Naše telo (in zdravje) je zgolj manifestacija naših misli in občutkov

22. 9. 2020
Deli
Naše telo (in zdravje) je zgolj manifestacija naših misli in občutkov (foto: pexels)
pexels

Andrej Pešec tokrat o tem, kako čustva vplivajo na naše bolezni in zdravje.

Ko pomislimo na sadno kupo, pico ali čokolado, imamo hitro polna usta sline. Zelo podobno je z vsako našo mislijo in čustvom, a s to razliko, da um reakcije ne sprosti v usta, temveč v razne dele telesa, zato je tako zelo pomembno, da delamo na tem, da razumemo vlogo naših čustev.

Ženske so navadno še mnogo bolj čustvene, zato je odločilno, da živijo v prijetnem okolju, saj čustva odločilno vplivajo na njihovo zdravje in tudi na zdravje vseh okrog, posebej otrok. Zdravje ženske predstavljajo njeni odnosi.

Pred leti sem prvič obiskal zdravnika ayurvedske medicine, ki me je navdušil s svojim znanjem in sposobnostmi. Na osnovi nekajminutnega pregleda in pulzne diagnostike je natančno vedel, kakšno je moje zdravstveno stanje, kdo sem, kako razmišljam, kaj vse in kdaj sem dal skozi v življenju … Nisem razumel, kako lahko ve vse to, brez da bi videl mojo zdravstveno kartoteko ali krvne izvide, tako sem ga vprašal: »Kako veste vse to?« Odgovoril je: »Andrej, vaše telo je le manifestacija, kristalizacija vaših misli in občutkov.« Resneje sem začel proučevati odnose, zdravje, psihologijo in modrost, saj sem imel že od malega ogromno težav z zdravjem, ki so se v zadnjih letih s celostnim pristopom bistveno umirili.

Levi del telesa predstavlja ženski aspekt, mater, misli in dom, desna polovica telesa pa moški aspekt, voljo in delo. Že ob pogledu na telo lahko vidimo, katere lastnosti karakterja je treba spremeniti.

Številni glavoboli in migrene so povezani s skrbmi. Naredite najbolje, kar lahko, ne obremenjujte pa se zaradi tega, na kar ne morete vplivati. Zaupajte življenju.

Težave z ušesi kažejo na to, da nečesa ne želimo slišati, težave z očmi pa, da nečesa ne želimo videti.

»Aktivno sprejemanje sebe, drugih in življenja, kakršno je, je ključ do zdravja in miru.«

Pred leti sem zelo odločno pristopil k spremembam prehrane in miselnosti ter v to fanatično prepričeval domače in prijatelje, četudi sami niti niso poizvedovali po tem. Življenje, vesolje oz. Bog so mi pokazali, da sem preveč ozkogled tako, da sem nekaj tednov komaj premikal vrat in sem dejansko imel zelo ozek spekter, kot konj. Vrat je povezan s fleksibilnostjo v življenju.

Predel grla je povezan s strahom. Včasih sem komaj govoril. Ko je bilo treba kaj povedati, sem začutil ogromen knedelj v grlu, težave pa so povsem izginile odkar sem prišel v stik z modrostjo, resnico in izjemnimi, svetimi ljudmi.

»Otrokovo zdravstveno stanje zelo pogosto odraža stanje odnosov v družini.«

Prijateljeva hči je imela stalno težave z astmo. Z ženo sta se stalno prepirala, saj je ogromno popivala in javno varala, doma pa zelo ignorirala svoje dolžnosti. Ko sta se po več poskusih sprave odločila, da se razideta, je odšla, in hči je kar naenkrat izgubila vse simptome astme.

V času, ko sem izvedel, da bom moral zaradi sesutega zdravja opustiti moje sanje iz otroških let (postati poklicni športnik, trener ali učitelj športne vzgoje), sem na raznih pregledih v bolnicah kazal močne simptome hudih alergij na vse mogoče reči in mejne znake tuberkuloze. Dandanes z veliko bolj odprtim in veselim pogledom nase ter na druge nimam prav nobenih težav ne s tuberkulozo, ne z alergijami. Alergije so povezane z zavračanjem sebe in okolja, tuberkuloza in težave s pljuči pa s strahom in žalostjo. Ogromno ljudi zboli za pljučnico kmalu zatem, ko izvejo, da bolehajo za kakšno hudo boleznijo. Bolj kot virus, jih načnejo čustva, žalost in obup.

Meni zelo draga, a žal že pokojna učiteljica iz osnovne šole, je omenila takole: »Dobro vem, da imam raka predvsem zato, ker nikakor ne morem odpustiti svoji mami.«

Vse je povezano z vsem, srce, sinonim ljubezni pa je neposredno povezano z zamerami in sovraštvom. Rak, bolezen sodobnega časa, je znan po tem, da telo je samega sebe.

Jetra so povezana z jezo in lažjo, zdravila zanjo so toleranca, sprejemanje in resnica. Ena naša največja laž je prepričanje, da se svet vrti okrog nas, druga pa, da smo zgolj to telo in da z njegovim obstojem prenehamo obstajati tudi sami.

Sorodnica kmalu zatem, ko ji je umrl mož, ni mogla niti iz hiše, saj je morala vsakih nekaj minut na vodo. Njene težave z ledvicami so se nekaj tednov zatem, ko je je stres in strah zmanjšal, občutno umirile, ponovno pa se pojavijo, ko je pod močnim vplivom strahu.

Želodec je povezan z odporom, ogroženostjo in nezaupanjem ter nesposobnostjo uživati življenje. Črevesje je povezano z (ne)aktivnostjo, delom in stresom.

Revma je povezana z kritičnim pogledom na svet in pretirano navezanostjo na svoje koncepte. Pred časom sem bil na masaži, kjer mi je pred koncem močnega tretmaja maser pokazal še t.i. »opičje roke«. Postavil sem se poleg njega, nakar mi je z obema rokama prijel roko in jo močno stresel; v hipu sem v zapestjih čutil izjemen pritisk ter močno bolečino; do te mere, da sem komaj obstal na nogah, roke pa sem moral položiti na mizo. Rekel mi je takole: »Prijatelj dragi, tole stiskanje in pritisk v zapestjih so vse tvoje navezanosti, katerih se tako obupno oklepaš. Spusti, spusti …«.

»Noge se splošno povezane s sposobnostjo pomikanja naprej v življenju, kolena pa z egom.«

V puberteti sem imel hkrati operaciji na obeh kolenih. Pred časom sem šel v času velikih izzivov in osebnih preizkušenj, na predavanje v enega izmed hramov, kjer se navadno sedi na tleh. Običajno imam velike težave s takšnim sedenjem; stalno se premikam, saj mi kolena (in um) ne dovolijo mirnega sedenja. Tisti dan, ko pa sem prišel poslušati z velikimi ušesi in odprtim srcem ter nizkim (lažnim) egom, sem bil sposoben na lastno presenečenje več ur mirno sedeti in poslušati.

Visoki in nizki pritiski so zelo povezani z našim delovanjem. Če smo preveč napeti in aktivni, bo pritisk visok, če pa smo preveč pasivni in nedejavni, bo pritisk nizek. Če smo preveč naivni, smo podvrženi infekcijam, če pa smo preveč zaprti, zaprtju …

Prijatelju z diagnozo multipla skleroza so zdravniki omenili, da mu ostaja še maksimalno šest mesecev gibanja, sam pa je z izjemno voljo in celostnim pristopom ter spremembo načina življenja povsem odpravil vse simptome te bolezni.

Če ne živiš svojega življenja, ti je tako ali drugače pokazano, da nisi na svoji optimalni liniji. Najprej slišiš nasvet, nato ti to sporoča tudi vest, če pa ne reagiraš niti na to, se ti začnejo poškodbe, bolezni in nesreče. Zelo pomembno je biti ti; biti to, kar si, in delovati skladno s svojo naravo.

Na naše občutke vpliva vse, čemur se tako ali drugače izpostavljamo. Za odlično zdravje izjemno priporočam hrano, primerno vašem tipu telesa, čim več domače hrane rastlinskega izvora in čim manj, najbolj nič mesa, alkohola, kajenja, rib, jajc… Ključni so tudi redno gibanje, telovadba, sonce, narava, zrak, voda … Izjemno pomembno je vsak dan iti zgodaj spat in zgodaj vstati, saj se živčni sistem daleč najbolje regenerira ravno med 22h in 2h zjutraj. Tuširanje dvakrat na dan. Redno, dnevno je treba iskati in vzpostavljati pravo ravnovesje med delom, počitkom, zabavo, življenje pa z drugimi besedami pomeni odnosi do drugih, sebe in vsega, kar obstaja … Vse vpliva na vse.

V največji meri na delovanje naših čustev vpliva naš pogled na svet. Nekdo, ki razume, da je najbolj varen in dejansko naravni položaj vseh nas položaj večnega učenca in dobronamernika vseh drugih, vesolje pa vsakemu izmed nas zavoljo tega, da okrepimo razum in omehčamo srce, spretno postavlja osebno prilagojen poligon, bo deležen bistveno prijetnejših čustev, kot sicer; užival bo v polaganju življenjskih preizkusov in prinašanju sreče v življenje drugih ter sebe.

Kapljica ljubezni je dragocenejša od oceana teoretičnega znanja.

Človek pa v življenju potrebuje troje: nekaj smiselnega za početi; nekaj, v kar lahko verjame in nekoga, kogar ljubi.

Andrej Pešec, Znanje za življenje

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja