Ko obtičimo na poti in ne najdemo izhoda

Kadar v neki situaciji obtičimo in ne najdemo izhoda, se nam zazdi, da bi nas le čudež lahko odrešil in nam prinesel olajšanje. A ta čudež lahko ustvarimo sami. 

Ko obtičimo na poti in ne najdemo izhoda (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
13. 10. 2018

Včasih imamo občutek, da se nekaj mora spremeniti, bodisi v zasebnem življenju ali pa na delovnem mestu. Kar se nam rado zgodi je, da po navadi želimo, a ne najdemo pravega načina, da bi tisto nekaj popravili. Kje se zalomi? Kadar mislimo, da stvari ne zmoremo ali celo nočemo premakniti. Kot da smo spustili korenine in menimo, da nas je nemogoče presaditi nekam na lepše, nekam na rodovitnejše.

Nekdo je nekoč zapisal: »Ni težava v tem, da obtičimo. Težava je, da tam vztrajamo. Dobri učenci se naučijo od-obtičati«.

Večina nas želi nekaj »boljšega« za preživljanje svojega življenja, a ne ve, kako in kje začeti. Dobra novica je, da je tisto nekaj, kar nam to onemogoča le občutek. In ko natreniramo svoje občutke v občutenje pozitivnega, se bo naš svet dejansko in resnično spremenil. Da, spremembe in rast so lahko tudi boleče, a najbolj boli dejstvo, da smo nekje obstali. Nekje, kamor ne spadamo. Na takem kraju se nam zdi, da so stvari negibne, trnove in brez upanja na izboljšanje. A vedeti moramo, da se vedno lahko situacija obrne.

Ko obtičimo, se vprašajmo in odgovorimo na 3 pomembna vprašanja, ki nas bodo popeljala na pravi tir.

Ta vprašanja so sledeča:

1. Kaj si želiš? Poimenuj to. Definiraj. Povej na glas.

2. Kaj te pri tem ovira? Miselni okvirji? Strahovi? Izgovori? 

3. Kaj je potrebno, da si to pridobim? Sedaj lahko naslovimo zadevo, a pričnimo z majhnimi koraki.

Vzemimo si odmor in si privoščimo samoto

Včasih je potrebno, da naredimo korak "nazaj" in se vprašamo, kam nas naši vzorci vodijo in ali delamo napredek ali ne. Če se počutimo, da tok ne vodi v pravo smer, je potrebno nekaj spremeniti.

Kdaj smo nazadnje namerno spremenili svoj tok? Vzeti si pavzo je zatorej ključnega pomena. Naredimo si uslugo in si pustimo nekaj časa zase in za svojo obnovo. Pojdimo na sprehod, naj pride kisik v glavo in naj nam zbistri misli.

Če nas zamoti več stvari naenkrat oz. smo vedno na večih koncih hkrati, je nujnega pomena, da se odklopimo. Odstranimo motila. Izklopimo obvestila. Ugasnimo telefone in vdihnimo tišino. Izklopimo se od zunanjega sveta in se obrnimo vase. Tam nas bo čakala sveža energija.

Včasih pomaga le sprememba okolja, stila, rutine ali določenega vzorca. Pobegnimo iz sivega vsakdanjika in običajnega. Zaplešimo, če želimo. Igrajmo se.  S sabo. Z življenjem.

Poskusimo z drugačnim razmišljanjem

To pomeni, da se namensko lotimo drugačnega načina razmišljanja, kot smo ga vajeni. Da na nek dogodek pogledamo s popolnoma drugačnega zornega kota v iskanju rešitev, ki bi drugače ostale skrite. Že Einstein je dejal, da je norost početi isto stvar znova in znova in pri tem pričakovati drugačne rezultate. Novi pristop je najverjetneje vse, kar rabimo, da se premaknemo.

Odmaknimo se od »vertikalnega« razmišljanja

Vertikalno pomeni: iskati rešitev korak za korakom, analizirati, slediti dejstvom in ustaljenim smernicam.

Lateralno pomeni: podiranje vzorcev, spreminjanje pravil, gledanje na stvari iz večih kotov in iskanje različnih možnosti izida. Proces reševanja problemov na način, ki se nam sprva zdi tudi malce smešen ali nepričakovan. Ne zgodi pa se takrat, kadar mislimo enosmerno in si ne upamo podirati ustaljenih norm. Pomeni spremeniti miselnost in spoznati, da ni pravil. Da ne obstajajo. Da so le produkt zastarelega mišljenja in reševanja stvari, kot so se reševale nekoč. Čas je za spremembe.

Dovolimo si postaviti nove in nam pomembne izzive

Podajmo se za nečim, kar Nas veseli. Naj nam prinese pomen. Zakaj nekaj zasledujemo je enako pomembno kot to, kaj zasledujemo. Začnimo s tistim, v kar Mi resnično verjamemo.  Že samo početi nekaj drugačnega in vznemirljivega nam lahko povrne nasmeh na obraz, nam prinese val novega zagona in nam spremeni perspektivo. Naj nam tisto, po čemer pogledujemo, prinese najboljše verzije samega sebe. Najboljše v nas. Le takrat bomo zares uživali.

Kadar si rečemo sami pri sebi – in nikomur drugemu – da bomo prenehali kaditi, pričeli s telovadbo, napisali knjigo ali pustili »dobro« službo v upanju na nekaj boljšega in pomembnejšega, se nam ti cilji radi izmuznejo. Lažje se nam zdi izbrati nekaj »udobnejšega« in poiskati izgovore. Kadar pa svoje cilje javno obelodanimo, dobimo kombinacijo odzivov, ki jih lahko uporabimo kot gorivo, ki nam pomaga pri želji po uspehu. Le verjeti moramo sami vase, kajti hej, kdo pa bo?

Izberimo si najlažji korak pri spremembi smeri

Že v gibanju se bomo počutili neverjetno bolje. Čutili bomo novo moč. Ta majhni korak – to je vse, kar potrebujemo, da pričnemo na novo ustvarjati in se znova počutiti – »žive«. Odločimo se, da bomo spremenili naša življenja na boljše in to se bo tudi zgodilo. 

Pri tem pa seveda ne pozabimo, da smo le ljudje, ki si zase in za druge želimo le magijo in tisto nekaj, kar nam prinaša razlog, da se vsako jutro vstanemo z neusahljivo vero vase in v življenje. Slabi trenutki, naj si bodo še tako boleči, so včasih le klopca za kratek postanek na naši poti, priložnost za počitek in oddih. Čas, da si v miru ogledamo razgled.  

thriveglobal.com, Nina Kirbiš

Poglejte si še: