Ljubite se, sprejmite se, odpustite si

»Ljubite se – sprejmite se – odpustite si – in bodite dobri do sebe, kajti brez vas večina od nas izgubi pomemben vir čudovitih stvari« - Leo. F. Buscaglia

Ljubite se, sprejmite se, odpustite si (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
12. 7. 2018

Ali to pomeni, da smo mi sami vir čudovitih stvari?

Da. Pravzaprav res. Sprejmite to.

Leo ima prav.

1. Ljubite se

Kljub toliko stvarem, za katere menite, da so pri vas še tako napačne… ljubite se. Ljubite sebe. Naj se vžge v vas kot tetovaža na kožo. Naj ostane tam za vedno.

Pomislite lahko na toliko razlogov, zakaj naj bi se ljubili, a tukaj je samo eden: neverjetno dolgočasno in brez navdiha je biti obkrožen z ljudmi, ki se ne ljubijo. Ni enostavno biti s tistimi, ki vsakodnevno v ogledalu vidijo sovražnika in nekoga, ki ga ne marajo.

Tukaj je izziv za vse nas, ki ga bomo storili danes: Naredite fotografijo svojega obraza in se opomnite, da se boste čez 10 let čudili tej osebi, ker je tako čudovita in lepa. Zakaj se ne bi že v tem trenutku tega zavedali? Zakaj čakati toliko časa, da ugotovimo, kako lepi smo v resnici in da nimamo razloga, da menimo drugače. Da, vsi smo čudovita, neponovljiva, enkratna, magična in neverjetno lepa bitja. To naj postane rutina v mišljenju prav tako kot jutranja kava.

Naslednji korak je, da naslovimo vse tiste »napake«, ki jih pri sebi resnično ne maramo ali nam niso ljube in najdemo način, da jih za malenkost, za drobec, poskusimo marati ali pa se jim vsaj prikupno nasmejati. Ker, hej, zakaj pa ne?

Prijateljica, ki je skoraj popolnoma gluha, ima konstantno zvonjenje v ušesih… vsako minuto, vsako uro, vsak dan. Ali jo to spravlja ob pamet? Seveda. Je nekaj, kar je z njo vsak dan in naučila se je, da ima dve izbiri: ali bo škodo obrnila sebi v prid ali pa bo sedela doma in se smilila sama sebi, ko bo zamujala življenje, ki jo čaka izza štirih sten. V obeh možnostih je izbira le njena. Kljub temu, da ne sliši, je spoznala, da so ravno zaradi tega neverjetno vzcveteli njeni ostali čuti. In zaradi njih je bolj razumevajoča. Do sveta in sebe. Je zdravilka.

Namesto tega, da zase meni, da je nedovršeno človeško bitje, o sebi meni, da je neverjetna oseba z neverjetnim občutkom za dotik, razumevanje in ogromno mero ljubezni. Mar ni tudi to nekaj, kar se mora slaviti?

Torej, kaj lahko danes ljubimo na sebi, kar nam je v preteklosti delalo težave?Lahko najdemo način, da vzgojimo drugo mnenje? Po Pantajalijevi Yoga Sutri je bilo zapisano: »Ko je um vznemirjen zaradi neprimernih mislih, je zdravilo to, da nenehno razmišljamo o nasprotnem… torej o primernem“.

2. Odpustite si

Najtežja naloga za večino izmed nas. Kako si odpustiti? Kaj si lahko odpustimo danes?

Odpuščamo si, da nismo objeli babice (ali nekoga pokojnega) vsak dan njenega življenja, da ji nismo rekli, da jo imamo radi petkrat na dan. Upamo, da sedaj tam na lepšem to ve. 

Odpuščamo si, da nismo popolni. Kajti nikoli ne bomo. Kdo pa sploh je?

Odpuščamo si, da smo bili strogi do sebe in si nismo upali pokazati svojih talentov zaradi strahu pred kritiko.

Odpuščamo si…

3. Bodite dobri do sebe, delajte stvari, ki vas navdihujejo - vsak dan

Seznam opravil, ki jih želimo početi na dnevnem redu naj vsebuje – smejanje. Veliko tega. Prav tako pa lahko tudi petje, pisanje, sproščene večerje s prijatelji, bedenje celo noč zaradi knjige, ki je ne moremo odložiti in še in še.

Storite vsak dan nekaj, kar vam nariše nasmeh na obraz, naj si bo to spremeniti ustaljeni miselni vzorec razmišljanja ali sproščujoča kopel in branje revije. Morda pa tudi ura spanja dlje ali pa bedenje pozno v noč zaradi gledanja dobrega filma.

Užitek in radost sta globoko podcenjena in grajanje sebe zaradi nedokončanih opravil visoko precenjeno. Zamenjajte! Mislite nasprotno.

Sprejemite dejstvo, da ste v resnici Vir čudovitih reči. Vedno znova se opomnite in se vračajte na ta seznam opravil, ki vas navdihujejo. To je vaša rojstna pravica. In to je resnica.  

Karkoli je že potrebno. Storite to.

Prijatelj mi je po koncu njegovega dopusta dejal, da si želi živeti življenje vsak dan, kot da je na dopustu. In zakaj ne? Kakšno odkritje! Kakšna revolucija uma.

Bodite dobri do sebe. In ostali bodo sledili. In če ne bodo, boste še zmeraj imeli nekoga, ki je: Sebe. Nekoga, ki je tako ali tako najpomembnejši v vašem življenju.

tinybuddha.com, Nina Kirbiš