Mantre, molitve in kvantna fizika

7. 2. 2020
Deli
Mantre, molitve in kvantna fizika (foto: Pexels)
Pexels

Poglejmo si nekaj raziskav in izsledkov iz znanstvenega sveta.

Veliko raziskav o zdravilni moči glasbe je opravil Daniel J. Levitin, ameriško-kanadski kognitivni psiholog in nevroznanstvenik. Predava na treh univerzah, na kanadski Univerzi McGill v Montrealu, v San Franciscu na The Minerva Schools in na Univerzi Kalifornije v Berkeleyju. Med letoma 2000 in 2017 je bil direktor Laboratorija za glasbeno percepcijo, kognicijo in strokovno znanje (Laboratory for Music Perception, Cognition, and Expertise) na Univerzi McGill. Je avtor štirih zaporednih (!) knjižnih uspešnic, dve od njih tematizirata glasbo in možgane.
Kot kognitivni nevroznanstvenik je specializiran za glasbeno percepcijo in kognicijo. S kolegi je v reviji Trends in Cognitive Sciences nedavno objavil metaanalizo 400 študij. Metaanalize so študije obstoječih študij. So smetana na torti, raziskave raziskav.

Rezultat študije je bil, da so imeli bolniki, ki so poslušali glasbo, manj težav s tesnobo in nižji kortizol (stresni hormon) kot ljudje, ki so jemali zdravila (!!!). Levitin je opozoril, da je to le ena študija, zato je treba narediti več raziskav, da bi potrdili rezultate, ki kažejo na izjemno zdravilno moč glasbe. Dokazali so tudi, da je glasba povezana z imunoglobinom, protitelesom, ki je povezan z imunskim sistemom, pa tudi z večjim številom celic, ki se bojujejo proti klicam in bakterijam.

Glasba je brezplačna in nima stranskih učinkov, kot jih imajo zdravila, pravi Levitin. Njeno moč se v zdravilne namene uporablja vse od časov šamanskih kultur, v medicino pa je začela prodirati šele nedavno.

Mantre, molitve in kvantna fizika

Še eno orodje imamo, s katerim vplivamo na možgansko valovanje. To so mantre, molitve, blagoslovi. Uporabljajo jih prav vse duhovne kulture sveta za vzpostavljanje notranjega ravnotežja, psihofizičnega zdravja in višjih stanj zavesti. Kot smo videli na začetku besedila, mantre, molitve in blagoslovi učinkujejo na vodo. Spremenijo njeno sestavo, kot nam je s tehniko zamrzovanja in slikanja kristalov pokazal japonski znanstvenik Masaru Emoto.
Mnogo pred Emotom pa je osupljive ugotovitve prinesla tudi kvantna mehanika. Gre za teorijo (poleg relativnostne je temelj sodobne fizike), ki poskuša pojasniti naravo in delovanje najmanjših delcev univerzuma (npr. atomov, elektronov). Zanjo bi potrebovali preveč dodatnih strani, zato iz sveta njenih ugotovitev vzemimo le en fenomen, ki je pomemben za našo zgodbo in kaže, kako čarobno skrivnosten je naš svet. Reče se mu učinek opazovalca. Gre za to, da vsakršna človeška prisotnost, misli, namen, prepričanja ipd. vplivajo na rezultate eksperimentov. Fizik Pascual Jordan, ki je v dvajsetih letih 20. stoletja v Københavnu sodeloval s kvantnim gurujem Nielsom Bohrom, je učinek opazovalca pojasnil z besedami: "Ne samo, da naše opazovanje zmoti to, kar naj bi se izmerilo, temveč tisto celo proizvaja." Z drugimi besedami to pomeni, da mi sami proizvedemo rezultate naših meritev.
Ali še drugače: prepričanje, volja in namen vplivajo na materijo!

Nedavno (16. februarja 2017) se je tej temi posvetil britanski BBC v odličnem besedilu Nenavadna povezava človeškega uma in kvantne fizike (The strange link between the human mind and quantum physics). Rezultati nadaljnjih eksperimentov kvantnih fizikov so bili namreč še bolj osupljivi. Ameriški fizik John Wheeler je v osemdesetih letih z eksperimenti pokazal, da na rezultate vpliva že samo naš namen. Kot bi narava vedela ne samo to, da mi nekaj aktivno počnemo, temveč tudi, da nekaj nameravamo storiti.

Moči molitve se je pred časom posvetila tudi ameriška revija Time, ena najbolj cenjenih medijskih avtoritet. Triindvajsetega septembra 2009 je pripravila obsežno naslovno temo Kako lahko vera zdravi (How Faith Can Heal). Na 18 (!) straneh so se posvetili biologiji verovanja, vlogi vere v znanosti in tudi temu, kako besede zdravijo, ter osvetlili zdravilske prakse različnih tradicij z vseh celin. od afriškega in sibirskega šamanizma do svete vode v krščanskem Lurdu.

Naj spomnim na to, kaj je rekel Nikola Tesla že leta 1942. "Če želite odkriti skrivnosti vesolja, razmišljajte v smislu energije, frekvence in vibracije."
Samo vprašanje časa je, kdaj bo znanost združena z duhovnostjo ponudila jasne razlage našega kvantnega sveta in preproste metode, kako z vibracijami, frekvencami, zvokom in besedami podpreti psihofizično zdravje človeka. Po svetu potekajo izjemne raziskave. Do takrat pa … naredite eksperiment sami.

Eksperimentirajte sami!

Opazujte, kaj se v vas dogaja ob negativnih mislih o svetu ter negativnih interpretacijah tistega, kar vas obkroža. Vas takšne misli osrečijo, navdajo s poživljajočo energijo ali vas morda bolj kot to zabijejo k tlom, izsušijo, odvzamejo moč in veselje?

In opazujte sebe takrat, ko so vaše misli pozitivne. Vas preplavlja radost in ustvarjalna energija? Vam dajo moč, pogum?

Z zvokom in frekvencami, naj bodo v obliki glasbe, besed, afirmacij, manter, molitev, imamo v rokah orodje, s katerim si lahko pomagamo mnogo bolj, kot si. V naših življenjih ga premalo zavestno uporabljamo za vzpostavljanje harmoničnega stanja, ravnotežja, za zdravljenje, za notranji mir.

A na pohodu z raziskavami je tudi znanost, ki bo morda s svojim izsledki prepričala nejeverne. Veselim se novih metod in pristopov, ki bodo nastali na podlagi teh ugotovitev. Do takrat pa, z znanostjo ali brez nje, privoščite si obilje hranilnih zvočnih kopeli.

Maja Megla

Celoten članek lahko preberete v tiskani reviji Sensa februar/marec 2020