Moč ženskega trebuha: Mesto ustvarjanja življenja in velikih blokad

Za veliko žensk je trebuh zaprt in blokiran del telesa, katerega se skriva in čvrsto drži ter vleče navznoter, saj nas je kultura prepričala, da mora biti trebuh žensk "takšen, kot pri moških": kockast, plosk, močan... Kakšne so posledice? 

Moč ženskega trebuha: Mesto ustvarjanja življenja in velikih blokad (foto: profimedia) profimedia
24. 9. 2021

Zelo pogosto je področje trebuha (pleksusa ali pod popkom) zaprto in zablokirano področje telesa, kjer se je nabralo polno stvari, te pa povzročajo številne težave. Ko pričnete delati na sebi, lahko z energijskimi praksami ugotovite, da se je tam nabralo ogromno strahov, jeze in potisnjenih čustvev, ki nam onemogočajo mir in sproščenost.

Zelo malo namreč vemo o tem izjemno pomembnem področju ženskega telesa. Velikokrat pa mu škodujemo zaradi vplivov medijev in stereotipov. Odkrijmo pomembnost tega dela telesa!

Beseda trebuh v mnogih jezikih pomeni življenje. Saj resnično predstavlja življenje. Vsak od nas je pričel svoje življenje v trebuhu svoje mame. Za ženske zato trebuh ni samo področje telesa, to je mesto moči, izvor njihovega bogastva in energije, je mesto ustvarjanja življenja.

V trebuhu (pod popkom, kjer se nahaja materinca in reproduktivni organi) ženska zbira energijo, njena osnovna moč se zbira prav tam. Energija, ki prihaja iz zemlje, se zbira v trebuhu, od tam naprej pa oskrbuje celotno žensko telo, kar jo dela močno in privlačno. 

Če je v trebuhu dovolj energije, teče energija pravilno in ženska je:

-       ženstvena, nežna, fleksibilna,

-       privlačna, seksualno zdrava – lahko zanosi,

-       brez težav ali komplikacij lahko rodi otroka, 

-       veruje v svojo moč in je mirna,

-       je polna življenja, širi energijo življenja, ki ji jo daje mati zemlja,

-       je povezana je z elementi narave, iz katerih prav tako črpa energijo.

A takšne ženske so danes redke, saj ima približno 80 odstotkov žensk blokade v tem delu telesa.

Ker so nas učili, da moramo trebuh stiskati, vleči navznoter in ga držati napetega, lahko to povzroči naslednje:

-       blokira se dotok energije do drugih centrov,

-       nesposobnost globoke sprostitve,

-       plitko dihanje in nesposobnost dihanja s celim telesom,

-       ženske bolezni,

-       težke menstruacije in PMS,

-       ustvarjanje strahov in zaskrbljenosti,

-       nezadovoljstvo,

-       nesprejemanje svoje narave,

-       togost, okostenelost, pomanjkanje prožnosti,

-       napet trebuh – napeto življenje,

-       razvoj moških lastnosti.

Blokade v področju trebuha in pleksusa se oblikujejo iz več razlogov

Med njimi so:

Odnos z mamo.

Z mamo smo bili povezani skozi trebuh in popkovino, od nje smo dobivali vsa čustva in informacije o svetu. Če je mama tekom nosečnosti čutila strah, ni bila pripravljena, da ima otroka, to otrok občuti in ima lahko težave z nesprejemanjem sebe, z nesposobnostjo uživanja v življenju in radosti. Od mame lahko dobimo strahove, komplekse in blokade, lahko pa dobimo tudi največje zadovoljstvo in popolno sprejemanje samega sebe. Ona je izvor življenja in njen trebuh je izvor bogastva. Poslušali ste njeno srce, najlepšo glasbo za vašo dušo. Če je bila mama med nosečnostjo vesela, čakala na svoje dete in bila srečna zaradi njegovega prihoda, ga branila, se lahko to bitje razvije v osebo, ki je sigurna vase, sprejema svojo naravo in je sproščena.

V vsakem primeru je odnos z mamo točka, kjer pričnemo delati na sebi in na deblokiranju pleksusa. Sprejemanje mame je namreč sprejemanje življenja v svoji naravi in le tako se imamo lahko resnično radi.

Če meditirate na temo vaše povezave z mamo in se zjočete, je to povsem na mestu. Potrebno se je zjokati – tako odidejo strahovi in blokirana čustva. Na odnosu z mamo bi bilo potrebno delati toliko časa, doker na pride do popolnega sprejemanja. 

Blokade pa se pogosto formirajo tudi iz travmatičnih seksualnih izkušenj, ženska se zato v tem delu telesa popolnoma zablokira in ne pusti moškemu blizu (tudi v zakonskih zvezah ženske trpijo in čakajo, da se seksualna intimnost zaključi, kar nima nobenega smisla oziroma zgolj škoduje). Zato se je potrebno soočiti s tem, kar nosimo v sebi in se očistiti travm, ki še vedno vplivajo na nas. V tantričnih praksah se ženska pripravi na sploni odnos z masažo trebuha in z dihalnimi vajami, da lahko vzpostavi stanje, v katerem bo čutila zgolj resnično zadovoljstvo – tu je tudi namen seksualnosti!

Potrebno je opozoriti, da se v trebušnem podoročju zbira ogromna količina čustev: tako pozitivnih kot negativnih. Da bi lahko uživali v popolnosti, je treba najprej opustiti vse negativno, kar se je tam nabralo – vsa žalost in strahovi morajo oditi. Strah nas vedno drži v napetosti, ne dopusti, da se sprostimo. Zato moramo najprej odpustiti strahove, se zjokati, šele nato lahko pride mir in blaženost.

Vzroki za blokade v trebuhu so še drugi močni strahovi in težka emocionalna stanja, kot so: izguba ljubljene osebe, konflikti s starši, razočaranja v življenju, stara jeza, bes ter stres in občutek življenjske ogroženosti.
Vse to se zbira in nabira v trebuhu, kar pa lahhko rešite z zavestnim delom na sebi, skozi meditacijo, pisanje, dihanje, jok…

Ženske bi se morale naučiti sprostiti svoj trebuh in ga sprejeti takšnega, kot je. Takrat lahko energija svobodno teče navzgor in oskrbuje celotno telo ter nahrani vse energetske centre.

Prav zato so v mnogih tradicijah ženske nosile široka oblačila: v Rusiji – sarafan, v Indiji – sari, v Aziji široka oblačila – hlače in tunike. V takšnih oblačilih lahko energije pride v telo in se okrepi.

Na sproščen trebuh pa ugodno vpliva tudi trebušni ples, ki pomaga pri sproščanju blokad in togosti.

Pomembno je tudi globoko dihanje, ki je mogoče le, če je trebuh sproščen, tako oskrbimo celotno telo s kisikom. Z globokim dihanjem pa se sprostimo, uredimo misli in energetsko pretočnost.

Mehki trebuh je lahko seksualno privlačen – spomnite se na sliko “Rojstvo Venere” – saj je ženska simbol nežnosti, mehkobe in prožnosti. Če moški želi kockast trebuh, pravijo, da ljubi moško močne ženske, ki imajo vodilno vlogo in moško odgovornost, ali pa so preveč občutljivi na vplive medijev. To ne pomeni, da morajo imeti ženske prekomerno težo ali da tiste, ki imajo natreniran in vitek trebuh, to ni lepo, pač pa da vsaka ženska zna sprostiti svoj trebuh – to je lepo in ženstveno. Pomembno je, da se ženska sprejme in sprejeli jo bodo drugi. 

Kaj se še ne bi smelo početi?

-       Prebadati luknje na trebuhu za uhane, saj lahko tudi to blokira energijo, da pride v zgornje čakre.

-       Nositi preveč ozka oblačila, ki stiskajo telo in ustvarajo napetost v telesu. 

Zapomnite si torej: napet trebuh – napeto življenje! Trebuh je simbol življenja, tako kot ga boste tretirali, tako se boste počutili in takšno bo vaše življenje!

Econet.ru, atma.hr

Preberite si še: