Matej Škufca: "Moški se nauči spoštovati ženske, ko je ob svojem očetu... Ženska pa se nauči spoštovanja moških ob svoji mami."

11. 9. 2022
Deli
Matej Škufca: "Moški se nauči spoštovati ženske, ko je ob svojem očetu... Ženska pa se nauči spoštovanja moških ob svoji mami." (foto: Sensa)
Sensa

Ženske pogosto prehajamo v moško vlogo in moški v žensko, nihče več točno ne ve, kaj naj bi bila njegova primarna vlogo. Kako to problematiko vidi strokovnjak Matej Škufca, ki smo ga gostili v Sensa podkastu? 

Mateja Škufca v Sensa podkastu odgovarja: 

Živimo v svetu, kjer so sinovi preblizu mam in hčerke preblizu očeta, to velikokrat pelje v težave v partnerskem odnosu. Ženska je zelo v moški energiji, moški pa v ženski energiji. Takšna ženska in moški sicer odlično pašeta skupaj, ampak tak odnos je že vnaprej programiran na konflikte.  

Mamin sinček denimo zelo dobro razume, kako ženske funkcionirajo, saj je v ženskem polju svoje mame, zato zna zelo dobro manipulirati z ženskami in žensk ne spoštuje, je tudi agresiven do žensk, zato ker je jezen na svojo mamo.

Zakaj je jezen na svojo mamo? Zato, ker mami ni uspel odnos z njegovim očetom in je potem (nevede) sina povlekla v partnerski odnos na očetovo mesto. Nisem rekel, da je njegova mama slaba zaradi tega, ampak vidimo, da je prišlo do nekega premika znotraj družine in da otrok ne ve, kako priti nazaj na svoje mesto.

Otrok se zaveda, da je oče boljši partner za njegovo mamo in da je on samo otrok. Ampak v zvestobi do mame bi jo rad kljub temu vseeno razveselil, a karkoli bo naredil zanjo, ne bo za njo dovolj dobro.

Tukaj potem vidimo, da je dolžnost mame, da spodbuja otroke, da imajo radi svojega očeta, dolžnost očeta pa je, da otroke spodbuja, da imajo radi svojo mamo. Otrok bo vedel, da lahko pokaže ljubezen do npr. očeta in s tem ne bo tvegal ljubezni z mamo. Pri njej se bo počutil varnega in sprejetega.

Dobro je, če je hči blizu mame, babice, tet... Sin pa blizu očeta, dedka, stricov, bratov... Tam je njegova moška skupina. To smo v tem svetu malo zgrešili, ampak lahko naredimo določene korekcije. To je naša odločitev. Če naši starši tega niso znali, ker preprosto tega niso bili naučeni, se lahko mi zase naučimo na novo. Lahko dodamo določena nova znanja. 

Ženska, ki je blizu svoje mame in čuti, da mama spoštuje njenega očeta, bo spoštovala tudi svojega partnerja in bo vedla, da ni njegova mama. 

Sin, ki je ob svojemu očetu in čuti, da oče spošutje njegovo mamo, bo tudi spoštoval ženske. Moški se nauči spoštovati ženske, ko je ob svojem očetu.

Velikokrat pa je to obrnjeno na glavo. Ženske so preveč v moški energiji, moški pa v ženski... Veliko žensk recimo za uspeh žrtvuje svojo ženskost, so pa uspešne, vendar, kakšna je bila cena? 

Ženska si ne želi dobrega moža

Ženska je lahko močna in ima dobrega moža, vendar ženska si ne želi dobrega moža, ampak močnega moža, na katerega se lahko nasloni. Močna ženska pogosto notranje stoji na prvem mestu družine, kar je super, samo da otroci ne stoji na prvem mestu, to bi bila katastrofa. Ampak v kontekstu odnosa, ženska potrebuje močnega moškega, ki mu lahko zaupa, na katerega se lahko nasloni, ki ji stoji ob strani.

To, da ženska drži štiri vogale hiše ni njena moč, ampak šibkost. Saj je potem moški na njo naslonjen in je lahko upravičeno jezna na njega. S tem, ko stoji na prvi poziciji, ki je vabljiva, ima pod kontrolo tudi partnerski odnos, ker je ona tista, ki daje in s tem kontrolira tudi bližino in distanco. Ubistvu ima še enega otroka zraven, tudi za moža skrbi.

Moški si mora upati držati prvi vogal hiše, to je sicer pogosto v nasprotju s tem, kar smo bili naučeni kot sinovi v svoji družini. Vendar lahko naredimo premike, ki že dolgo niso bili narejeni. Torej; da si moški upa držati prvo pozicijo, da je zanesljiv in se ženska lahko nasloni na njega in računa nanj, s tem bo on močnejši in ona močnejša. Gre za drugačno predajo v partnerskem odnosu. 

Iz Sensa podkasta: 

in Aleš Ernst: "Oče bi moral s svojim vedenjem omogočiti ženski, da ima dovolj sproščeno nosečnost"

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja