomagati tudi drugim ljudem, ne le sebi in svoji družini, temveč človeštvu nasploh, vsem živim bitjem. Kot je zapisal Silva: Ko boste želeli izboljšati življenjske pogoje, prosite za pomoč in takoj jo boste dobili. Če ste to razumeli, ste na pravi poti. Vse je odvisno le od vaših namenov.

Jose Silva je šel s svojimi raziskavami še dlje, bil je prvi, ki je z elektroencefalografom (EEG) pogledal v glave ljudi in ugotavljal, kaj razlikuje zelo uspešne ljudi od povprečnih. Ugotovil je, da uspešni razmišljajo in sprejemajo odločitve v lastnih središčih, na ravni alfa možganske frekvence. In taki ljudje so bili uspešni na vseh področjih življenja – ne le na finančnem, temveč so bili tudi zdravi, imeli so urejene medsebojne odnose, počutili so se srečni in zadovoljni. Preprosto imajo celostno drugačen pristop do življenja. Jasno čutijo svoje poslanstvo in so odločeni, da pomagajo človeštvu."

Avtorica intervjuja: Tadeja Zupan Arsov *Ph RED

Celoten intervju lahko preberete v tiskani reviji Sensa avgust/september

  • Seminar UltraMind ESP System

Klemnovo inspirativno delo lahko spoznate na seminarju Jose Silva UltraMind ESP, ki bo potekal v Ljubljani 8. in 9. oktobra

  • Križnar in Mihelič na septemberskem Žarenju novih energij

Izjemen tandem KLEMEN MIHELIČ IN TOMO KRIŽNAR bo 29. septembra 2016 na pogovornem večeru, poimenovanem Žarenje novih energij, v Cankarjevem domu gostila voditeljica in snovalka projekta Tadeja Zupan Arsov *Ph RED, ob energijski podpori Sun of art.

Vabljeni!