Naravno petje: kako se osvoboditi čustvenih ali miselnih blokad

Naravno petje je sproščeno petje brez prisile, ko zazveni celotno telo kot uglašen inštrument. Glas se osvobodi zakrčenosti, blokad, omejitev telesnega, čustvenega ali miselnega izvora. Tako zazveni celotna osebnost.

27. 10. 2016

Negovati glas pomeni prisluhniti svojemu bitju, ki je glasbilo, in mu omogočiti, da zazveni z vso svojo zmogljivostjo ter dobi lesk, prodornost in jasnost v vseh barvah, ki so lastne vsakemu posamezniku. S spoznavanjem odtenkov svojega glasu prepoznavamo in ozaveščamo tudi dogajanja v samem sebi. Zato je sproščanje grla in učenje naravnega petja tudi terapevtsko in zdravi celotno bitje, duha in telo.

Šolanje naravnega petja in nege glasu nam ponuja pomoč in oporo pri raziskovanju, spoznavanju in razvijanju lastnega glasu ter samega sebe. Namenjeno je vsakomur, ne glede na starost, glasbeno predznanje, razvitost posluha ali pevske ambicije. Delo poteka individualno in zajema sprostitvene vaje, dihalne vaje, dikcijske vaje, melodične vaje ... ki upoštevajo zlata pravila naravnega govora in petja ter posameznikove sposobnosti in danosti.

Šolanje naravnega petja in delavnice nege glasu vodi Mojka Žagar, ki je diplomirala na Pedagoški akademiji v Ljubljani, na oddelku za matematiko in fiziko, ob tem pa študirala tudi solopetje. Naravno petje poučuje kot samostojna pedagoginja od leta 1990.

Osnova njenega pedagoškega dela je znanje o negi glasu, ki ji ga je v času šolanja in poznejšega sodelovanja predala profesorica Jelka Stergar, ki je prva vnesla v naš prostor tehniko naravnega in sproščenega (neizumetničenega) glasu. Poleg lastnega raziskovanja in samoizkušnje Mojka v svoje delo vključuje tudi dognanja glasbenih pedagogov, ki prav tako raziskujejo petje ali igranje inštrumenta kot del naravnega procesa (prof. Kurt Widmer, Stimme und Bewegung; prof. Amy Likar, Body Mapping).

Svoje delo bogati tudi z znanjem duhovno-terapevtskega dela, ki ga je pridobila v svojem 20-letnem šolanju na tečajih in delavnicah katedre Veduna (pod vodstvom dr. Mire Omerzel – Mirit). 27 let je bila članica ansambla Trutamora Slovenica/Vedun, v katerem je delovala tudi kot zvočno-energijska terapevtka.

Vtisi udeležencev Mojkinih delavnic:

"Med petjem me je moj glas vsaj trikrat presenetil. Ko sem slišala popolnost zvoka iz svojega telesa, sem se skoraj prestrašila." Viki P.

"Pevske ure me sprostijo, prizemljijo, naredijo bolj celovitega, bolj blizu samemu sebi, me pomirijo, napolnijo z energijo /.../ Glas doživljam kot vedno bolj stabilen, močan, razločen. Tudi v vsako-dnevnem življenju." Tomaž P.

"Pridobila sem izkušnjo velike svobode, možnosti izražanja z glasom kot načinom sproščanja in doseganja posebnih, globljih stanj – kar sem do zdaj dosegala le na nivoju izraznosti z gibom." Alenka F.

"V času najinega skupnega dela sem zelo izpopolnila tehniko petja, kar mi je v neprecenljivo pomoč pri mojem koncertnem delovanju in tudi pri predstavah za otroke. Tako sem uspela povečati svoj naravni glasovni obseg, izpopolnila tehniko dihanja, kar mi je v veliko pomoč pri predstavah za otroke, kjer ob petju tudi plešem, povečala sem kondicijo, tako da brez težav odigram in odpojem tudi tri predstave zapored." Melita O.

"/.../ Ob tem se soočam s svojimi trenutnimi mejami in se čudim tistim trenutkom, v katerih se glas izrazi popolnoma svobodno. To se zgodi takrat, ko postanem glas; ko izginejo vse zavirajoče plasti refleksije; ko ni več želje, da bi čim bolje izvedla neko vajo in ko pozabim na vso vednost, ki jo imam o svojih glasovnih zmožnostih, o sebi, o svetu." Aleksandra S.

"Petje postaja uglaševanje s samim seboj. Ob njem strahovi izginejo, pogled se izostri ..." Jaka Š.

"Delavnica je presegla moja pričakovanja. Odkrila sem svoj notranji glas, če mu lahko tako rečem. Zdaj se zavedam, da je naš naravni glas najlepši, če mu le pustimo in naredimo prosto pot. Prvič sem se slišala peti tako lepo, glasno in odprto. Tudi drugi so potrdili, da imam zdaj drugačen, boljši, lepši zven." Nuša K.

"Še zdaj opažam, da se 'cmok' v grlu redkeje pojavi, pa tudi ko se, se hitreje in lažje raztopi. Veliko uporabnega znanja sem pridobila, in vse je bilo podano igrivo, sproščeno, kar mi je bilo zelo všeč."

Ana J. H.

Več na: mojka.si