Nas polna luna res dela nore?

Že od nekdaj so polne lune povezovali z nenavadnim dogodki in tudi z norim obnašanjem ljudi... 

Nas polna luna res dela nore? (foto: pixabay) pixabay
30. 10. 2020

Pa nas luna res dela nore? 

Že od antičnih časov so polne lune povezovali z nenavadnim in tudi norim obnašanjem ljudi, kar je vključevalo hojo v spanju, samomore, nelegalna početja, nasilje... Pa tudi legende o volkodlakih. V angleščini zato obstaja tudi izraz "lunatic", ki pomeni blaznež, norec ali duševni bolnik. Beseda "luna" izhaja iz latinščine, tako je bilo ime rimski boginji lune. In kdor ni verjel vanjo, ga je naredila norega. 

Urgence naj bi bile na polno luno bolj polne kot sicer, več je nesreč in tudi bolečine (fizične in psihične) naj bi se na polno luno povečale.

Že tisočletja so zdravniki in psihologi verjeli v močno povezavo med blaznostjo/maničnostjo in luno. 

Hipokrat, oče moderne medicine, je v 5. stoletju pred našim štetjem zapisal: "Kogar zagrabi groza, strah in norost ponoči, tega je obiskala boginja lune."

V 18. stoletju so v Angliji tisti, ki so bili obsojeni umora, lahko zahtevali manjšo obsodbo, če so zločin storili med polno luno. Psihični bolniki v londonskih Bethlehem bolnišnici pa so bili preventivno vklenjeni ali bičani med določenimi menami lune. 

Lunin cikel je prav tako od nekdaj močno povezan z menstrualnim cikolm ženske, saj imajo tudi zelo podoben časoven potek. Zato so že stare civilizacije po luni vedele, kdaj bo ženska lahko zanosila. 

(vir: history.com)

Ne pozabite je občudovati v teh dneh. Poglejmo si, zakaj je tokratna posebna.