Naredite prostor za ljubezen

Tisto, kar nam preprečuje, da bi v življenju naredili prostor za ljubezen, je največkrat strah. Toda s strahom se lahko soočimo in odkrijemo njegov izvor samo, če se posvetimo svojemu notranjemu svetu in izkušnjam, ki so ga oblikovale.

Naredite prostor za ljubezen (foto: profimedia) profimedia
21. 4. 2017

Kdo danes sploh še razmišlja o ljubezni, ko vsak evro obrnemo neštetokrat in se odrekamo vsemu, celo nekaterim najbolj temeljnim potrebam?

Morda menite, da zdaj ni pravi čas za ljubezen, ali pa nanjo gledate kot na luksuz, ki si ga ne morete privoščiti. Morda mislite, da do ljubezni zdaj niste niti upravičeni, ali pa se vam zdi, da ‘pravih’ tako ali tako ni več.

Morda se zapirate med štiri stene, se počutite nemočni in se zlahka prepuščate negativističnim pogledom na svet, ki vas obkroža. Na vašem urniku je vedno manj ljubezni in vi ste vedno bolj polni strahu. Toda kjer je strah, ni ljubezni!

Namesto strahu prikličite pogum! Soočite se s tistim, česar se najbolj bojite, predvsem če ste sami in čutite, da vam manjka ljubezni, ali pa ste v razmerju, v katerem ljubezni že dolgo ni več.

Če se imate za tiste, ki so pozabili ljubiti, dovolite, da vam ti nasveti vlijejo poguma, da se boste lahko vrnili k trenutku, ki je tukaj in zdaj, in k pravim prednostnim ciljem.

1. Pustite preteklost za seboj

Naravni zakon je, da privlačimo ljudi z isto stopnjo čustvene zrelosti. Ranjeno srce je kot odprta rana, na katero z lahkoto privabimo tistega, ki išče novo žrtev, ali pa osebo, ki je prav tako ranjena kot mi in išče tolažbo. Ozdravljeni boste lažje prepoznali tiste, ki so se tudi sami že ozdravili.

Z upoštevanjem naukov, pridobljenih v preteklih izkušnjah, boste pripravljeni na konstruktiven odnos na skupni poti skozi življenje.

Da bi odstranili ovire, ki vam stojijo na poti do ljubezni, je treba prekiniti vezi z nekdanjimi odnosi, da bi postali resnično svobodni – pripravljeni na novo ljubezen.

2. Nehajte se bati

Neredko nas strah, da bomo spet prizadeti, veže s takšno izkušnjo v preteklosti, ki nam je dobro znana in imamo zato občutek, da jo imamo pod nadzorom. Po določenem času otopimo in ne čutimo več bolečine, vendar nas sčasoma preplavi osamljenost in šele takrat nam postane jasno, da položaj, v katerem smo, ni pravi odgovor.

Iz izkušenj se učimo, toda če boste kar naprej s seboj vlačili stare torbe, polne prežvečenih in bolečih doživetij, sklepov in prepričanj iz preteklosti ter neuspelih odnosov, ki so temelj vašega strahu, se izpostavljate tveganju, da se vam bodo ponovili. Iz kovčkov vzemite vse ponošene stvari in preživele odnose.

3. Dobro spoznajte sami sebe

Da bi lahko zgradili dober odnos, morate najprej zgraditi sebe. Šele ko boste zares tudi sami izpolnjevali lastne kriterije, lahko to pričakujete tudi od drugih. Treba se je torej spoznati, sprejeti svoje majhne pomanjkljivosti in dosledno zamenjati tiste, ki so po vašem mnenju izvor vašega nezadovoljstva oziroma so krive za to, da se ne morete sprejeti.

Spoznamo se, ko se podamo na najpomembnejše potovanje v življenju: potovanje vase. Bodite nekaj časa sami. Svoje misli si zapisujte v dnevnik in iščite odgovore na vprašanja, ki se vam zastavljajo. Zadostovalo bo, da boste vsak dan zaprli oči in ob teh vprašanjih meditirali, iskrene odgovore – ugotovitve – pa si zapisali.

4. V preteklih zvezah poiščite ključno oviro za partnerski odnos

Učite se iz izkušenj, in sicer tako, da preteklosti pripišete njeno vlogo: vlogo dobrega učitelja. Spomnite se svojih največjih napak iz preteklosti, da jih ne bi ponovili, in, kar je še pomembneje, da bi ugotovili, h kakšnemu odnosu težite.

Poiščite prepričanja, ki temeljijo na izkušnjah, in jih artikulirajte s pozitivnim tonom, da vas spodbudijo k rasti. Prav pretekle izkušnje vam bodo pomagale dognati, ali je nekdo, ki se vam zdi zanimiv, res prava oseba za vas.

Ne dopustite, da bi stara prepričanja in preživete situacije predstavljali oviro pri prepoznavanju prave sorodne duše. Nova dognanja bodo v podporo pozitivnim mislim, da si ljubezni zares želite.

5. Naredite prostor za ljubezen

Včasih tam, kjer živimo, ni prostora za drugo osebo. Je vaša omara prepolna in menite, da v njej ni prostora za oblačila vašega partnerja? Ali spite v postelji, v kateri je prostora dovolj le za eno osebo: za vas? Dodajte še eno blazino! Premaknite se! Iz svojega doma vrzite vse nepotrebne stvari in vizualne opomnike na preteklost, na vezanost, na to, da v vaše življenje ne more vstopiti nov partner.

Očistite se na vseh ravneh svojega jaza: telesni, duševni, čustveni in duhovni ravni. Uredite dolgove in papirje. Ne dovolite, da bi nerešene stvari stale na poti k izgradnji odnosa, ki je pred vrati.

6. Izberite tehniko vsakodnevnega dela na sebi

Poznam veliko ljudi, ki so preizkusili nešteto tehnik, a nobena ni zadovoljila njihovih potreb, ali pa skačejo z ene na drugo, pri čemer nikoli ne končajo procesa, ki so ga začeli.

Izberite tehniko ali več med seboj dopolnjujočih se tehnik, ki vam bodo pomagale, da se boste osredotočili na lastno rast.

Proces, ki ga boste začeli, pripeljite do konca. Pišite dnevnik, vizualizirajte, meditirajte, izberite metodo za spreminjanje prepričanja. Ne glede na to, kaj počnete, je pomembno, da ne obupate nad nenehnim iskanjem vedno novih rešitev. Pogosto je odgovor prav v vztrajnosti in času, ki ga posvetite tistemu, kar delate.

7. Zagotovite si podporo

Pot, na katero stopate, ni lahka in morda boste potrebovali pomoč: pomoč družinskega člana, dobrega prijatelja ali strokovnjaka, ki se ukvarja s katero od tehnik, ki ste jih izbrali za svojo pot.

Pogovor z osebo, ki ji zaupate, ali pa redna srečanja, ki vam bodo pomagala, da boste ostali osredotočeni, so lahko ključni za vašo rast, predvsem na začetku.

Ko boste spoznali možnega partnerja, bo prav to vaše zagotovilo, da ne boste ponavljali starih napak.

8. Bodite potrpežljivi

Pot do ljubezni je lahko dolga in polna izzivov. Samo tisti, ki sprejmejo resnične okoliščine in pri tem ne izgubijo poguma, dobijo priložnost okusiti in doživeti pravo ljubezen.

Potrpežljivost je pogoj, brez katerega preprosto ne bo šlo. Ne obupajte, spomnite se, da je pomembna pot in ne cilj. Le takrat boste izpolnitev začutili tudi, če se ljubezen, h kateri težite, ne bo pojavila utelešena v neki drugi osebi, temveč v vas samih.

Tatjana Divjak, life coach