Marjan Ogorevc: Vse, kar doživlja mati, doživlja tudi otrok v maternici

Bioterapevt Marjan Ogorevc odgovarja na vprašanje: "Česa se naj zavedajo bodoči starši?"

Marjan Ogorevc: Vse, kar doživlja mati, doživlja tudi otrok v maternici (foto: profimedia) profimedia
22. 11. 2022

POGLEJTE SI VIDEO:

Preden starša pripeljeta otroka na svet, bi morala imeti jasen namen in v naprej določeno, da si ga želita. Če si ne želita otroka, morata to razčistiti in poskrbeti, da ne pride do nosečnosti.

Vsak otrok, ki je spočet kot nezaželen, sploh pa takrat, ko mama razmišlja o morebitnem splavu, je obeležen.

To ne pomeni, da bo umrl zaradi tega, ampak pomeni, da se slabše počuti, da ima celo življenje občutek, da ni zaželen, da ga nihče ne mara. To mu lahko zelo zagreni življenje. 

V naši družbi je zavedanja o tem, kako to, ali si zaželen ali ne, vpliva na nas, premalo. Stroka se s tem v glavnem ne ukvarja. Torej je to prepuščeno terapevtom. Če ima oseba priložnost priti do pravega terapevta, ki zna to prepoznati in zna to procesirati, se lahko to uredi.

Naša družba ima skratka veliko težav zaradi nezaželenih otrok. 

Ko par načrtuje otroka, se mora pripraviti na to. Urediti morata svoj partnerski odnos, svojo preteklost, izraziti željo po otroku in tega otroka povabiti v svoje življenje. To je potem za otroka boljše izhodišče. 

Stvari seveda niso črno-bele. Lahko pa rečemo, da ima družba veliko težav zaradi ljudi, ko so bili spočeti kot nezaželeni oz. ki so za časa bivanja v maternici živeli v nemiru.

Vse, kar doživlja mati, doživlja tudi otrok v maternici.

Otrok memorira vse. Če je mati pod stresom zaradi službe, slabega partnerskega odnosa itd., se v njej sproža adrenalin in kortizol, ki kroži po njenem krvnem obtoku, in hkrati kroži tudi po otrokovem. Vse, kar mama doživlja na ravni emocij, doživlja tudi otrok.