Ljubimo se takšne, kot smo!

Namesto da bi sprejeli svoje vrline in dobre plati, vse pogosteje izgubljamo bitko s popačenimi ideali lepote in tonemo globoko v napačno dojemanja svojega telesa.

27. 7. 2015

Pogledati se v ogledalo in biti res zadovoljna sama s seboj je za žensko skoraj misija nemogoče. Nikoli nismo dovolj mlade, lepe in vitke. Velikokrat se primerjamo z drugimi, zapravljamo denar za tretmaje za hujšanje, ličila in obleko, za diete in v najskrajnejših primerih lepotne operacije.

Idealna teža – kaj je to?

Nobena skrivnost ni, da se ideal lepote meri že vso zgodovino. Muze številnih slikarjev so imele bujne obline, številne kulture še danes bolj cenijo močne ženske. Raziskave med srednješolkami so pokazale, da je celo 50 odstotkov deklet in 16 odstotkov fantov na dieti. Kar 49 odstotkov deklet meni, da je njihova idealna teža manjša od dejanske. Raziskave v osnovni šoli pa so pokazale, da je vsaka osma deklica, stara 11 let, že na dieti. Resna težava mladih so tudi motnje prehranjevanja, ki so posledica nerealne slike o njih samih in njihovem videzu. Avstrijski psihiater je že leta 1935 uvedel termin 'body image' – gre za tridimenzionalno predstavo, ki jo ima vsak o sebi, oziroma za to, kako se vidimo in občutimo svoje telo.

Če samopodobo gradimo izključno na podlagi videza, se bomo hitro znašli v položaju, ko ne bomo zadovoljni. Dovolj je že, da se nam nabere nekaj kilogramov preveč. Zato se je precej bolj zdravo težave lotiti s holističnega vidika in se posvetiti ustvarjanju čustvenega ravnotežja in stabilnosti, kar je temelj za pozitivno doživljanje samega sebe.

V večini razvitih držav se ženske zavedajo videza svojega telesa in teže. Namerno se trudijo vplivati na svojo težo, pogosto s strogimi dietami. Raziskave so pokazale, da je v zahodnih državah jasna povezava med kultom vitkega telesa in razširjeno motnjo hranjenja. Življenje v družbi, v kateri se vse vrti okoli vitkosti in se debelost šteje za nenormalno, lahko hitro vodi v motnje hranjenja. Negativni pogled deklic in deklet na njihovo telo niti ni tako čuden – že priljubljena barbika ima idealne obline in jo imamo za ideal lepote.

Lepota kot glavni adut

Težave s percepcijo svojega telesa se začnejo v puberteti, saj je to obdobje intenzivnih telesnih sprememb in tudi močne želje po družbenem sprejetju, zaradi česar se deklice velikokrat primerjajo z drugimi. To lahko vodi do nezadovoljstva, saj se vsak razvija drugače.

Sol na rano pa nasujejo tudi primerjave z zvezdniki. Kariere slavnih pevk, kot so Madonna, Britney Spears, Jennifer Lopez ali Shakira, temeljijo na videzu in zvezdnice v resnici velikokrat niso videti tako dobro kot na televiziji ali v časopisu. So na strogih dietah in nenormalno veliko telovadijo, poleg tega njihov videz ustvarjajo strokovnjaki za Fotoshop, najboljši fotografi, stilisti, vizažisti … skratka, celoten tim skrbi, da se skrijejo morebitne pomanjkljivosti. Takšne fotografije so potem ideal lepote za številna dekleta in ženske, saj se jim zdijo dokaz, da je ta ideal mogoče doseči.

Nezadovoljstvo s telesom je mnogo bolj izraženo pri osebah z nizko samozavestjo, na katero velikokrat vplivajo starši, vrstniki in potem tudi partnerji – ti pa velikokrat ne znajo biti taktni in dajejo opazke, ki bolijo.

Bolezenska obsedenost z videzom

Nemogoče je imeti objektivno predstavo o svojem telesu, saj se menja v skladu z našimi čustvenimi stanji, odvisno od razpoloženja in izkušenj. Bolj je povezana s samozavestjo in manj s tem, ali drugi menijo, da smo privlačni.

Vprašanje ni sposobnost, s katero se rodimo, ampak kaj je kulturološko določeno. Marsikdo ni zadovoljen s seboj, a pri nekaterih to presega vse meje. Veliko je dismorfofobije, strahu pred deformacijo, pogosto gre za bolestno obsedenost z videzom, ki lahko vodi v motnje hranjenja, kot sta bulimija in anoreksija. Osebe s temi motnjami sebe doživljajo kot grde in se v ogledalu ne vidijo realno. Poleg šibke samozavesti lahko na slabo podobo vplivajo tudi različna depresijska stanja. Za ozdravitev je nujno, da najprej prepoznamo razlog zavračanja svojega telesa.

Treba je razviti zavest o tem, da občutek debelosti in negativni odnos do telesa prikrivata realne razloge našega nezadovoljstva, saj je usmeritev pozornosti na naše telo velikokrat poskus, da se izognemo pravim težavam. Zato zdravljenje anoreksije in bulimije zahteva psihoterapevtsko obravnavo. Debelost je redko pravi razlog za nastanek teh bolezni. Za pojav bulimije je manj pomembna teža, odločilno je nezadovoljstvo z videzom telesa.

Vzljubite svoje telo

 1. Sprejmite resnico, da je vaše telo popolno prav takšno, kot je.
 2. Razmišljajte o svojem telesu, kot da je orodje, in o tem, kaj vse lahko naredite z njim.
 3. Hodite z dvignjeno glavo.
 4. Sestavite seznam ljudi, ki jih imate radi in ki izboljšujejo vaše življenje.
 5. Ne pustite, da vam konfekcijska številka prepreči delati, kar želite.
 6. Čas, ki ga 'zabijete' s kritiziranjem svojega telesa, raje izkoristite za dejavnosti, ki vas izpolnjujejo.
 7. Naj zasijeta vaša notranja lepota in individualnost.
 8. Spomnite se dni, ko ste ljubile svoje telo in uživale v njem.
 9. Bodite prijatelj svojega telesa.
 10. Lepota ni površinska, ampak je odraz cele osebe. Ljubite to osebo in uživajte v njej.

Uporna genetika

Če hočete popraviti odnos do sebe in svojega videza, morate najprej enako sprejemati ljudi vseh 'oblik' in 'velikosti'. Pri tem vam bo pomagalo, če se spomnite na tiste, ki nimajo popolnega videza, a so veliko dosegli. Prav tako je treba imeti v mislih, da so se družbena merila v zadnjih 50 letih spremenila. Spomnimo se samo Marilyn Monroe. Imeli so jo za simbol seksa in ideal lepote, njena konfekcijska številka pa je bila 42. Po današnjih merilih bi jo imeli za močno osebo. Velike težave pri dojemanju telesa povzročajo diete. Povprečno 50 odstotkov žensk je na dieti, 92 odstotkov jih po dieti hitro spet pridobi odvečne kilograme, od 20 do 25 odstotkov žensk, ki so na dieti, pa razvije motnje hranjenja. Velika zabloda je mnenje, da se bomo zaradi diete bolje počutili. Edini način za boljše počutje je redna telovadba.

Prisluhnite telesu in zgradite boljšo samopodobo.

 • Poslušajte telo in jejte, ko ste lačni.
 • Bodite realni glede svojih oblin in imejte v mislih genetske predispozicije.
 • Redno telovadite.
 • Pričakujte tedenske in mesečne spremembe teže in oblike telesa.
 • Poskušajte se sprejemati, oprostite si in bodite nežni do sebe.
 • Ko ste pod stresom, poiščite podporo pri najbližjih.
 • Odločite se – boste izgubljali čas z obremenjevanjem, kako ste videti, ali ga boste raje kakovostno preživeli s prijatelji, družino …

Neutrudni mediji narekujejo

Vitke manekenke

V vsakodnevni borbi z nezadovoljstvom zaradi svojega telesa vam lahko pomaga dejstvo, da kar 96 odstotkov žensk odstopa od ideala lepote, ki ga narekujejo mediji. Dokazano je, da vitke ženske bolje prodajo katerikoli izdelek. To se je najbolje izkazalo, ko je avstralska revija dala na naslovnico malce obilnejšo žensko. Bralci so to potezo pozdravljali, oglaševalci pa niso bili preveč zadovoljni.

Rušenje samozavesti

V nasprotju z moškimi so ženske nagnjene k negativnemu odnosu do svojega telesa. Raziskave so pokazale, da celo četrtino samozavesti pomeni percepcija telesa. Torej, ljubezen do telesa se nam bo vrnila, ko bomo bolj samozavestni. Če se bomo naučili imeti radi svoje telo, bo to povzročilo, da bomo pazili, kaj damo vanj in nanj.

Ostri teksti o hujšanju

Negativna predstava o sebi pogosto vodi v motnje hranjenja in morda izzove še kup drugih težav, kot so sramežljivost, depresija in anksioznost. Poleg tega lahko privede do izogibanja drugih aktivnosti, kot je druženje s prijatelji ali intimnost s partnerjem. Vse to pa nima smisla, če samo pomislimo, da je žensko telo sposobno narediti novo življenje – že zaradi tega moramo biti srečni in ljubiti svoje telo.