7 lastnosti mentalno močne osebe

2. 9. 2021
Deli
7 lastnosti mentalno močne osebe (foto: pexels)
pexels

Katere kvalitete označujejo močno osebnost? Še zdaleč ne gre za to, da bi vam morala prav vsaka stvar uspeti, da se nikoli ne počutite žalostno, da zmagate v vsakem besednem dvoboju. 

Obstaja velika razlika med obnašanjem, kot da smo močni, in resnično notranjo močjo, ki izvira iz zrelosti, modrosti in dobre samopodobe.

Kdor je čustveno in psihično močan, stoji z nogami trdno na tleh, a hkrati naredi vse, da bi uresničil svoje cilje. Zaveda se svojih potreb in se izogiba stvarem, ki slabo vplivajo nanj. Ne glede na starost, videz, status.

Morda se niti ne zavedate, kako močni ste v resnici.

Bistvo ni v dajanju vtisa, da ste močni, pač pa v zavedanju svojih vrednot in ravnanju v skladu z njimi.

Mentalno močne osebe so v stiku s seboj in se dobro zavedajo svojih čustev in svojega obnašanja, obenem pa tudi svojih pomanjkljivosti. Trudijo se biti kar najboljša verzija sebe. Ne dopuščajo si, da bi postali žrtve okoliščin.

7 lastnosti močnih oseb:

1. Prijaznost in sočutje

Za izražanje prijaznosti je potrebna dobra mera samozavesti in poguma, še posebej, kadar vas kdo po krivici obsodi ali ste nerazumljeni.

Čeprav je prijaznost velikokrat znak šibkosti, temu ne bi smelo biti tako – moder, notranje stabilen in močan človek se zaveda, da je za izražanje pozitivnih čustev potrebno veliko več moči in volje, kot za negativna.

Ko ste prijazni do sebe in do drugih, lažje sprejemate zavrnitve in poraze ter se hitro premaknete naprej.

2. Potrpežljivost

Potrpežljivost je ena izmed najbolj cenjenih lastnosti in nikakor ne pomeni, da ste se vdali v usodo, se predali ali postali pasivni.

Kdor je potrpežljiv, se zaveda, da vsaka stvar potrebuje svoj čas, potrebno pa je imeti tudi močno voljo, upanje in razumevanje za situacije, v katerih se nahajate.

Če se odločite za potrpežljivost, se pravzaprav odločite, da boste svobodni in da boste zaupali, da se bo vse uredilo po najboljšem možnem scenariju. Vsiljevanje, neučakanost, prehitevanje dogodkov in butanje z glavo skozi zid ni rešitev.

3. Mentalna fleksibilnost

To pomeni, da ste sposobni razlikovati med mnenji in pogledati na stvari z različnih zornih kotov.

Lahko pretehtate pozitivne in negativne plati določene situacije in razmišljate o več možnostih hkrati. Ste odličen opazovalec, dober poslušalec, človek, ki globoko razmišlja in zna proaktivno pristopiti k problemu ter ga tudi rešiti.

4. Poznavanje svojih slabosti

Če ste močna osebnost, še ne pomeni, da ste popolni. Nihče ni! Svojih pomankljivosti ne skrivate pred svetom, pač pa jih sprejemate in se trudite, da bi spremenili tisto, s čimer niste zadovoljni.

Zaradi sebe, ne zaradi drugih. Obstaja velika razlika med poznavanjem svojih slabosti in dvomljenjem vase. Znate se osredotočiti na svoje odlike in jih s pridom uporabiti.

5. Sposobnost, da odkorakate stran

Za to, da si priznamo, da je včasih bolje končati (projekt, zvezo, odnos s prijateljem, karierno pot, ki vam ne ustreza več …) je potrebnega veliko poguma.

Ni res, da je močan tisti, ki vztraja za vsako ceno. Včasih je najtežje oditi, ampak ravno v takšnih odločitvah se pokaže, kdo je strahopetec in kdo močna osebnost.

6. Osebna rast

Ljudje, ki so močne osebnosti, namenjajo veliko časa in energije (s)poznavanju sebe. Razumejo svoje pomanjkljivosti in delajo na tem, da jih spremenijo.

Za delo na sebi je potrebna velika predanost. Že manjšo nepomembno navado je težko spremeniti … kaj šele morebitne vzorce, ki smo jih hočeš nočeš ponotranjili v otroštvu in zdaj opažamo, da nam škodijo.

7. Ohranjanje trezne glave

Če ne pustite, da bi se zrušili pod pritiskom, ste zagotovo močna osebnost. Če znate kontrolirati svoja čustva (četudi gre za hudo jezo, žalost itd.) – kar seveda ne pomeni, da jih pometete pod preprogo - takrat, ko je to najtežje, potem si morate čestitati. Preživite lahko prav vse!

Tako kot lahko utrjujemo mišice na svojem telesu, lahko krepimo tudi moč uma. Če se vam zdi, da pri tem potrebujete še malo vaje, začnite z majhnimi koraki. Razmislite, kje ste šibki in kako bi to izboljšali. Negujte ljubezen do sebe, zavedajte se, da ste dragoceni in ne dovolite, da bi vam kdorkoli dajal drugačen občutek!

Več na: aktivni.si

Preberite še: