Mačke obvladajo budistične prakse

Le kdo bi si mislil, da so mačke skrivnostni Zen mojstri.

Mačke obvladajo budistične prakse (foto: profimedia) profimedia
23. 7. 2022

Poglejte jo mačjo kraljico, kako leži. Le kaj počne. Morda meditira?

Mačke obvladajo naslednje budistične prakse:

1. Pomembnost počitka (meditacije)

Mačke vedo, kako pomemben je počitek. Mačka zna samo biti na miru in počivati, imeti povsem miren um in se sproščati brez skrbi za okolico. Samo je. 

2. Popolna pozornost (Vipassana)

Nikoli, nikoli ne tekmujte z mačko v strmenju iz oči v oči, ker boste izgubili. Mačke so sposobne popolne pozornosti na eno stvar, v katero lahko strmijo tudi ure in ure. Vse imajo pod drobnogledom, interpretirano in absorbirano. Njihov um in telo je popolnoma pozoren.

3. Predenje (ali mantranje)

Mačke ves čas predejo, vendar jih ne slišite vedno. Čeprav je predenje še vedno misterij za človeka, saj ne more povsem razložiti, zakaj to počnejo, je znano, da jih predenje pomirja. Med mantranjem… pardon, med predenjem… se mačke pomirjajo in uživajo.

4. Poslušanje sebe

Mačke jedo le takrat, ko so lačne in spijo, ko so utrujene. Znajo poskrbeti zase in za svojo čistočo. Ne obremenjujejo se z vami, naredijo, kar morajo, gredo, ko želijo in pridejo k vam, ko jim zapaše. 

5. Padci jih ne ganejo

Mačke obvladajo hojo po skoraj čimerkoli, a tudi one kdaj padejo. Kaj naredijo takrat? Tebi nič, meni nič, skočijo nazaj in gredo naprej, kamor so namenjene. Pri njih ni ega, je samo destinacija in osredotočenost na njo. Ne skrbi jih, kako dolga je pot in nikoli ne izgubijo upanja. Vedno ponosno hodijo in pokažejo vse svoje čare.

Naj vas inspirirajo mačke... In ne pozabite jim dati posladka v zameno za tako čudovita budistična učenja. Včasih vaš najboljši učitelj prede v vašem naročju.

alanpeto.com