Ljubezen ni bolečina

»Da sta ljubezen in bolečina neločljivo povezani, je prepričanje uma, ki se je oblikoval v nezdravih okoliščinah. Po učenju havajskih hunov, starodavne zdravilne filozofije tamkajšnjih šamanov, katerih načela nas učijo številnih življenjskih modrosti, nam resnična ljubezen ne more prizadeti bolečine, temveč le ugodje,« razlaga terapevtka in lifecoach Egli Ilić.

6. 2. 2013

Ljubezen je veselje

Beseda aloha, ki v neposrednem prevodu iz havajščine pomeni ljubezen, je sestavljena iz besed alo, ki pomeni globoko povezanost z drugo osebo, ter besede oha, ki pomeni veselje, srečo in ugodje. Zato tistega, kar nam ustvarja bolečino, jezo, frustracijo ali katero koli drugo neprijetno čustvo, ne moremo povezati z ljubeznijo. Ljubezen namreč prinaša le lepa in konstruktivna čustva ter obstaja in raste le v takšnem okrožju. Bolj ko smo sposobni odpustiti svoje strahove, bolečino, jezo ali pričakovanja, bolj ko smo sposobni spustiti in se sprostiti, globljo povezanost z drugo osebo bomo izkusili ter bomo sposobni doživeti čistejša in bolj vzvišena čustva ljubezni.

Prava ljubezen doseže srce

Prava ljubezen se ne more zgoditi med ljudmi, ki so obtičali v svojem duhovnem razvoju, pri katerih življenjska energija ni dosegla srca. Možna je le med duhovno zrelimi ljudmi, tistimi, ki so imeli v družini zdrave odnose, ki so se o ljubezni učili na zdrav način ali pri tistih, ki so prevladali svoje prvotne omejitve in blokade. Da bi se to zares zgodilo, je pogosto treba doživeti izkušnjo bolečine, ker v svetu polarnosti, v katerem živimo, preden spoznamo, kaj je prava ljubezen, pogosto moramo dojeti, kaj ljubezen ni. Šele takrat ko bomo povsem pripravljeni razrešiti svoje zmote in iluzije glede ljubezni, bomo sposobni lastno izkušnjo bolečine transformirati v drugo stanje zavesti, iz katerega bo nastala tudi nova, drugačna kakovost.

Bolj kot bomo sposobni odpustiti svoje strahove, bolečine, jezo ali pričakovanja, bolj bomo sposobni izkusiti globljo povezanost s sabo in svojimi ljubljenimi.

Egli Ilić, priredila Petra Arula