Narcis je tisti, ki rad jemlje, ne more pa dajati

7. 5. 2023
Deli
Narcis je tisti, ki rad jemlje, ne more pa dajati (foto: profimedia)
profimedia

Narcisistična oseba je srečna samo, kadar so vse oči uprte vanjo. Brez pozornosti ne more preživeti. Preberite nekaj konkretnih primerov njenega vedenja in se naučite, kako prepoznati trike, da bi se izogniti manipulaciji, ki vam jemlje energijo.

Če narcis ni izpostavljen nenehni hvali in komplimentom, za katere meni, da si jih zasluži, vas bo verjetno kaj hitro izbrisal iz svojega življenja. Zanj ste namreč samo sredstvo za uresničevanje lastnih potreb, saj ni sposoben sočutja in globlje povezanosti. Narcis je tisti, ki rad jemlje, ne more pa dajati.

Ker je obseden s sabo, bo naredil vse, da se bo lahko hranil z vašo energijo. Če prepoznate njegove trike, lahko pravočasno odkorakate stran in ne postanete žrtev njegovih potreb.

3 tipične poteze narcisa:

1.  Prelaganje krivde in obtoževanje

Manipulacija, ob kateri se vi nenehno počutite, kot da ste naredili nekaj narobe, je ena od najhujših lastnosti narcisov. Prelaganje odgovornosti in projiciranje lastnih slabosti na druge je narcisova praksa. To poteka nekako takole:

Vaš partner se čustveno zapre. Kaže očitne znake nezvestobe, skriva informacije. V vas se prebuja močan sum, da vas vara. Ko zberete pogum in ga soočite z vašimi opažanji in občutki, bo vse zanikal in vam obtožil, da ste sumničavi, ljubosumni in paranoični … skratka, da je problem v vas. Obtoževal vas bo, da ga po krivem obsojate, da mu nikdar niste zaupali, da ste obsedeni z nadzorom, da z njim niste srečni kljub temu, da se on nenehno trudi za zvezo.

Začeli se boste obsojati, kako ste sploh lahko podvomili vanj. V resnici pa krivda nikakor ne more biti samo vaša. Ker ste mirno vprašali, kaj se dogaja, nazaj pa dobili plaz obtožb, se boste počutili vedno slabše in pozornost bo iz dejanskega problema – nezvestobe – prešla na to, da mu delate krivico. Če vas je ali ni prevaral pravzaprav niti ni pomembno; prevzel bo vajeti pogovora in vas speljal na svoj tir, kjer lahko dominira. Pozornost bo na vas kot zlobnežu, ki mu nekaj po krivem očita, namesto na vaši zaskrbljenosti, ki jo je sprožil on – s svojim ravnanjem. Na koncu boste vi tisti, ki se opravičujete, on pa se bo kujal in igral žrtev.

2.  Monopolizacija pogovora

Ste se že kdaj počutili, kot da ste samo rekvizit, medtem ko nekdo zraven vas nastopa? Da vaše mnenje nič ne šteje in da ste odrezani od pogovora? Da govorite zidu? Dvosmerna komunikacija narcisu dela težave, saj mora utihniti, mirno poslušati tuje mnenje in sklepati kompromise. Ob komunikaciji z narcisom se boste pogosto počutili trapasto, saj ne boste imeli priložnosti izražati sebe in svojih misli. On pa bo nakladal in nakladal … Ker ni sposoben ohranjati ravnovesja med poslušanjem in govorjenjem, bo naredil vse, da ima prvo in zadnjo besedo. To vključuje pretiravanje in napihovanje dejstev, čustvene izbruhe, skakanje v besedo … vse, samo da bo žogica ves čas na njegovi strani igrišča.

Še preden boste opazili, kaj se dogaja, bo začel pogovor teči o njemu, vi pa boste ujeti v poslušanje dolgih monologov. Narcis potrebuje samo pričo, ki potrjuje njegovo veličino ... ne pa tudi enakovrednega družabnika. 

Primer:

Prijatelju potožite, kaj se vam je pripetilo in pričakujete tolažbo oziroma vsaj neko mero razumevanja. Narcis pa, še preden dokončate zgodbo, reče: »Oh, to se je zgodilo tudi meni!« In nato poslušate njegovo dramo, ki ji ni videti konca, nikjer v tem procesu pa nimate priložnosti, da bi dokončali svojo zgodbo in dobili čustveni odziv, ki ga potrebujete.

3. Igranje žrtve 

To je eno najmočnejših orodij narcisa. Ko čuti, da se pozornost preveša na drugo stran, se bo poslužil vseh taktik, le da bo spet v centru zanimanja. Pričakujete lahko poniževanje in zmanjševanje vrednosti tistega, kar poveste ali čutite, kritiziranje, obtoževanje. Namesto, da bi sočlovek izrazil empatijo nad vašo situacijo, bo skušal na vas vplivati – če ne bo šlo drugače, tudi z jokom in grozljivim tarnanjem … vse dokler ne dobi popolne pozornosti.

Narcis se hrani s tujo ranljivostjo. In vsakdo od nas se lahko kdaj vede narcisoidno. Pomembno je, da to pri sebi opazimo in spremenimo. Bodite zato pozorni tako nase kot na druge. Ne pozabite tudi, da lahko vedno zapustite nezdrav odnos. 

vh, Vir: The Mind's Journal

Preberite še: Pet tipov čustvenih vampirjev in kako se pred njimi zaščitimo 

in V katerem astrološkem znamenju so NARCISI največkrat rojeni?

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu