Louise L. Hay: Vaje in nasveti za krepitev ljubezni do sebe

Krepitev ljubezni do sebe in prepoznavanje lastne vrednosti je kot seme. Iz njega zraste cvetlica, če ga zalivate. Gre za veščino, ki se je je treba (na)učiti. Spodnji nasveti vam bodo pomagali in vas navdihnili, da vadite ljubezen do sebe vsak dan ter izboljšate odnose.

Louise L. Hay: Vaje in nasveti za krepitev ljubezni do sebe (foto: pexels) pexels
27. 6. 2021

Kako začeti?

Zavedajte se, da si zaslužite ljubezen. Šele, ko boste ljubili in sprejeli sebe, boste lahko dajali ljubezen drugim in jo tudi sprejemali z odprtim srcem. Ljudje se pogosto soočamo z izzivom, kako biti zvesti sami sebi. Ker smo bili v preteklosti prizadeti, smo se naučili delčke sebe skrivati in se s tem ščititi pred ponovnimi slabimi izkušnjami. Ko zavestno delamo na ljubezni do sebe, si sčasoma zopet povrnemo zaupanje vase in smo si vedno bolj zvesti.

V svetu, ki je nagnjen k primerjanju in sodbam, hitro zapademo v zanikanje našega pravega jaza. Včasih lahko sprejmemo odločitve, ki so v skladu z nami, včasih ne. Vse to je v redu – učimo se. Toda, če (pre)pogosto stremite k temu, da bi ugajali drugim, s tem zanikate svoje dušno poslanstvo in svojo bit. Zakaj smo tako pripravljeni zaupati drugim, sebi pa ne? Vzorce samoobsojanja nam vcepita okolje in vzgoja, a z delom na sebi jih je mogoče preseči. Vedeti moramo, da nas napake ne definirajo. Naučiti se moramo, kako preseči negativno mišljenje o sebi in se vzljubiti takšni, kot smo. Življenje je konstantno učenje.

Nasveti za krepitev samozavesti:

  • Ko do sebe razvijete sočutje in se obnašate ljubeče, se lažje prilagodite spremembam in se postavite na noge po padcu.
  • Ko delate na tem, da ste zvesti sami sebi v vsakršni okoliščini, postanete pogumnejši in močnejši. Kadar ste pod pritiskom, poskusite z milino objeti izkušnjo in krepiti zavedanje, da lahko vselej računate nase, da ste in boste nekaj naredili, kot najbolje lahko – ne glede na to, če vam je nekaj uspelo ali pa ste bili poraženi.  
  • Kadar delate iz sebe in izražate sebe, se začnete počutiti udobno v svoji koži in občutek, da vam nekaj leži na ramenih, izgine. Vedno bolj ste osredotočeni na sedanji trenutek in misli na prihodnost vas ne navdajajo več s paniko in skrbjo. Zaupate, da se bodo stvari odvijale v skladu z vašim višjim dobrim.
  • Ko sledite svojemu notranjemu glasu, se tudi vaši odnosi izboljšajo. Z rednim delom na sebi začnete priklicovati v življenje podobno misleče ljudi, ki vas cenijo in spodbujajo ter vas imajo radi zaradi vas samih. Ljudje, ki so vam poprej pili energijo, odidejo, saj se ne morejo več hraniti na vaši nemoči.
  • Ko vsak dan zaupate, da je to, kar počnete, dobro za vas, se to obrestuje in življenje vam začne prinašati še več izpolnjujočih trenutkov. Zavedati se moramo, da je prav, da se dobro počutimo in da si zaslužimo biti srečni. Tako lahko z zaupanjem sledimo svojih sanjam.

3 tehnike, ki pomagajo krepiti ljubezen do sebe:

Glejmo se v ogledalo in na glas izrazimo čustva

1.Tapkanje in vaje pred ogledalom

Če se gledate v ogledalo in na glas poveste, kaj čutite, boste najlažje odkrili svoje strahove in se z njimi soočili – s sočutjem. Če afirmacije (npr. kljub temu, da ... se imam rada in se sprejemam) ponavljate medtem, ko tapkate (EFT tehnika), so veliko bolj učinkovite, kot če jih zgolj ponavljate v mislih ali jih zapišete na papir.

2. Pisanje dnevnika

Zapišite svoje izkušnje. Kako ste se ob njih počutili? Je bilo vaše ravnanje v skladu z vašim notranjim glasom? Vas je nekaj vznemirilo? Kako ste se s temi čustvi spopadli? Ste jih dopustili ali prikrili? Pogosteje, ko pišete in bolj ko ste pozorni na svoje občutke, bližje boste sami sebi in lažje boste s seboj ravnali bolj ljubeče.

3. Meditacija

Globoko in osredotočeno dihanje je najboljši način, da se povežemo s seboj. Razmislite o tem, kaj si želite od življenja in napišite afirmacije, ki jih med meditacijo prikličite v misli. Če vsak dan meditirate in se pri tem zavestno osredotočate le na ljubezen do sebe, boste zelo hitro izboljšali samozavest in s tem tudi vse odnose z okolico.

Povzeto po: 3 habits for building self esteem, Louise L. Hay