Nasveti za vse očete, ki imajo hčerke: Naučite jo, da je vredna spoštljivega partnerja

Očetje in hčere imajo posebno vez. Ta odnos pa ne oblikuje le hčerine izkušnje v otroštvu, pač pa vpliva na njene interakcije z moškimi skozi celo življenje.

Nasveti za vse očete, ki imajo hčerke: Naučite jo, da je vredna spoštljivega partnerja (foto: profimedia) profimedia
28. 9. 2021

Če je oče odsoten, nepredvidljiv ali celo agresiven v svojem obnašanju, to punčko navdaja z nizko samozavestjo in samopodobo ter povzroči nezaupanje do moških nasplošno.

Vsi starši bi se zato morali zavedati vloge očetovstva, saj očetova prisotnost oz. odstotnost igra pomembno vlogo v samopodobi hčerke, ki jo bo spremljala skozi celo življenje.

Tudi raziskave so dokazale, da so ženske, ki so si bile z očetom blizu in jih je ta podpiral, v manjšem stresu ter vidijo sebe v bolj pozitivni luči v primerjavi s tistimi, ki so imele z očeti več konfliktov in neharmonične odnose.

Katere lastnosti bi moral oče razvijati pri hčerki in kako naj vzpostavi boljši odnos z njo?

1. Biti mora primer spoštljivega odnosa do žensk 

Dober oče nikoli ne govori seksistično ali nespoštljivo do žensk. Predvsem pa spoštuje njeno mamo, pa tudi babico in njene prijateljice, pa prodajalko v trgovini... 

2. Spodbuja jo, da doseže svoje cilje

Sprašuje jo, kaj si želi in jo pri tem podpira. Oče bi moral spodbujati vsakega otroka, da sledi svojim sanjam in tudi svoji hčerki pokazati, da verjame vanjo, da ji bo uspelo. Vsak otrok potrebuje vodstvo, zanimanje in podporo obeh staršev. 

3. Nauči jo, da je vredna spoštljivega partnerja

Oče, ki ravna tako s hčerko kot z njeno mamo spoštljivo, pošilja jasno sporočilo, da si ženske zaslužijo, da moški z njimi lepo ravnajo. Če je od majhnega vajena podpore in spoštljivega obnašanja, potem tudi kasneje ne bo tolerirala izkoriščevalski partnerjev oz. takšnih sploh ne bo priklicala v svoje življenje.

4. Si vedno najde čas zanjo

Ena izmed najbolj pomembnih stvari danes je, da oče pokaže, da je enostavno pripravljen biti zraven in da mu ni vseeno. Biti prisoten oče pomeni, da se udeleži dogodkov v šoli, kjer nastopa, da se z njo pogovarja, da pokaže interes za njeno življenje in njena zanimanja. To ji bo pomagalo, da zgradi samozavest in ji dalo vedeti, da je vredna oseba.

5. Skupne aktivnosti

Oče spodbuja zdrave aktivnosti pri hčerki – skupaj se sprahajata, kolesarita, plavata, igrata badminton... Tako ustvarjata lepe spomine, hkrati pa se vzpostavlja pomembnost fizičnega gibanja. Če bo vajena gibanja in vitalnosti od majhnega, ji bo izredno pomagalo pri sprejemanju telesa, ko postane najstnica in tudi kasneje.

6. Je konstansto ljubeč oče, a hkrati njen trden steber

Hčerke, ki ne prejmejo pozornosti in sprejemanja od očetov, bodo to iskale drugje, kar lahko vodi do nezdrave odvisnosti od moških v kasnejših letih. Zato je pomembno, da ji da vedeti, kako ljubljena je. Hkrati pa oče ohranja disciplino in trdne meje, a vse to počne na odprt in neagresiven način. Nikoli ji ne reče: "Ker sem jaz tako rekel..." Pač pa si vzame čas in ji razloži, zakaj nekaj ni dobro. 

7. Zna prostiti za odpuščanje

Noben oče ne more biti ves čas popoln! Ko naredi napako, pa se mora znati opravičiti in obrazložiti hčerki, da bo naslednjič naredil bolje.

8. Vedno spoštuje njeno mamo, tudi če nista skupaj

Če bo hči videla, kako slab odnos imata mati in oče, bo prejela negativna sporočila glede odnosov med žensko in moškim. Zato je pomembno, kakšen vzor postavljata, tudi če sta morda ločena.

9. Jo pelje na izlet

S tem ji da vedeti, da je cenjena in ljubljena, saj si za njo vzame čas, da gresta v park in imata piknik. Pogovarja se z njo kot s sebi enakim.

10. Ji pokaže, da imajo tudi moški nežno plat

Ne potrebuje biti ves čas močan “mačo”, zato je tudi nežen in hčerko nauči, da imajo moški tako moške kot ženske principe energije. 

11. Jo opominja, da je lepa – tako zunaj kot znotraj

Nič ni narobe, če oče hčerki pove, da je lepa. A ob tem naj ne pozabi, da še toliko bolj ceni njene intelektualne sposobnosti, kreativnost ter karakter. To bo preprečilo, da bi postala odvisna od svojega videza tekom življenja in obsedena s tem, kako drugi vidijo njeno telo.

lifehack.org