Miran Možina: "ADHD diagnoza je tako nespecifična, da se lahko z njo identificira ogromno število ljudi."

11. 7. 2023
Deli
Miran Možina: "ADHD diagnoza je tako nespecifična, da se lahko z njo identificira ogromno število ljudi." (foto: sensa)
sensa

Preberite si nekaj misli, ki jih je Miran Možina, psihiater, psihoterapevt in in direktor ljubljanske Univerze Sigmunda Freuda, povedal v zadnjem Sensa podkastu. 

Danes so zelo popularni tudi stabilizatorji razpoloženja, saj imamo poplavo zelo modne diagnoze ADHD. Ta diagnoza je tako nespecifična in široka, da se lahko z njo identificira ogromno število ljudi. 

Za tem pa obstaja preplet raznih dejavnikov, od bioloških, psiholoških in socialnih.

Gledanje vase, v travmatične pretekle izkušnje je zelo pomembno. Vendar je za razreševanje duševnih težav in motenj, potrebno nekaj spremeniti v načinu življenja, v naših odnosih, to pa je zelo težko, še posebej če vzamemo ljudi, ki so pod izjemnimi pritiski v službi in v privatnem življenju.

Danes smo ustvarili toksične družbene razmere, zato lahko tudi razumemo to poplavo anksioznih, depresivnih težav kot zdrav odgovor na te razmere. 

Če hoče človek nekaj trajno spremeniti, pa more spremeniti svoje navade in more priti do zelo številnih ponovitev drugačnih izkušenj, da bi to v možganih ostalo kot strukturna sprememba. Nevroznanstveniki pravijo, da moramo okrog tisočkrat nekaj ponoviti, da se to usidra in nam postane domače. To je tisto, česar danes zmanjka tistim, ki pomagajo ljudem v zdravstvenem sistem, poleg pomanjkanja časa. 

POSLUŠAJTE CELOTEN PODKAST: 

Poglejte si več v članku: Mag. Miran Možina o psihatriji, psihoterapiji, depresiji, antidepresivih in travmah

Lahko si ga pogledate tudi na YouTubu.

 

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman