Maja Megla: SMEM BITI SREČEN, 9-tedenski brezplačni program osebnostne rasti

14. 4. 2021
Deli
Maja Megla: SMEM BITI SREČEN, 9-tedenski brezplačni program osebnostne rasti (foto: Nada Žgank)
Nada Žgank

Pridružite se nam na brezplačnem 9-tedenskem e-seminarju z Majo Megla, avtorico večkrat ponatisnjene uspešnice Stres, kuga sodobnega časa in pravkar izdane nove knjige z naslovom Smem biti, kar sem. Program bo potekal na spletni strani sensa.si.

Dolgoletna novinarka in urednica (Mladina, Delo) z diplomo iz primerjalne književnosti nas bo vsak teden – skozi teorijo in praktične nasvete – vodila čez obširna poglavja sprejemanja samega sebe in negovanja svojih potreb, soočanja s travmami in ranami iz preteklosti, upravljanja z motečimi čustvi, spreminjanja škodljivih prepričanj in izbire podpornih vrednot. 

Mar vemo, katere so naše temeljne bivanjske pravice. Sploh vemo, kaj smemo?

 • Imamo pravico negovati sebe po svojih najboljših močeh in razvijati vse svoje potenciale? 
 • Imamo pravico doživljati vsa svoja čustva, tudi strah, žalost, bolečino, nemoč? 
 • Imamo pravico do svojega mnenja in prepričanja, do svojih vrednot in potreb? 
 • Imamo pravico izraziti svoja čustva, mnenja, vrednote in potrebe? 
 • Imamo pravico spremeniti svoja čustva, mnenja, vrednote in potrebe?
 • Imamo pravico do lastne izbire: se odločati po lastni presoji, slediti lastnim vrednotam in vedênjskim merilom? 
 • Imamo pravico izbrati, čemu dati prednost, in postaviti lastne prioritete? 
 • Imamo pravico reči 'ne' brez občutka krivde?
 • Imamo pravico, da nismo popolni in da delamo napake?
 • Imamo pravico do svojih omejenosti in omejitev, do svoje minljivosti in končnosti? 
 • Imamo pravico biti srečni? 
 • Imamo pravico zaključiti pogovor z vsakim, ki nas ponižuje, ter se zaščititi pred fizičnimi, psihičnimi ali čustvenimi grožnjami in nasiljem?

Naša prva dolžnost, ne zgolj pravica, je poskrbeti za svoje temeljne potrebe. Imamo pravico, da si zase vzamemo čas. Imamo pravico do nedotakljivosti svojega intimnega prostora. Imamo pravico živeti v ljubezni, slediti resnici, ustvarjati in se izobraževati. 

Ne le smemo, temveč moramo se postaviti na prvo mesto. Imamo pravico izbrati tisto, kar nas podpira in krepi. Imamo pravico razvijati vse svoje potenciale, talente in darove. Imamo pravico krepiti samozavedanje, samospoštovanje in samozaupanje. 

Naša pravica je, da smo nepopolni, delamo napake in se iz njih učimo. Tako zorimo, se razvijamo, rastemo in bogatimo. Imamo pravico do usihanja svojih psihofizičnih moči, saj smo minljivi. Imamo pravico do vzponov in padcev na poti skozi življenjske (pre)izkušnje.  

Naša dolžnost je postaviti svoje meje. Imamo pravico, da z nami spoštljivo ravnajo. Imamo pravico odkloniti in oditi. 

Naša pravica je imeti svoje vrednote in izbire. Imamo pravico slediti svojim merilom, se odločiti po lastni presoji in določiti svoje prioritete.

IMAMO PRAVICO BITI SREČNI. 

Kot piše v svoji novi knjigi Smem biti to, kar sem, avtorica verjame, da ima vsak od nas v sebi feniksa in vso potrebno notranjo moč, da vedno znova vstane iz pepela ter prenovljen poleti v novo življenje. V vsakem od nas je moč samozdravljenja in okrevanja. 

Zatorej, razprimo krila! Osvobodimo se okov starega. Odprimo se za spremembe. Prepustimo se največji pustolovščini svojega življenja v ustvarjanju najboljšega sebe, kot ga lahko. 

TEMATSKI SKLOPI 9-tedenskega e-seminarja SMEM BITI SREČEN

1.teden:  Kako UPRAVLJATI Z NEPRIJETNIMI ČUSTVI – 19. 4. 2021 

Prijetnih čustev se nihče ne otepa. Moteča so negativna čustva, kot so nemoč, strah ali jeza. Kaj nam sporočajo in kako jih uporabiti sebi v dobro?

2.teden: Kako PREPOZNATI ŠKODLJIVA PREPRIČANJA – 26. 4. 2021

Z izražanjem mnenj kažemo, na katerih vrednotah temeljimo in iz katerih prepričanj se odzivamo. Kakšna so naša prepričanja in katera nam škodijo?

3. teden:  Kako POSKRBETI ZA SVOJE TEMELJNE POTREBE – 3. 5. 2021

Kako si vzeti čas za sebe, živeti v ljubezni, ustvarjati in se izobraževati? Kaj nam preprečuje, da bi živeli to, kar želimo? Kako poskrbeti za svoje temeljne potrebe? Katere sploh so?

4. teden:  Kako POSTAVITI SEBE NA PRVO MESTO – 10. 5. 2021

Svoj odnos do sebe in do drugih merimo s stopnjo ljubezni in zmožnosti zanjo. Vendar, mar res vemo, kaj je ljubezen?

5. teden: Kako ŽIVETI PRAVICO DO LASTNIH NAPAK IN NEPOPOLNOSTI – 17. 5. 2021

Izkušnje so tiste, ki prinašajo spoznanja in omogočijo osebnostni razvoj. Ni pravih in napačnih, kajti tudi napake vodijo v spoznanja. Kako priznati svoje napake in sprejeti lastno nepopolnost?

6. teden: Kako NEGOVATI MEJE – 24. 5. 2021

Če ne upoštevamo in spoštujemo mej, ne moremo imeti zdravih medčloveških odnosov.  Mej pa ne zmoremo postavljati, če ne poznamo svojih temeljnih pravic.

7.teden:  VREDNOTE IZBIRAMO SAMI – 31. 5. 2021

Vrednote izbiramo sami. So semena, iz katerih rastemo. So življenjske vsebine, ki jim pripisujemo največjo vrednost, ter temeljni gradniki naše osebnosti, ki izklešejo naš karakter. Katere so?

8. teden: BITI SREČEN – 7. 6. 2021

Iskanje notranjega zadovoljstva je močno gibalno v naših življenjih. Sili nas, da se premikamo dalje in poiščemo bolj izpolnjujoče vsebine od tistih, ki jih poznamo. Kaj ugotavljajo znanstvene raziskave in kaj nas učijo duhovne tradicije?

9.teden: ŽIVETI SVOJE ŽIVLJENJE – 14. 6. 2021

Ni nam treba vsega, kar imamo v sebi, nositi v življenju dalje s seboj. Svoje temne, boleče strani lahko tudi transformiramo. Nekaj preprostih prijemov za reprogramiranje podzavesti.

KAKO BO POTEKAL E-SEMINAR?

S prijavo na e-seminar boste vsak ponedeljek v svoj e-nabiralnik prejeli vsebino posameznega vsebinskega sklopa s praktičnimi tedenskimi navodili za delo na sebi. 

Začnemo v ponedeljek, 19. aprila 2021.  Srčno vabljeni, da se nam pridružite! 

Vsem, ki se boste s svojim mailom prijavili na program, podarjamo 20-odstotni popust ob nakupu knjige Smem biti, kar sem. 

PRIJAVA