Koristni nasveti za osvežujoče in sproščeno poletje

Ko temperature naraščajo in več časa preživimo na prostem, se igramo v naravi, kopamo v toplih vodah, nabiramo vitamin D in spimo pod odprtim nebom, je preteklo točno pol leta in vstopili smo v poletni čas. Občutki veselja, svobode in sproščenosti so nekaj najbolj naravnega za ta letni čas. 

Koristni nasveti za osvežujoče in sproščeno poletje (foto: michelle Ternovšek) michelle Ternovšek
27. 7. 2019

Čarovnija poletja

Poletje je čarobno. Ni naključje, da ravno v tem letnem času večina ljudi odpotuje na počitnice in še posebej na morje, pozabi na skrbi in predvsem uživa. Ne samo da naše telo prejme večjo količino vitamina D, saj več časa preživimo na soncu, temveč tudi večjo količino prane ali življenjske energije, ki je prisotna na morju in nas napolni z energijo ter pomladi. Popoldanski počitek je še posebej priporočljiv v primeru visokih temperatur, saj telesu pomaga, da si odpočije in oddahne od vročine, ki na telo vpliva dosti bolj stresno, kot si to večina od nas predstavlja.

Naše telo je poleti zelo obremenjeno

V času poletnih počitnic večino dneva ostajamo na prostem, več se potimo, jemo drugačno hrano, kot smo je običajno navajeni, nekateri morda tu in tam spijete kakšno alkoholno pijačo ter hitro pozabimo na pitje zadostne količine vode. Posledično naše telo izgublja več vode in soli iz telesa, kot je navajeno. Če izgubljene tekočine pravočasno ne nadomestimo, se upočasni krvni obtok, kar lahko posledično vpliva na srce, pljuča in možgane. Čeprav mislimo, da so vse poletne aktivnosti sproščujoče, saj smo na počitnicah, je naše telo precej bolj obremenjeno, medtem ko se prilagaja vsem spremembam, poleg tega pa skrbi, da temperatura v telesu ostaja normalna in da vsi naši organi kljub naporom in spremembam delujejo normalno. Zato je še posebej pomembno, da smo previdni in da v času poletnih počitnic dobro poskrbimo za svoje telo, s tem pa si zagotovimo, da se bomo domov vrnili pomlajeni in sproščeni in ne še pod večjim stresom, kot smo na dopust odšli.

Koristni nasveti za osvežujoče in sproščeno poletje:

HLADITEV IN HIDRACIJA

Najbolje se lahko ohladimo z uporabo nekaterih zelišč, ki jih je v tem času na pretek, kot na primer: meta, melisa in sivka. Uporabni so tako listi kot tudi cvetovi, katere damo v vrč z mrzlo vodo skupaj z nekaj kockami ledu. Dodamo lahko še sok ene stisnjene limone in se prepustimo osvežujočim hladilnim učinkom. Ne pozabimo popiti zadostne količine vode ali naravno stisnjenih sokov.

Tudi v tej sezoni je najbolje, da hrane ne kuhamo, temveč zaužijemo čimveč sveže, surove sezonske zelenjave. K živilom s hladilnimi učinki spadajo: melona (le-to je priporočljivo jesti samo, brez mešanja z drugo hrano), jagode, borovnice, robide, pomaranče, breskve, nektarine in marelice kot tudi kumare, zelena, komarček ali katerakoli druga vrste zelenjave, ki vsebuje veliko količino vode. 

GIBANJE IN SPROSTITEV

Poleti, ko je naše telo že samo po sebi izpostavljeno vročini, ni priporočljivo izvajati dejavnosti, za katere so značilni intenzivni in hitri gibi, saj taka vadba spodbuja prekrvavitev in v telesu vpliva na dvig temperature. Nežna, sproščujoča jin praksa v sproščenih pozah, v katerih ostajamo dlje časa, predstavlja odlično izbiro za poletno aktivnost. Poleg tega je zelo koristna tudi poza Makarasane ali krokodila: ležimo na trebuh z iztegnjenimi nogami, medtem ko glava počiva na prekrižanih podlahtih. Že nekaj minut v tej pozi pomaga, da popolnoma umirimo svoj um.

V antični Indiji so jogiji razvili različne tehnike, s katerimi so si pomagali popolnoma ohladiti telo le v nekaj minutah. Te tehnike so še vedno zelo uporabne, vendar so tudi zelo intenzivne, zato se jih je možno naučili le pod nadzorom usposobljenega učitelja. 

AROMATERAPIJA

Med eterična olja z ohlajevalnimi učinki spadajo: poprova meta, evkaliptus, limonska trava in vetiver. Za veselo poletno vzdušje dodajmo še nekaj kapljic pomaranče, bergamotke ali citronele.

Za bolj romantično vzdušje ali sproščujočo masažo v paru uporabimo: jasmin, vanilija, ylang-ylang ali vrtnico. Uporaba teh dišav bo naše poletne dni naredila nepozabne. Potrebno je poudariti, da so zadnja štiri eterična olja zelo močna, zato uporabimo le nekaj kapljic v raztopini z oljem ali vodo.

LAHKOTNOST IN SPROŠČENOST

Poletni čas je čas, ko odložimo odvečna oblačila in se znebimo teže, ki je prisotna v ostalih delih leta. Skupaj s svojimi oblačili dovolimo, da se vse skrbi stopijo pod toplimi žarki sonca ali jih izperejo morski valovi. Jejte lahko hrano, nosite lahkotna oblačila, bodite lahkotni v svojem razmišljanju in dejanjih.

Želim vam prijetno in toplo poletje, naslikajte dovolj nepozabnih spominov, da vas bodo greli še v preostanku leta. Delite ljubezen s prijatelji in tujci ter se popolnoma sprostite in vsaj za trenutek pozabite na pravila. Poletje je! Dovolite si.

Ne pozabite nasvetov uporabljati le kot vodilo. Dovolite si biti vi sami in preizkušati čim več različnih stvari. 

Če imate dodatna vprašanja, bi z mano želeli deliti svoje izkušnje ali bi se o kateri izmed tem želeli podrobneje pogovoriti, mi pišite na: michelle@naacal.org.

Michelle Ternovšek, www.naacal.org

Preberite si še: