Najprej morate poskrbeti zase

Vsi želimo pomagati svojim bližnjim, kadar to potrebujejo, vendar preden se podamo na to misijo, moramo pomisliti tudi nase in na svoje počutje.

Najprej morate poskrbeti zase (foto: profimedia) profimedia
8. 5. 2017

1. Poskrbite zase kot skrbite za druge

Preden boste želeli, da vas imajo ljudje okoli vas radi, morate poskrbeti, da se boste najprej vzljubili sami. Kadar greste čez vse ovire, da bi nekomu pomagali, jim bo to najverjetneje všeč in bodo veseli za vse, kar naredite za njih, vendar se morate ob tem vprašati, kakšno je vaše počutje v tem procesu.

Zavedati se morate, da sreča ni odvisna od zunanjih faktorjev, ampak je direktno povezana z vašim občutkom zadovoljstva. Morate sprejeti sebe in si na ta način omogočiti rast in razvoj.

Naši dnevi so stalno zapolnjeni s potrebami drugih. Naš čas, energija in prostor nam niti ne omogočajo osebne produktivnosti. Zato je ključnega pomena, da se naučite reči ne. Seveda se vsi počutimo odlično, če nas ljudje cenijo, so nam hvaležni in nas pohvalijo zaradi naše prizadevnosti, vendar ne na račun naše lastnega žrtvovanja in onemogočanja osebnega razvoja.

2. Konec z žrtvovanjem

Tekom našega vzgajanja smo z vseh strani stalno obdani z mnenji, da je ključnega pomena, da se znamo razdajati za druge, jim pomagati po svojih najboljših močeh in to preden pomagamo sebi. Razmišljanje o lastnih potrebah je že od nekdaj prikazano kot egoistično dejanje. Pa vendar, ali ste opazili, da tisti, ki se toliko žrtvujejo za druge, ko enkrat končno želijo narediti nekaj zase, po navadi potegnejo krajši konec palice. Na drugi strani pa so tisti, ki so videti najbolj sebični hkrati tudi zelo uspešni. Seveda to ne pomeni, da morate v tem trenutku prenehati misliti na druge in vso pozornost usmeriti le nase, vendar ob skrbi za druge ne pozabite tudi na svoje potrebe.

Namreč, če sami ne cenite in ne priznate svojih potreb, jih tudi drugi ne bodo. Če se do sebe obnašamo kot, da naše počutje ni pomembno, bodo enako počeli tudi drugi. Posledica tega pa je, da smo stalno pod stresom in nejevoljni, ker drugi ne spoštujejo nas in naših potreb.

3. Načrt napada

Preden nadaljujete z branjem, naredite tole vajo. Zamislite si sebe v srečnem službenem/družinskem/partnerskem odnosu. Kako bi želeli, da se do vas obnašajo? Bi vas 'dušili' s svojimi potrebami, ali bi vam dali dovolj prostora za osebno rast in razvoj? Sedaj pa vse svoje misli zabeležite na kos papirja in hkrati pomislite še na potrebe, ki jih imate.

Zabeležite:

- glavne prioritete v vašem življenju, v tem trenutku;

- katere so vaše glavne vrednote in ali živite v skladu z njimi;

- kaj so vaši trenutni cilji in katere cilje ste si zastavili za prihodnje leto;

- kako želite preživljati prosti čas;

- kateri projekt bi radi pričeli izvajati.

Sedaj pa razmislite, kako boste uresničili vse svoje cilje, če boste še naprej na prvo mesto postavljali druge. Poleg tega, če ne boste vedno skrbeli za ostale in njihove težave, se jih bodo naučili tudi sami razreševati in jim tudi na ta način lahko pomagate.

Torej naredite korak nazaj, spoznajte svoje potrebe in uresničite svoje cilje.

Lifehack.org