Koliko ljubosumja prenese ljubezen?

Vsak večer enaka vprašanja: “Zakaj prihajaš domov tako pozno? Si se spet videl/a z njo/njim?” Ljubosumje, neprijeten občutek, ki ga psihologi opisujejo kot mešanico strahu, jeze in žalosti. Povzroči ga namišljeno ali dejansko pomanjkanje ljubezni in pozornosti.

Koliko ljubosumja prenese ljubezen? (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 2. 2016

Dobra in hkrati slaba novica: ljubosumje lahko doleti vsakogar. Je kot nekakšen otrok ljubezni. Niti ni nujno, da vedno pomeni nekaj slabega.

V zmerni obliki je ljubosumje zdrava sila, ki kaže na določene nepravilnosti ali pa spodbuja vsaj k razmisleku: je vse v redu z nama?

Zdravilni pogovori

Malce drame je lahko poleg tega čisto poživljajoče, pokaže na to, da so čustva še živa in tudi kako dragocen – in nikakor ne samoumeven – je naš partner. Stalno nezaupanje pa uniči vsak odnos.

Ljubosumnež ne zaupa partnerju, dvomi, da ga ta ljubi, tako pa se znajde v peklenskem krogu: s svojim vedenjem prežene osebo, ki bi jo dejansko rad privezal nase.

Da bi znali biti kos ljubosumju, morate spoznati, da se tega čustva preprosto ne da potlačiti, lahko pa spremenite svoja ravnanja. Ne nazadnje jih imamo v svojih rokah!

Pogovorite se o občutkih, ki se skrivajo za vašim ljubosumjem, namesto da partnerju ves čas nekaj očitate. Spregovorite o strahu, da bi ga izgubili. O hrepenenju po njegovi bližini. V številnih partnerskih odnosih se izkaže, da se partnerja premalo pogovarjata, pogovor pa ustvari izgubljeno bližino in pospeši reševanje zakonskih težav.

'Nadzornik'

Je bolj zaprt človek, ki ga je strah čustev, še posebno močnih. Zelo mu je pomembno, da so vse stvari urejene, pregledne in natančno določene. Ne le v službi in doma, temveč tudi v ljubezni! Ker se stalno boji, da bi kdo naredil napako in bi stvari šle svojo pot, mora vse nadzorovati. S tem pa previsoke zahteve, ki jih ima sam do sebe, prenaša tudi na druge. Ker jim ne zaupa, plete zelo gosto mrežo nadzora.

Kako ravnati: če ste v zvezi s takim moškim, morate vedeti, da ga zelo motijo ljudje, ki pustijo prosto pot svojim čustvom in ki enkrat vriskajo od veselja, drugič pa so na smrt potrti. Preprosto ne ve, kako se obnašati do njih. Bolj je nekdo čustven, bolj ga poskuša nadzirati in stvar spraviti v varnejše tirnice.

Pozitivno pri njem: odprt je za stvarne argumente. Tam je na varnem terenu. Morda vam ne bo pripravljen priznati, da je nepopravljivo ljubosumen, vendar pa bo pripravljen na določitev jasnih pravil v vajini zvezi. Morda celo takih, s katerimi si boste zagotovili več svobode!

'Pijavka'

Potrebuje zelo veliko bližine, s svojo partnerico bi si rad delil vse, najraje pa bi z njo kar postal eno. Ne le v ljubezni, tudi v vseh njegovih bližnjih odnosih je simbioza izrecen cilj obstoja! To hrepenenje po bližini večinoma izhaja in negotovih vezi v otroštvu.

Kako ravnati: če želite biti srečni z njim, mu morate na neki način dajati občutek varnosti, a ga hkrati spodbujati, da bo v določenih stvareh postajal bolj samostojen. Sicer se bo vajina bližina razvila v past! Dokažite mu, da bosta ostala skupaj, tudi če gresta občasno vsak po svojih poteh! S časom bo pridobil zaupanje, razvil lastne sposobnosti in kreposti in ne bo več stalno potreboval vaše potrditve.

'Domišljavec'

Tudi če njegov nastop tega ne pokaže, gre dejansko za človeka, ki nima veliko samozavesti, zato potrebuje veliko občudovanja. Ker se sam premalo ceni, mu je toliko ljubše, da ga občuduje partnerica.

Druga stran medalje: njegova ljuba nikakor ne sme postati preveč samostojna! To bi pomenilo, da ne bi bila več osredotočena izključno nanj – in tega zares ne bi hotel.

Kako ravnati: domišljavec na vsak način potrebuje potrditev! Toda bolje bo, da ga hvalite na področjih, za katera sam meni, da niso tako pomembna zanj. Ne hvalite njegove zunanjosti, ampak njegove notranje kreposti in vrline. Razvijanje samega sebe je čarobna beseda! V tej podpori ste lahko mirno tudi malce bolj odkriti ...