Komu zidovi prinašajo srečo?

Zidove okrog sebe ljudje postavljamo zato, da bi se zaščitili pred bolečino. Pri čemer to niso fizični zidovi, ki bi bili vidni našim očem, ampak so to energijski ovoji v naši avri. Vsak jih lahko začuti, če se dovolj umiri.

3. 12. 2013

Lahko pa se povežemo s svojim višjim jazom (s svojim večnim delom, dušo) in ga prosimo za pomoč, da nam pove, ali imamo na sebi kakšen zid. Slednje pa je mogoče ugotoviti tudi s pomočjo raznih drugih tehnik ali regresoterapije.

Kako zidovi nastanejo?

Pogosto si ljudje rečemo, da moramo paziti, da nas nekdo ne bo prizadel ali kako drugače ranil. Čeprav redko razmišljamo o tem, da gre tu za čustvene rane, se zavedamo, da te lahko izjemno bolijo. Predvsem pa se lahko čustvene rane ne zacelijo po cela desetletja.

V otroštvu nas večine namreč nihče ni zavestno učil, kako zdraviti rane na čustvenem nivoju. Na podlagi lastnih poizkusov in napak ter zgledov v okolici smo morali sami razviti neke – za nas v danem trenutku najboljše – obrambne mehanizme pred tem, da bi te rane sploh dobili ali pa da bi jih ponovno utrpeli.

Tako si ljudje okrog sebe pogosto naredimo številne zidove, katerih pa se nas žal večina največkrat ne zaveda. Kasneje ti mehanizmi namreč delujejo iz podzavesti in se jih običajno ne zavedamo, vse dokler niso bolečine, ki so posledica delovanja teh mehanizmov, prevelike. Takrat se zavemo, da nismo tako srečni, kot bi želeli biti, ali smo celo nesrečni. Zato pričnemo raziskovati.

Zidovi torej nastanejo kot zaščita pred čustveno bolečino. Zaradi nekih okoliščin, ki v nas vzbudijo občutek, da nismo varni, se namreč aktivira strah biti prizadet. Lahko nam na primer nekdo reče nekaj, česar nočemo slišati, ali pa nas kako drugače rani s svojim dejanem. Ta oseba nas tako na primer užali, graja, ozmerja, razjezi, spregleda, porine, brcne. Energija, ki se pri tem ustvari na primer v obliki zamere, jeze, žalosti, strahu, da bi bili prizadeti, lahko od tistega trenutka dalje predstavlja nov zid.

Ko ista oseba pristopi do nas, odreagiramo v skladu s tem zidom, ki smo si ga ustvarili. Zato padamo vedno v iste konfliktne vzorce, čeprav mogoče ta oseba v drugem primeru sploh ni želela reči ali storiti tega, kar smo predvidevali glede na preteklo izkušnjo. Ko je zid narejen, lahko tako tudi v vseh podobnih situacijah odreagiramo na isti način. Če tega ne ozavestimo, ponavadi tako tudi delujemo.

Kakšne so posledice zidov?

Kot prvo nas zidovi oddaljujejo od sreče, ker nam preprečujejo, da bi oddajali ljubezen. Hkrati pa nam preprečujejo, da bi sprejeli vso ljubezen, ki nam jo vesolje naklanja in bili popolnoma pretočni ter polni energije. Za nekatere ljudi tako rečemo, da so hladni in zaprti, ker ne uspemo začutiti njihove topline, ki je skrita za zidom. Pri čemer so te osebe ravno tako iz svetlobe kot mi vsi. Ne čutimo pa njihove topline, ker ne pridemo do njihovega srca.

Zidovi tako preprečujejo, da bi gojili pristne, srčne odnose. Poleg tega pa se lahko s časoma zmanifestirajo celo v hudo bolečino ali bolezen.

Kako biti brez zidov?

Strah biti prizadet in strahovi, ki so z njim povezani, počivajo nekje globoko v nas. V določenih okoliščinah se prikradejo na plan in ustvarjajo zidove. Da se to ne bi zgodilo, je dobro, da jih ozavestimo in počistimo. Žal pa se večina zidov nahaja v podzavesti in je odkrivanje le-teh z zavestnimi tehnikami oteženo.

Tako je priporočljivo, da se povežemo s svojim višji jazom, da pridemo do njih. Če pa obstajajo v nas še kakšni zidovi na primer v obliki jeze, žalosti, občutka prizadetosti, je pomembno, da tudi te odstranimo. Zidovi bodo tako padli. Pretok ljubezni v obe smeri pa bo ponovno mogoč.

Ali so zidovi komu koristni?

Na nek način nam zidovi seveda prinašajo koristi, saj nam pomagajo, da ne bi bili prizadeti. Zato jih tudi ustvarimo. A to le zato, ker se ne zavedamo, da ravno zaradi strahu, da bi bili prizadeti, k sebi vlečemo dogodke, ki v nas ustvarjajo čustveno bolečino. Zidovi pa nam nikoli ne prinašajo toliko resnične varnosti in sreče, kot če bi tudi brez njih znali ostati neprizadeti. Čeprav nas morda želi ego v to prepričati.

Zato se zbudimo in začnimo opazovati, kaj se nam v življenju dogaja in ozavestimo svoj princip ustvarjanja zidov. Srce bo posledično odprto. Oddajanje in prejemanje ljubezni pa bo potekalo brez težav. Sreča bo potem vedno tu in zdaj. Zidov pa ne bomo potrebovali.

Če pa zidove slučajno imamo in jih ne uspemo odstraniti sami, si poiščimo strokovno pomoč v obliki regresoterapije ali pa se poslužimo kake druge tehnike.

mag. Agata Kopač, AI-coach, regresoterapevtka

institut@srecno.org; blog: www.srecno.org/blog; www.srecno.org
Fb: https://www.facebook.com/srecnaevolucija