Mudre - geste rok

Mudre so geste ali drža rok. Beseda izhaja iz sanskrtskih besed mud (veselje) in ra (dajati). Mudra je sveta drža rok, ki razvija zavedanje toka življenjske energije v telesu ter ob pogosti vadbi preusmerja subtilne energije v višje čakre (energijske točke – poznamo jih sedem) in povzroči višja stanja zavesti.

20. 3. 2016

Drže rok izvajamo v kombinaciji z asanami (položaji telesa) ali pranajamami (tehnikami dihanja), po njih ali ob meditaciji.

Venerina zapora

Pogosto uporabljena mudra, ki jo brez posebnega zavedanja občasno izvajamo vsi, se imenuje Venerina zapora. Prste obeh dlani prepletemo in roke držimo v višini popka (v višini spolne čakre) ter se v udobnem sedečem položaju posvetimo dihanju, koncentraciji (dristi oziroma pogled usmerimo v ene točko ali plamen sveče) ali meditaciji.

Izvajanje te mudre nam izboljša spolno življenje ter kreativnost posameznika, okrepi avro ter nas ščiti pred zlom.

Terapija z mudrami ...

Mudra atmanjali ali molitvena drža

Mudra atmanjali ali molitvena drža pa je najpogosteje uporabljena drža rok pri izvajanju asan ali meditacije.

Dlani rok prinesemo pred prsni koš ali srčno čakro ter se s spodnjim delom dlani ter konicami prstov dotikamo, kot bi molili. Komolce obrnemo vstran, ne navzdol. S tem položajem odpiramo srce kozmosu, se poklonimo stvarstvu ter poklonimo srce drugemu bitju ali stvarniku.

Če z dlanmi ustvarimo polkrog, simbolično podržimo željo ali cilj, ki smo si ga zadali za prihodnost, ob srcu in ga z odprtjem dlani pozneje ponesemo v vesolje.

Drže rok so imele v zgodovini velik pomen in so bile simbolične. Budove odprte roke so na primer ponazarjale mir, znak Winstona Churchilla je recimo ponazarjal zmago (v za victory).