Zakaj NARCIS ne zmore ostati v partnerskem odnosu?

18. 11. 2023
Deli
Zakaj NARCIS ne zmore ostati v partnerskem odnosu? (foto: shutterstock)
shutterstock

Elinor Greenberg, psihoterapevtka za osebnostne motnje, ugotavlja, da se narcisoidni ljudje lahko zaljubijo, vendar ne morejo ohraniti odnosa in razviti globljih čustev kot je zaljubljenost.  

Narcisi ne želijo verjeti, da jih ima njihov partner rad. To se zgodi, ker sami ne zmorejo dati potrebne količine ljubezni drugemu, zato verjamejo, da je ne morejo niti prejeti.

Narcisoidni ljudje pogosto sanjajo o popolnem razmerju. Toda popolna zveza ne obstaja, ker življenje ni popolno, tega narcisi ne zmorejo razumeti. 

Zakaj narcisi ne morejo ostati v zvezi?  

  • Obsedeni so s popolnostjo

Narcisoidni ljudje živijo v svojem iluzornem svetu, ki nikakor ne temelji na realnosti. Imajo prevelika pričakovanja in mislijo, da vse delajo bolje kot kdorkoli in da so vredni več kot drugi. Narcisoidne osebe ne zmorejo sprejeti realnega stanja.

  • Ne zanimajo jih partnerjeva čustva

Narcisov ne zanimajo čustva, ki jih goji partner. Zaljubljeni so sami vase in ne ozirajo se na nikogar drugega. Partnerjeva čustva niso pomembna, saj dokler jih partner v odnosu zadovoljuje in imajo od njega korist, so prisotni v odnosu, sicer pa brez truda za odnos gredo dalje.

  • Manipulacija v partnerstvu

Za narcistične ljudi je značilno popolno pomanjkanje empatije, manipulativna narava in verbalna ali fizična nasilnost. Ker niso sposobni zdravega odnosa, bo partner prej kot slej zapustil tak odnos. Toda narcisi znajo po razhodu očarljivo obrniti situacijo sebi v prid in manipulirati s partnerjevimi čustvi, da bi ga po razhodu ponovno pridobili.  

Partnerji, ki so bili v razmerju z narcisom, pogosto mislijo, da so oni krivi za razhod in da bi morali dati pobudo za spravo. Problematično je, da lahko narcisi na ta način znova pritegnejo partnerja v razmerje, ki pa ne obeta nič novega, temveč še en začaran krog razočaranja.  

  • Narcisom ni nič dovolj dobro

Besede, ki najbolje opišejo narcistično osebo so: Nič ni dovolj dobro. Narcisove potrebe so vedno večje, ne glede na to, za kaj gre. Iz tega naslova tudi izvirajo njihove frustracije ter večno nezadovoljstvo. 

Povezeto po: aktivni.si