Iskre strasti: Miti o spolnosti

V naše fantazije, iluzije in predvsem v spolno življenje lahko prinašajo veliko več škode kot koristi. Nikar jim ne pustite blizu – prisluhnite najprej sebi, potem vama, in si šele nato ustvarite vajino intimno sliko (pa tudi to lahko prav vedno popravita, dopolnita, narišeta še enkrat) ....

28. 8. 2013

Zakaj lahko izgine zanimanje za spolnost?

Aleksander Štulhofer, znani seksolog in spolni terapevt, je razdelil vzroke izginotja zanimanja za spolnost v tri skupine.

V prvi so t. i. miti o spolnosti oziroma napačna prepričanja, povezana s človeško spolnostjo.

V drugi so težave zaradi pomanjkanja intimnosti ali povezanosti partnerjev, v tretji pa težave zaradi zlitosti oziroma odnosa, v katerem sta partnerja postala 'najboljša prijatelja' ali 'kot brat in sestra' ter prenehala biti ljubimca.

Destruktivni miti

Med najbolj destruktivnimi miti o spolnosti je na primer trditev, da je moškim seks bolj pomemben kot ženskam, da je moški vedno pripravljen na seks, da seks mora biti spontan, ker ga načrtovanje uničuje, da slab seks ne more postati boljši, razen če zamenjamo partnerja.

Domneve brez osnove

Zgoraj opisanim mitom hitro sledijo domneve brez osnove, kot so: "Če me ima partner rad, bo med seksom naredil vse, kar si želim", ali: "Če ne želi seksa, to pomeni, da mu nisem všeč" ... Takšna prepričanja lahko v odnos vnesejo velike zaplete, zato se je treba zavedati, da so ti miti, čeprav so zelo razširjeni v miselnosti ljudi, daleč od resnice.

Korak proti intimnosti

Le če se zavedamo vseh prepričanj, ki so močno razširjena, a niso resnična, je možno stopiti korak nazaj (in s tem naprej) proti intimnosti in ponovnem prebujanju strasti. Prav vsak od teh mitov, in najpogosteje jih srečamo v kombinaciji, je dovolj, da prej ali slej prežene strast iz postelje.

Miti tvorijo nenehen pritisk, tako da ustvarjajo nerealna pričakovanja, ki se nam vsiljujejo kot splošno sprejeta, njihova posledica pa je kopičenje spolnih frustracij. Zato je pomembno, da se partnerja najprej sama pri sebi in potem še skupaj vprašata glede teh mitov (ali kakšnih drugih, ki so značilni za njiju), da lahko ugotovita, kaj je njuna lastna resnica in kako živi le njuna resničnost.

Miti o spolnosti delajo nenehen pritisk s tem, da ustvarjajo nerealna pričakovanja, ki se nam vsiljujejo kot splošno sprejeta. Njihova posledica je kopičenje spolnih frustracij.

Nataša Barolin Belić, Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri