Zakaj je pomembno, da preživimo nekaj časa sami s seboj

22. 9. 2021
Deli
Zakaj je pomembno, da preživimo nekaj časa sami s seboj (foto: pexels)
pexels

Šele ko se naučite biti sami, imate lahko stik z drugimi.

Samost je naša narava, a se je ne zavedamo. Ker se je ne zavedamo, ostajamo tujci samim sebi. Namesto da bi v lastni samosti prepoznali neizmerno lepoto in blaženost, mir in tišino, spokojnost in spravljenost s stvarstvom, jo napačno tolmačimo kot osamljenost.

Ljudje kartajo, igrajo šah, več ur gledajo televizijo, poslušajo radio ... Povprečni Američan gleda televizijo pet ur na dan. Vse to samo zato, da bi se izognili sebi. Vse našteto počnejo iz enega samega vzroka – da ne bi ostali sami. Tega jih je namreč nadvse strah.

Kdor je izkusil samost, je popolnoma drugačnega mnenja. Takšni ljudje pravijo, da ni nič lepšega, spokojnejšega in bolj radostnega od samosti.

Ko ozavestite svojo samost, imate lahko stik z drugimi – takrat vam bo odnos prinašal obilo radosti, saj ne bo temeljil na strahu. Ko odkrijete svojo samost, lahko ustvarjate. Lahko ste vpleteni v toliko stvari, kot želite, saj tega ne boste počeli zato, ker bi hoteli bežati od sebe.

Osho

Zakaj je pomembno, da smo nekaj časa na dan sami in v tišini?

1. Le v tišini lahko slišimo sebe

Bolj pomembno je, da slišimo sebe in kar nam narekuje naše srce, kot kaj pravi okolica. Zato lahko pomembne odločitve pretehtamo le, ko imamo mir in smo sami s seboj ter uvidimo naše lastne prioritete.

2. Sprostimo um

Nenehno smo bombardirani z informacijami iz okolice, medijev, sodelavcev, družine, prijateljev... Toliko informacij, da imamo včasih občutek, da bomo eksplodirali! Zato je pomembno, da si vzamemo nekaj časa, da lahko procesiramo vse, kar smo slišali in doživeli, si uredimo misli v tišini, kjer nas ne bo nihče motil.

3. Smo bolj kreativni

Ko smo sami in okrog nas ni motečih faktorjev, ima naša domišlija in kreativnost prosto pot ter možnost, da proizvede briljantne ideje.

4. Postanemo bolj samostojni

Ustvarimo si cilje, ki temeljijo na naših sanjah ter so neodvisni od drugih.

5. Vidimo bolj jasno

Ko se odstranimo od emocij in skrbi drugih, lažje in drugače vidimo svet in probleme. 

6. Smo lahko najbolj produktivni

Takrat lahko vso energijo usmerimo v naše cilje in prioritete.

7. Okrepimo naše odnose

Če vrjamete ali ne, naši najbližji ne potrebujejo naše pozornosti ves čas. Razumeli in cenili bomo druge le, ko bomo zares razumeli in cenili sebe, to pa lahko storimo le, če nekaj časa posvetimo samo sebi.

povzeto po: brightside.me

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu