Mir z nami.

Svet trenutno bolj kot kar koli drugega potrebuje mir – ne zgolj premirje ali navidezno rešitev neštetih obstoječih konfliktov, temveč resnični mir, ki zmore negovati Celoto.

31. 3. 2016

Naš planet je utrujen od preteklega in sedanjega nasilja, vojn, zlorab, manipulacij, ki so rezultat egoističnih interesov posameznikov, od koder poganjajo konflikti. Duša našega sveta, tako kot vsi mi, nujno potrebuje mir.

Resnični mir je aspekt naše božanske narave, vsak od nas ga nosi v svojem bistvu, esenci, duši. Kot kvaliteta duše je mir torej zadeva višjega, duhovnega v nas, na kar smo pozabili že dolgo nazaj. Mir smo dobili po volji Stvarnika, pravzaprav – po njegovi milosti. Zato se ga, tako kot drugih duhovnih kvalitet, ne da doseči ali si ga prislužiti s prizadevanjem ali delovanjem. Ne moremo si vendar prizadevati za nekaj, kar je že del naše narave!

Ker smo izgubili povezanost s Celoto in sebe ne razumemo več kot neločljiv del Enosti, se večina ljudi na planetu za mir še vedno bori bolj ali manj agresivno – prepričana, da se je zanj treba bojevati. Na vse kriplje si prizadevamo reševati notranje in zunanje konflikte, ustvarjamo vedno nove mirovne rešitve in strategije ter se pri tem sploh ne zavedamo, da tako ne moremo ustvariti resničnega miru. Lahko sicer razvijemo čut za mir, a resnični mir prihaja iz nas samih – iz naše zavesti o vsepovezanosti vsega, kar obstaja, iz (za)vedenja, da so vse dvojnosti snovnega sveta v resnici del Enosti. Mir, rojen iz konfliktov, nikoli ne bo resničen mir.

Življenje v miru poteka drugače – v njem ne obstajajo nasprotniki, želja po moči in nadzoru; ne pozna zmag in porazov, ni mu mar za osvajanje novih trgov. Življenje v miru spoštuje svobodo in je nadvse preprosto – teče v harmoniji, ki je jedro samega življenja.

Spregledali smo čudež svojega življenja in pozabili, da smo bitja miru, ljubezni in resnične moči. Le božansko v nas ima moč pozdraviti in preoblikovati svetovne sile antagonizma, vendar pa nujno potrebuje naše sodelovanje – od nas zahteva, da izstopimo iz paradigme vojskujočih se nasprotij. Ko bomo presegli iluzijo ločenosti, bomo uvideli, da na nebu ves čas mirno sije sonce.

Iz uvodnika urednice Vesne Fister

Kaj lahko preberete v tiskani Sensi april/maj 

Sensa april/maj 2016