Dragi moški, s čudovitim namenom si se rodil. Poišči ga in ga začni ga živeti.

Dragi moški. Si se kdaj vprašal, zakaj je vaša povprečna življenjska doba opazno krajša od ženske? (Statistični podatki iz preteklega leta kažejo, da sedaj v povprečju dočakate 74 let, ženske nekaj več kot 81.)

Dragi moški, s čudovitim namenom si se rodil. Poišči ga in ga začni ga živeti. (foto: pexels) pexels
9. 7. 2021

Kje je skrit odgovor? Je na vaša ramena naloženih več bremen, kot na ženska, je za vas slabše poskrbljeno, je fizični ustroj vaših teles šibkejši…? Ali vas res ženske tako gnjavijo, da zato prej končate tuzemsko prenaporno življenje, kot se radi pošalite?

Vedno me je zanimalo od kod ta razlika med spoloma. Dolgo s svojimi očmi nisem odkrila vzrokov za to. Po vaših odzivih v življenjskih situacijah bi bil moj zaključek prav nasproten – ker ste tako močni v sebi in fizično, bi rekla, da sigurno živite dlje od žensk. Komur statistika ni ljuba, že samo pogled na kopico vdov tam po dopolnjenih sedemdesetih letih pove svoje…

Torej je res; četudi navzven delujete izjemno močni, obstaja nek konkreten razlog, da prej zaključite bivanje na tej ravni. Tudi medicinski strokovnjaki iščejo odgovor na to vprašanje, a ga kljub neverjetnemu razvoju medicine, še nimajo.

Se skriva odgovor globlje, na nefizičnem nivoju – v moški duši?

Vsakdo lahko opazi veliko razliko med številom moških in ženskih samomorilcev. Zakaj toliko več moških (3,5x)? Sama sem kmalu prišla do odgovora, da je to po vsej verjetnosti, ker »fantje ne jokajo«. Nimajo komu potarnati, da jim je hudo, če pa so bili vzgojeni, da jim ne sme biti hudo.

Od kar skozi terapije lahko pogledam v človekovo dušo in vidim, da si bolezni pridelamo sami s težkimi občutki, ki jih ne damo iz sebe, mi vse potrjuje, da se tudi odgovor na krajšo življenjsko dobo skriva v besedah: »fantje ne jokajo«.

Dragi moški, kolikokrat si slišal ta stavek? Kam se ti je zažrlo njegovo sporočilo? Še danes odmevajo te besede v tebi? Celo zarežejo do globin?

Kolikokrat ti je bilo v otroštvu, mladosti hudo, da bi zajokal na vso moč pa so ob prvih solzah, ki so se nabrale v očeh, tvoji najbližji potegnili na plan ta stavek? Si ob njem zamrznil?

Danes, ko spoznavaš, da življenje še zdaleč ni samo lepo in lahko, še vedno zelo uspešno skrivaš, kaj težkega nosiš v sebi? 

Seveda, logično, saj je edino tako prav, a ne? Če ti je to vedno znova dopovedoval tvoj oče ali mama ali stari straši…, ki so bili najpomembnejše osebe v tvojem otroštvu, je to sigurno edino prav, se je zapisalo globoko vate. A čisto vse, kar so ti govorili, le ni dobro zate. Niso znali drugače, niso vedeli da to ni prava pot, zato so delali tudi kaj neustreznega zate.

Kaj je narobe s temi besedami: »fantje ne jokajo«?

Sporočilo teh besed je: čustev se ne kaže. Če si močen, če si »pravi dedec«, potem nikoli ne pokažeš, da ti je hudo! Pravi moški so vedno trdni kot skala, nikoli se jim ne zašibijo noge pod težo življenjskih bremen.

V življenju vsakega človeka pridejo situacije, ko je zelo hudo. Ko se trga srce. Tudi v tvojem življenju.

Kako boš odreagiral takrat? Boš spet potlačil svoja čustva in se delal, da te ni pretreslo?

Težki občutki, ki jim ne dovoliš priti na plano, te lahko zelo ranijo. Več kot je ran, večja je verjetnost za nastanek bolezni.

Pri vzrokih za smrt prednjačijo kardiovaskularne bolezni. Po izkušnjah z intuitivno terapijo, kjer se odkrivajo vzroki za bolezni, gredo skozi srce vsi naši bližnji odnosi. V kolikor so ti (bili) težki in povzročajo bolečine, ki jih ne znaš dati iz sebe, se to s časom fizično pozna na srcu. Po vzrokih za umrljivost sledi rak, ki ga običajno povzročijo potlačena čustva. O tej povezavi piše tudi zdravnica Nela Sršen v knjigi Rak na duši.

Zato je potrebno prisluhniti sebi, dragi moški, si dovoliti priznati, da si samo človek. Da ti je kdaj tudi težko in poiskati pot, da daš to iz sebe. Nikoli ni dobro tlačiti v sebe težke občutke in se delati, da je v tvojem življenju vse v najlepšem redu. Da si pozabil, da se je zgodilo kaj težkega. Celice si zapomnijo. Kar se je težkega zapisalo vanje, je v njih, dokler jih zavestno ne začneš čistiti. Začni to s pogovorom. S svojim bližnjim ali strokovnjakom. Da poveš, kako se počutiš, kaj ti leži na duši. To je začetek osvobajanja. Dovoli si poiskati pomoč, ko začutiš, da je v tebi preveč težkega. Da se osvobodiš pretežkih bremen, končno zadihaš tudi ti.

Draga ženska, kako lahko ti pomagaš svojemu partnerju, kolegu, sodelavcu… če čutiš, da vse težke občutke zadržuje v sebi? Pogovarjaj se z njim. O njegovem trenutnem stanju, otroštvu, občutkih, ki jih je dobil takrat in po možnosti zaklenil vase. 

Pomlad je čas za nove začetke, rast. Vse to je možno le, če počistimo staro, težko, kar nas vleče nazaj v življenju.

Dragi moški, z osvobajanjem vsega težkega, kar nosiš v sebi, si tlakuješ pot v lepši jutri. Ko začneš delati na sebi, tvoje življenje postaja lepše, lažje. Posledično se izboljšuje tvoje zdravje, kakor tudi stanje v tvoji družini, službi, ne nazadnje - v vsej družbi.

Si čudoviti del celote, tega ne pozabi nikoli. S čudovitim namenom si se rodil. Poišči ga in ga začni ga živeti.

Tatjana Miljavec, www.NasmehSrca.si