4 pravila, ki nas vodijo na pot odkritja sebe in vesoljne resnice

Lao Ce je bil eden največjih kitajskih mojstrov, ki je pred stoletji ustvaril svoj sistem štirih življenjskih pravil.

4 pravila, ki nas vodijo na pot odkritja sebe in vesoljne resnice (foto: pixabay) pixabay
16. 5. 2021

Kitajski mojster je verjel, da oblikovanje življenja na osnovi štirih ključnih vrlin omogoča dostop do vesoljne modrosti ter osebno uskladitev z izvorno energijo. S prakticiranjem teh vrlin lahko namreč dosežemo življenje resničnega miru in namena. »Ko uspete svojo osebno energijo povezati z božanskim, z najvišjo zavestjo, in s prakso vrline, bo sledil tudi prenos končnih skritih resnic,« je zapisal razsvetljeni mojster Lao Ce.

Njegov zakonik posamezniku pomaga odkriti in poiskati odgovore na življenjska vprašanja ter se podati na duhovno pot. Naslednje štiri vrline nas namreč vodijo od življenjskega kaosa k resničnemu notranjemu miru.

4 duhovna pravila za življenje:

1. Spoštovati CELOTNO ŽIVLJENJE 

Prvo pravilo navaja, da moramo spoštovati vse oblike življenja, ne smemo ga poskušati nadzorovati ali prevladati nad njim. Sprva moramo imeti radi sebe, se ceniti in spoštovati, potem pa bo ljubezen samodejno prišla tudi do vseh drugih bitij. Za preživetje smo v tem svetu odvisni tudi od drugih življenjskih oblik, kar pomeni, da jih moramo obravnavati s hvaležnostjo, prijaznostjo in spoštovanjem. 

2. Naravna ISKRENOST

Naravna iskrenost je vrlina, ki se kaže kot osebna iskrenost, preprostost in avtentičnost. Pravilo nakazuje, da moramo ostati zvesti samemu sebi ter ne dopustiti, da nas zunanje silnice odvlečejo stran od naše pristne biti. Naša iskrena narava je način, kako lahko pridemo do osebne resnice, iskrenosti, zato da smo lahko mirni in srečni. S takšnim načinom življenja posledično inspiriramo tudi druge posameznike, ki morda doživljajo čustveni kaos. Živite v svoji resnici in vse se bo postavilo na svoje mesto.

3. NEŽNOST

V sodobnem svetu naj bi pravilo nežnosti prakticirali čim pogosteje. Pravilo nežnosti pomeni, da smo prijazni do vseh oblik življenja ter vanj ne vdiramo z egoističnimi željami. Ko prakticiramo nežnost, se odrečemo nuji, da imamo vedno prav. Ko smo občutljivi in razumljivih do potreb drugih ljudi in v sebi ustavimo željo po nadvladi, lahko živimo v harmoniji en z drugim. Številni nežnost in prijaznost morda zamenjujejo s šibkostjo, vendar je to le posledica sveta, ki mu dominira ego. Prakticirajte nežnost, obudili boste sebe in svet, ki je v resnici pomemben.

4. PODPORA

Ta vrlina pomeni, da moramo podpreti vse oblike življenja, vključno z nami. Ko sprva izkažemo podporo drugim, lažje pomagamo in podpiramo tudi sebe. Ta vrlina navaja, da ljubimo in služimo celotnemu človeštvu, ne glede na to, kaj lahko osebno dobimo od tega. Lahko preusmerimo osebno tendenco prejemanja v tendenco dajanja podpore, brez da bi se spraševali, kakšno korist imamo od tega. Ta vrlina je posamezniku naravno prirojena, vendar je v tem svetu pogosto pozabljena, predvsem zaradi osredotočenosti le na sebe.  Življenjem z namenom hkrati prinaša življenje resničnega miru, sreče in veselja.

Ta štiri pravila nas vodijo na pot odkritja sebe in vesoljne resnice. Vrline nam namreč pomagajo razkriti destruktivne vzorce, ki sabotirajo naš notranji mir in srečo. Naj te vrline oplemenitijo vaše življenje ter vas vodijo na pot resničnega življenja.

povzeto po: www.powerofpositivity.com

ali pa Katera je vaša duhovna žival glede na teden rojstva