Ali lahko potlačena čustva povzročajo odvečno težo?

Živimo v kulturi, ki se ravna pretežno po principu moške energije. Večina ljudi zanemarja svoj ženski aspekt, zaradi česar prihaja do pomanjkanja fluidnega in pretočnega izražanja emocij. 

Ali lahko potlačena čustva povzročajo odvečno težo? (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
20. 5. 2020

Naučeni smo, da izražamo samo emocije, ki so povezane z uspehom, statusom, imidžom, srečo... Ne smemo pa pokazati slabosti. Ne pokažemo, da smo ranljivi, prizadeti, razočarani, žalostni, jezni... 

Vsako čustvo ali emocija pripada določenemu energetskemu centru in "ima" organe, skozi katere se procesira na fizični ravni oz. skozi hormone, nevropeptide in druge glasnike, preko katerih celice medsebojno komunicirajo. 

Zaradi potisnjenih emocij lahko določeni organi sprva postanejo preveč aktivni, saj poskušajo emocije prenesti na zavestno raven, če jim v tej fazi ne damo pozornosti, pa organi postanejo neaktivni in funkcijsko atrofirajo. 

Takrat se pričnejo pojavljati težave na fizičnem telesu. V tem trenutku se zgodi, da prav tako tudi težko prebavljamo hrano, toksini se nabirajo v telesu in nastaja debelost. 

Potrebno se je torej posvetiti sebi. Si privoščiti počitek in gibanje, najti otroškost in se predvsem iskreno in brez blokad izražati. Tekoče, fluidno. Kar začutimo, povemo. Ja, če čustva potiskamo vase, se ta zlahka "zasidrajo" na različnih delih telesa, in tudi v obliki odvečne teže. 

Ko jih izražamo in osvobajamo, pa s tem vračamo stabilnost in mir v svoje življenje ter potrebno zdravje. 

Kaj boste torej storili danes?

Naš nasvet: Povejte, kar čutite. 

Prirejeno po Eartharian, Wandian