Naučite se POSLUŠATI drugega (piše Javor Škerlj Vogelnik)

10. 3. 2023
Deli
Naučite se POSLUŠATI drugega (piše Javor Škerlj Vogelnik) (foto: shutterstock)
shutterstock

Preberite si članek "Empatično vživljanje ali kako lahko v polnosti prisluhnemo jeziku, ki ga govori telo drugega človeka", ki ga je zapisal trener nenasilne komunikacije Javor Škerlj Vogelnik.

Vsi imamo potrebo po slišanosti

Med bolj izražene potrebe ljudi spadajo potrebe po slišanosti, videnost in pomembnosti. Seveda ne govorim o "pomembnosti", ko se borimo za to, da bi bili bolj pomembni od ostalih, temveč govorim o potrebi po pomembnosti na način, da ima vsak izmed nas smisel in prostor tukaj na Zemlji. Da ima vsak izmed nas pomen, vlogo in da je vsak izmed nas ovekovečen in priznan kot neprecenljiv del celovitosti te izkušnje, ki ji pravimo življenje.

Ker večkrat te osnovne potrebe po videnosti in slišanosti ter pomembnosti niso v polnosti zadovoljene, se zanje pričnemo boriti. To največkrat počnemo nezavedno in iz strahu, da bi te potrebe ostale nezadovoljene v naših odnosih in družbi.

Ta "borba" se lahko kaže npr. v načinu, kako komuniciramo.

Gre za komunikacijske vzvode, kjer skušamo drugo osebo nadvladati, jo prepričati v svoj prav, jim dokazati, da je z njimi nekaj narobe in da je edini možen in pravilen način pogleda na življenje naš. Prav tako se ta borba kaže v obliki obtoževanja druge osebe, groženj in "napadalne" komunikacije.

Zaradi lastnega trigiranja in vzorcev razmišljanja, ki nas večkrat omejujejo pri iskanju vzajemnih podpornih rešitev z drugimi ljudmi, svoje potrebe postavljamo na pedistal, potrebe so-človeka pa prezremo oz. jih sploh ne vidimo.

Tovrstno trigiranje se torej prebuja v obliki bolečih občutkov, ki nas v svoji intenzivnosti vabijo k vzpostavljanju stika z lastno ranljivostjo univerzalnih hrepenenj našega bitja, do katere imamo vsi ljudje iz trenutka v trenutek dostop.

Dostop do lastnih potreb po slišanosti, videnosti in pomembnosti se skriva znotraj nas in mi sami naj bomo prvi, ki naj pri sebi ovekovečimo tovrstna hrepenenja in jih v polnosti ljubeče zaobjamemo ter jim damo veljavo.

Na ta način bomo lahko povečali možnost, da prisluhnemo tem istim hrepenenjem, ki se izražajo tudi pri ostalih ljudeh v raznolikosti njihovih (tragičnih) vedenjskih vzorcev in komunikacijskih odzivov.

Govorim o empatiji, torej o kapaciteti vživljanja in poslušanja "glasnosti" izkušnje, ki jo ima telo druge osebe (naš sogovornik).

Tako mi sami kot tudi drugi ljudje se z vsakim dejanjem in komunikacijskim odzivom po svojih močeh zavedno ali nezavedno trudimo zadovoljevati določene potrebe.

Kako se naučiti empatičnega poslušanja?

Povabilo nenasilne komunikacije je torej k učenju dvojnega fokusa poslušanja, ko ne poslušamo in slepo verjamemo zgolj besedam, ampak vidimo besede zgolj kot vrh ledene gore, v globini katere se skriva esenca določenega komunikacijskega odziva.

Govrim o človeških potrebah kot univerzalnih kvalitetah, ki so prisotne v slehernem človeškem bitju oz. živemu organizmu (po videnosti, slišanosti, učinkovitosti, strukturi, upoštevanosti, obziru, pomembnosti...)

Kaj lahko torej naredimo, da povečamo možnost vzpostavitve prostora empatije v naših dialogih?

1. Medtem ko sogovornik govori, skušajmo poslušati v tišini.

2. Svojo pozornost preusmerimo v jezik govorčevega telesa in skušajmo prisluhniti občutkom, ki se sprožajo v njihovem telesu.

  • Kaj nam sporoča njihovo telo?
  • Kako se njihovo telo odziva?

3. Katere potrebe skuša zadovoljiti ta oseba z načinom komunikacije, ki jo uporablja, četudi je ta komunikacija na videz »napadalna« ali »razdiralna«?

4. Preden spregovorimo o naših pogledih, najprej povzamimo, kaj smo slišali, da je drugi osebi pomembno in katere so njihove trenutno najbolj izražene potrebe.

5. Izogibajmo se dajanju nasvetov, podajanju svoje zgodbe, mnenj ter tolažbi.

6. Ohranjajmo tiho prisotnost, dokler sogovornik ni v polnosti slišan.

7. Nato sogovornika povabimo, da prisluhne tudi našim pogledom in doživljanju.

VABLJENI NA DELAVNICO - PRIPOROČAMO! 

Naslednje uvodne delavnice globalnega pristopa nenasilne komunikacije po Marshallu Rosenbergu bodo v MARCU in APRILU 

Za več informacij in prijave KLIKNITE TUKAJ

ali na Facebook stran  ter YouTube kanal 

Javor Škerlj Vogelnik je mednarodni certificiran trener globalnega pristopa nenasilne komunikacije po Marshallu Rosenbergu (www.cnvc.org). Deluje v podjetjih, organizacijah ter preko individualnih treningov komunikacije.

www.javorvogelnik.com

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu