Marjan Ogorevc: "Stroka ne razmišlja o tem, da mati tri leta energijsko hrani otroka."

27. 5. 2023
Deli
Marjan Ogorevc: "Stroka ne razmišlja o tem, da mati tri leta energijsko hrani otroka." (foto: profimedia)
profimedia

"Družba se sploh ne sprašuje, kako lahko moški vojaki nekoga ubijejo v vojni. To lahko počnejo samo takrat, ko so brezčutni, ko so jim ubili vsa čustva z vzgojo," pravi bioterapevt Marjan Ogorevc. 

VPLIV PORODNIŠKEGA DOPUSTA NA RAZVOJ OTROKA

Na zahodu gre trend v to smer, da bi bile ženske po porodu čim manj na porodniškem dopustu. Stroka ne razmišlja o tem, da mati tri leta energijsko hrani otroka. Mati, ki je deset ur v službi, ima lahko varuško, ampak varuška ne more otroka energijsko nahraniti. Otrok je prikrajšan za energijo matere. Mati ima na voljo določeno količino energije, recimo, da je to 100 enot. Če 80 enot porabi v službi, potem ima otrok na voljo samo 20 enot, za partnerja pa ne ostane več nič. Zadeva torej ni tako enostavna, kot se zdi.

Ali imajo ženske pravico graditi kariero, ko je otrok majhen? Ja, imajo pravico, ampak se morajo zavedati, da energijo odtujijo majhnemu otroku. To je kompleksna zadeva. Če bi želeli imeti nekoč zdrave odrasle, ki so razvili lastnosti, ki jih lahko razvijemo samo v ranem otroštvu, bi ženska morala biti z otrokom tri leta. 

Otrok se najbolj varno počuti tam v Aziji, kjer ga ženske nosijo na hrbtu, medtem ko delajo. Dobesedno je otrok ves čas povezan z mamo in se lahko počuti varno. To je tisto, kar potrebujemo. 

Otroci ne potrebujejo, da jih pri petih letih vozijo na tečaj angleščine, na plavanje in glasbeni pouk, in da zvečer delajo domačo nalogo. To ne ustvarja zdrave človeške populacije, ljudi, ki bodo zadovoljni in srečni ter imeli zdravo osnovo. Družba gre sicer v to smer, kot v Ameriki, da bi imele ženske čim manj porodniškega dopusta. Vendar, kakšna bo ta družba? Kako otroke vzgajamo, takšni so.

KDO SO VOJAKI, KI LAHKO UBIJAJO? 

Stoletja nazaj je znana nemška vzgoja fantov. Namensko so jih brutalno vzgajali, da so v njih ubili vse emocije, da niso nič čutili, da so delovali kot stroji, da so lahko bili dobri vojaki. Da so lahko brezčutno ubijali. 

Družba se sploh ne sprašuje, kako lahko moški vojaki nekoga ubijejo v vojni. To lahko počnejo samo takrat, ko so brezčutni, ko so jim ubili vsa čustva z vzgojo. Z odnosom družbe do njih. Ker če bi čutili, ne bi mogli ubiti ljudi. Danes ne rabimo več tega. Potrebujemo moške, ki so čustveni, ki izražajo svoje emocije. 

IZ SENSA PODKASTA: