Meditacija s telefonom lahko izboljša tako osebne kot poslovne odnose

Veliko ljudi, ki prakticirajo meditacijo s telefonom, je sporočilo, da se niso izboljšali le njihovi osebni odnosi, temveč tudi poslovni. Poskusite tudi vi!

6. 2. 2016

Zdaj vam bom predlagal meditacijo, ki jo lahko poskusite nocoj, to je meditacija s telefonom. Vsakokrat ko vam zazvoni telefon, v vas povzroči rahlo vibracijo. Ni resničnega miru – zaznati je sled skrbi: Kdo kliče? Bom izvedel kaj dobrega ali kaj slabega? Ne znate se zadržati, temveč takoj stečete k telefonu. V skupnosti Plum Village ostanemo pri miru, na svojem mestu, in na zvok telefona gledamo kot na zvonec pozornosti. "Ko vdihujem, se umirjam. Ko izdihujem, se nasmiham." Nato gremo do telefona – tako da med hojo meditiramo, pred tem pa vadimo pozorno dihanje.

V naši skupnosti se, vsakokrat ko zaslišimo zvonec, ustavimo – nehamo razmišljati, nehamo se pogovarjati, nehamo delati; in začnemo dihati – vdih, nato izdih – enako pa je tudi, ko zazvoni telefon ali odbije ura. Tako imamo veliko priložnosti, da se vrnemo k sebi, v svoj pravi dom, tu in zdaj, da se dotaknemo miru.

Da bi bili lahko živi, moramo nehati razmišljati. Ko opazujemo polno luno, polne lune ni, tako kot ni niti vas, če razmišljate. Razmišljanje nam namreč preprečuje, da bi bili v vsakdanjem življenju resnično navzoči v sedanjem trenutku. Ko pijete vodo, pijte vodo, pijte samo vodo. To je meditacija. Ne smete 'piti' drugih stvari, na primer svojih skrbi, načrtov – tavati v svetu svojih misli. Razmišljanje nam preprečuje, da bi se dotaknili globin življenja. Mislim, torej resnično nisem navzoč.

Ko zazvoni telefon, torej ostanemo na mestu in vadimo. Poslušamo: ta čudoviti zvok me popelje nazaj v sedanji trenutek. Pri tretjem zvonjenju greste lahko po telefon, vendar dostojanstveno in v slogu meditacije med hojo. Dihate, se smehljate in se vedete tako, da je v vas mir. To ni dobro le za vas, temveč tudi za tistega, ki kliče, saj ne boste vznemirjeni.

Če kličete vi, naredite naslednje – lahko se naučite svoje kratko besedilo ali pa si ga za začetek zapišete na list ob telefonu, ker vas to odpre razumevanju in vam povrne harmonijo: "Odločen sem, da bom resnično poslušal. Odločen sem, da bom govoril ljubeče." Prvi stavek ustreza vdihu, drugi stavek izdihu. Ko ju ponovite dvakrat, boste mirnejši.

Zaprisegli ste, da boste pozorno poslušali in govorili ljubeče – zdaj lahko pokličete. Ko zvoni telefon na drugi strani, se vam ne mudi, saj veste, da druga oseba vadi pozorno dihanje. Predstavljajte si, kako se oba z osebo, ki jo kličete, smehljata in se umirjata. Če bi to počeli vsi v Washingtonu, bi bilo v njem veliko lepše živeti. Vladali bi spokojnost, mir in nasmeh!

Veliko mojih učencev, ki prakticirajo meditacijo s telefonom, mi je sporočilo, da se niso izboljšali le njihovi osebni odnosi, temveč tudi poslovni. To pa zato, ker so veliko prijaznejši. V skupnosti Plum Village smo meditacijo s telefonom uvedli pred desetimi leti in na začetku smo imeli nekaj težav. Ker so vsi tako radi vadili pozorno dihanje, se nihče ni želel oglasiti, ko je zazvonil telefon. Če boste poklicali v Plum Village, boste videli, da boste imeli veliko priložnosti za vadbo pozornega dihanja.

Za meditacijo o objemu morate najprej trikrat pozorno vdihniti in izdihniti, nato sklenite roke v obliki lotosovega cveta. Druga oseba se pripravi enako. Ko nato ljubljeno osebo objamete, morate vaditi globoko pozornost. "Ko vdihujem, se zavedam, da je živa v mojem objemu. Ko izdihujem, sem srečen zaradi tega."

Ko to ponovite trikrat, ste resnično navzoči, resnično navzoča pa je tudi druga oseba. Gre za zelo prijetno vajo, ki vas vrne v sedanji trenutek. Meditirati pomeni uporabljati energijo pozornosti za to, da je življenje resnično navzoče; in budistična meditacija se lahko zelo dobro prakticira v vrvežu vsakdanjika.

Thich Nhat Hanh, Štirje vidiki ljubezni

Celotno poglavje iz knjige Resnična ljubezen: praksa za prebujenje srca Thich Nhat Hanha lahko preberete v tiskani reviji Sensa junij/julij

Thich Nhat Hanh je en od najbolj cenjenih živečih mojstrov zena na svetu. Rodil se je 1926 v Vietnamu, pri šestnajstih je postal budistični menih. Ko je izbruhnila vietnamska vojna, se je moral odločiti, ali bo še naprej ostal v samostanu in meditiral ali pa bo dejavno pomagal ljudem. Izbral je pot, ki je združila budistična načela sočutja in nenasilja z dejavnim poseganjem v življenje. Od leta 1982 živi, dela in meditira v budistični skupnosti Plum Village v Franciji.

Resnična ljubezen

Knjiga je izšla pri založbi Primus; cena: 14 evrov