Ko vas nekdo začne žaliti, izgovorite TE 3 BESEDE

10. 10. 2023
Deli
Ko vas nekdo začne žaliti, izgovorite TE 3 BESEDE (foto: shuttersotck)
shuttersotck

S tem stavkom boste jasno, a hkrati elegantno izpostavili neprimerno vedenje druge osebe.

Ko se druga oseba pošali na vaš račun ali vas »duhovito« užali, je težko vedeti, kaj storiti. Če se vam zdi, kot da je oseba šla čez mejo ali vas želela celo namerno prizadeti, je najbolje, da to izrazite.

Če se obnašate, kot da vas komentar ni užalil, lahko to povzroči še več podobnih “prekrškov”. Kako se odzvati v takšnih situacijah pa najbolje ve strokovnjakinja za vedenjske vzorce Sara Jane Ho.

Sara je ustanoviteljica inštituta Sarita, šole, ki se osredotoča na družbene konvencije in zvezda Netflixove oddaje Mind Your Manners, kjer mladim pomaga pri učenju bontona in vedenja v določenih situacijah.

Če se znajdete na udaru nesramnih žaljivk, se temu lahko elegantno zoperstavite z le enim vprašanjem: "Si v redu?"

"Če mi prijatelj reče kaj slabega, ponavadi dvignem pogled in rečem: 'Si v redu?'," pravi Sara. Te tri besede sporočajo, da vam žalitev ni bila všeč, vendar je ne jemljete osebno. Zavedate se, da temelji te žaljive izjave izvirajo iz druge osebe, ne pa vas samih. Očitno je, da se počutijo slabo, če imajo potrebo po žaljenju drugih. 

Pomemben je tudi ton glasu, poudarja Sara. Ko rečete: "Si v redu?" ne bodite strogi in rezki. Uporabite prijazen ton. To bo razorožilo sogovornika in ga spodbudilo, da se osredotoči nazaj nase in na svoja dejanja.

“Pogosto čutim, da je, ko so ljudje nesramni, bolje, če odgovorim čim bolj kratko in jedernato," pravi Sara. Ne glede na to, kdo je podal negativen komentar, mu ne dovolite, da nadzoruje vaše razpoloženje. "Največja moč je pokazati, da druga oseba nima moči nad tabo," je še dodala.

Vir: Sensa.hr