Moč volje, 3. del

Kako se na novo programirati?

16. 12. 2012

Če je moč volje kot mišica, jo torej lahko okrepimo z redno vadbo. Vsak dan vzpostavite nadzor nad eno stvarjo, ki je sicer nimate pod nadzorom. Kot pri telovadbi vam bo tudi na tem področju sprva težko, sčasoma pa bodo občutki vedno boljši in verjetnost, da bo samokontrola izčrpala moč volje, bo vedno manjša.

Če verjamemo znanstvenikom, naj bi vadba posamičnega dejanja samokontrole okrepilo vsa druga dejanja samokontrole. Izboljšanje drže ali opustitev kajenja na primer lahko vplivata na bolj zdravo prehranjevanje, več gibanja ali prenehanje uživanja kofeina.

Zdaj torej vemo, kaj našo moč volje izčrpava in kaj jo krepi. Se ne bi mogli njeni porabi povsem izogniti, da bi jo ohranili? Znanstveniki so odgovorili tudi na to, in sicer v obliki dveh pristopov k življenjskim situacijam. Prvič, lahko načrtujete vnaprej. O tem, kaj boste kuhali za večerjo, se odločajte, ko ste spočiti in siti, saj boste takrat verjetno izbrali bolj zdrave jedi, kot če bi po službi, utrujeni in sestradani, o večerji šele začeli razmišljati. Zapomnite si, da je samokontrola najslabša, kadar smo lačni in utrujeni. Proti koncu dneva včasih kar neha delovati, predvsem če smo pod stresom, slabi pa jo tudi uživanje alkohola.

Um lahko tudi vnaprej 'programirate' na to, kako se bo odzival oziroma se odločite, kaj boste naredili, če boste zašli v skušnjavo. Tako boste opredelili odziv, ki bo postal pogojen. Lahko se na primer vnaprej odločite, da boste vsakokrat, ko se boste znašli v skušnjavi, da bi pred spanjem nekaj pojedli, naredili 15 sklec. Po tej teoriji vam bodo možgani, če vas takšna želja popade, sporočili, da je čas za sklece in ne čas za odhod v kuhinjo. Se izplača poskusiti, kajne?

Pomembno je tudi verjeti

Izplača se tudi upoštevati načela raziskave, ki je dokazala, da lahko moč volje obnovimo že samo z izpiranjem ustne votline s sladko vodo. Da bi jo ohranili, nam torej ni treba vnesti sladkorja, kar je še posebno zanimivo za tiste, ki pazijo na prehrano. Mehanizem, ki naj bi temu botroval, je motivacija.

Usta začutijo ogljikove hidrate v raztopini in možganom pošljejo signal, da bo verjetno sledila nagrada – da bomo tekočino tudi spili. Ko možgani zaslutijo, da sledi porast energije, dobijo motivacijo za vlaganje dodatnega truda. Sladkor torej motivira, vendar moči volje ne poganja.

Dr. Veronika Job je šla s svojimi raziskavami, ki jih je izvajala na univerzi v Stanfordu, še dlje. Trdi namreč, da moč volje ne poganja noben biološki proces, temveč zgolj vera vanj. Če torej verjamete, da je moč volje biološko omejena, je verjetnost, da boste ob opravljanju zahtevne naloge utrujeni, večja. Če po drugi strani verjamete, da moči volje ni mogoče porabiti, boste lahko delali v nedogled.

Ko je med svojo raziskavo preučevala študente, ki so se pripravljali na izpite, je dr. Job z ekipo opazila, da so tisti, ki so verjeli, da je moč volje omejena, pojedli 24 odstotkov več hitre hrane in so v primerjavi s skupino, ki je bila prepričana o nasprotnem, v 35 odstotkih pogosteje odlašali z učenjem. Ta spoznanja lahko še kako pomagajo bolnikom z diabetesom, ki so na strogi dieti, osebam, ki se skušajo znebiti odvisnosti, in tistim, ki se soočajo z rokom, ko bodo morali končati projekt ali nalogo.

Najpomembnejše od vsega je, da do sebe ne smete biti nepopustljivi. Začnite z majhnimi zmagami. Sem in tja si vzemite počitek od uporabe moči volje. En dan v tednu se uprite vsemu, razen skušnjavi, kot je modro dejal Oscar Wilde. Zrahljajte zavore samokontrole in tako obnovite zaloge moči za upiranje skušnjavam v preostalem delu tedna. Če boste nenehno prikrajšani, bo nekje počilo. Včasih si je treba privoščiti tudi malo zadovoljstva.

Željka Ciganović

Moč volje, 1. delMoč volje, 2. del