Mir je eno z nami; je del nas, ki je vedno tukaj (iz nove Sense)

"Vedno smo mir. Znebiti se ideje, da nismo mir, je vse, kar je potrebno." — Ramana Maharshi

Mir je eno z nami; je del nas, ki je vedno tukaj (iz nove Sense) (foto: profimedia) profimedia
6. 10. 2022

Mir je atribut človeške duše, zato ga, tako kot drugih duhovnih lastnosti, ne moremo doseči ali si ga zaslužiti z lastnim trudom. Mir ni nekaj, kar bi bilo mogoče zadržati, kajti že sama misel, da ga je moč zadržati, pomeni, da ta lahko izgine. Mir je eno z nami; je del nas, ki je vedno tukaj, zato je vse, kar moramo storiti, le opustiti prepričanje, da nismo mir, je govoril indijski mistik Ramana. 

Mir nam je podarjen po Milosti. Jezus ga je dal svojim učencem, rekoč: Mir vam zapustim, svoj mir vam dam; a ne, kakor ga daje svet, vam ga dam jaz. Vaše srce naj se ne vznemirja in se ne plaši. (Janezov evangelij 14,27.30)

Ta mir, ki ga, kot pravi Jezus, ne daje svet, je v vsakem izmed nas. Je naša esenca, lastnost naše božanske narave. Obstaja brez truda ali naprezanja. Ni zadeva boja, temveč dimenzija duše. Ni ravnotežje moči, zato se ga ne da manipulirati in zato se ga številni bojijo. Ne more se roditi iz konflikta, ker domuje v enosti naše prave narave. Kako lahko v enosti, kjer ni dvojega, obstaja konflikt? 
 
A kaj, ko je sodobni človek izgubil razumevanje Milosti in njenih poti in mir raje povezuje s trudom, naprezanjem, bojem. Prepričan je, da se je za mir treba boriti; da je treba aktivno reševati zunanje konflikte in v notranjem svetu miriti sprte dele svoje duše. Koliko truda samo vlagamo, da bi v tem svetu neznosnega hrupa in kaosa doživeli vsaj malo občutka spokojnosti in miru. Mir pa je že ves čas tukaj ... neskončen mir, ki ga ne zmoti nobena igra nasprotij.

Mir v času transformacije 

Glasovi o prihajajoči dobi enosti so v tem času pohitrene preobrazbe vse glasnejši. Končno se prebuja kolektivno zavedanje o naši neločljivi medsebojni povezanosti in soodvisnosti z vsem, kar živi. Vendar pa še vedno ne zmoremo videti globljih razsežnosti te zavesti – kako je ta nosilka najvišje narave Življenja; kako nosi božanske lastnosti miru, ljubezni in resnične moči. Zdi se, da vedno znova spregledamo preprost čudež biti človek. Smo bitja, v katerih se srečujeta dva svetova – zemeljski in božanski.    

Močne sile antagonizmov v nas in svetu, v katerem živimo, zmore ozdraviti in preoblikovati samo božansko v nas. To zdaj potrebuje našo pozornost, udeležbo. Zahteva biti namesto imeti. Biti navzoč, čuječen, preprost; odkleniti zarjavela vrata srca. Upreti se silam, ki nam jemljejo življenjsko energijo in pritiskajo, da se še bolj trudimo; in silam, ki nas ženejo v nepotrebne konflikte, da bi nam zameglile preprosto veselje do življenja. Božansko mora v nas na novo zaživeti, samo tako bodo lahko duhovne energije miru stekle v življenje in v naš svet.

Nazaj k preprostosti

V tem času tranzicije se je pomembno vrniti k osnovnemu, k tistemu, kar sodi v jedro samega življenja. V notranjih svetovih se plete nit, ki je ne znamo več videti. Pogled od blizu nam razkriva, da življenje vsebuje harmonijo in najvišjo modrost – to je del njegove najgloblje narave. Prikazuje se nam v neštetih prizorih – v cvetnih listih, v vrtinčenju reke, v jati gosi, ki leti proti jugu, v dežnih kapljah, ki se predano spuščajo k zemlji ... Življenje samo nenehno ustvarja harmonijo, mi pa ostajamo osredotočeni na neskladje. 

Dovolimo vendar Življenju, da nas uči in pokaže načine, kako živeti mirno, brez nenehnih konfliktov. Kompleksnih odgovorov na svoje težave ne bomo našli z računalniško ustvarjenimi modeli, ker je Življenje v resnici sila preprosto – in mir je del te življenjske preprostosti.

Zagotovo pa bomo morali spremeniti svoj lasten odnos do življenja; opustiti potrebo po osvajanju ali zatiranju, izstopiti izven paradigme vojskujočih se nasprotij in dram moči, kajti luč enosti se nahaja za videzom dvojnosti. Tam smo v preprostosti naših človeških vrednot – ljubezni, veselja in upanja – vsi povezani v Eno, ki je jedro bivanja. Tam smo toplina, ljubezniva skrb in sočutje. Tam smo vsi, brez izjeme, blagoslovljeni z Mirom.

Iz uvodnika urednice Vesne Fister v tiskani reviji Sensa oktober/november 2022; v prodaji od 7.oktobra 

IZ VSEBINE NOVE ŠTEVILKE REVIJE SENSA 

SPECIAL: Sporočila tišine

- O svetovih onkraj hrupa
- Dr. Manca Košir: “Tišina je naše zdravilo”
- Umetnost miru je pot ljubezni

INTERVJU 
- Adrian P. Kezele: “Delam, kar delam, brez nekega občutka poslanstva
- Eva Marn: “Trpim, ker se bojimo pogovarjati in razmišljati kritično”

RESNIČNO 
- Bojana Pivk Križnar: Soočenje s človeškim trohnenjem, 2. del
- Človek na pragu duhovnega sveta
- Arhetipi – vloge, ki jih igramo v življenju
- Zgodba o Parzivalu, vitezu svetega grala

LEPOTA BIVANJA 
- O naravni parfumeriji z Ano Ličina
- Biološko zobozdravstvo: Usta vplivajo na celotno telo

ZELENO 
- Ddr. Ana Vovk: Narava ne bo čakala na nas
- Energijski portali Urške Lan